Κόσμος

Βρετανία: Τέλος οι ενημερώσεις της αστυνομίας για το Partygate μέχρι τις εκλογές της 5ης Μαΐου

Αναβάλλονται μέχρι τις τοπικές εκλογές της 5ης Μαΐου οι ανακοινώσεις της αστυνομίας της Βρετανίας για τα πάρτι που έγιναν στη Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω lockdown και έγιναν γνωστά ως το σκάνδαλο Partygate, καθώς παραβίασαν τους κανόνες για την COVID-19.

Σε πολλές περιφέρειες της Βρετανίας θα διεξαχθούν στις 5 Μαΐου τοπικές εκλογές, οι οποίες θεωρούνται κρίσιμο τεστ για τους Συντηρητικούς αφού το αποτέλεσμά τους θα ερμηνευτεί ως ένδειξη της ζημιάς που προκάλεσε στο κόμμα το σκάνδαλο με τα πάρτι της Νταόυνινγκ Σριτ.

Οι έρευνες θα συνεχιστούν κατά την προεκλογική περίοδο, όμως «λόγω των περιορισμών που επιβάλλονται στις ενημερώσεις πριν από τη διεξαγωγή τους δεν θα παράσχουμε περαιτέρω ενημερώσεις μέχρι τις 5 Μαΐου» ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Μητροπολιτικής αστυνομίας σε ανακοίνωση που έστειλε μέσω e-mail.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ζήτησε συγγνώμη την Τρίτη από τους βουλευτές, αφού του επιβλήθηκε πρόστιμο για ένα πάρτι γενεθλίων που οργανώθηκε στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω της καραντίνας. Ενδέχεται να του επιβληθούν και άλλα πρόστιμα στο πλαίσιο των ερευνών της αστυνομίας.

Σήμερα, από την Ινδία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Τζόνσον είπε ότι δεν έχει «τίποτα να κρύψει» όσον αφορά τις έρευνες για τα πάρτι και για το αν παραπλάνησε το κοινοβούλιο. «Δεν θέλω να συνεχίζονται επ’ άπειρον αυτά τα πράγματα. Αλλά, ειλικρινά, δεν έχω απολύτως τίποτα να κρύψω», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Νωρίτερα, ο Τζόνσον υπέστη άλλο ένα πλήγμα, καθώς ένας σημαίνων βουλευτής των Συντηρητικών ζήτησε την παραίτησή του ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης δείχνουν αποφασισμένα να προχωρήσουν σε ψηφοφορία για την παραπομπή του στην Επιτροπή Προνομίων της Βουλής των Κοινοτήτων ώστε να εξετασθεί αν η συμπεριφορά του συνιστά περιφρόνηση του σώματος.

Στη συζήτηση που διεξήχθη στο κοινοβούλιο πριν από την ψηφοφορία ο Συντηρητικός πρώην υπουργός Στιβ Μπέικερ κατηγόρησε τον Τζόνσον ότι παραβιάζει «το γράμμα και το πνεύμα» του νόμου, προσθέτοντας: «Ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να έχει φύγει από καιρό… Θα πρέπει να ξέρει ότι η παράσταση έλαβε τέλος».

Ο εκπρόσωπος του Τζόνσον είπε ότι οι Συντηρητικοί βουλευτές ενημερώθηκαν ότι μπορούν να ψηφίσουν όπως επιθυμούν ή να μην παραστούν καθόλου στην ψηφοφορία. Αυτό σημαίνει ότι η κοινβουλευτική έρευνα σε βάρος του πρωθυπουργού ενδέχεται να εγκριθεί αργότερα σήμερα.

Ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ είπε ότι ο Τζόνσον κατηγορείται ότι «επανειλημμένα και σκοπίμως παραπλάνησε τη Βουλή» για τα πάρτι που γίνονταν στην Ντάουνινγκ Στριτ. «Πρόκειται για σοβαρή κατηγορία, ισοδυναμεί με περιφρόνηση του κοινοβουλίου», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι τελευταίες επιθυμίες του Πάπα Φραγκίσκου και οι αλλαγές στο τελετουργικό της κηδείας του
Ο Ποντίφικας ζήτησε να μην εκτεθεί το σώμα του σε δημόσιο προσκύνημα, αλλά να μπει σε φέρετρο και να μην ταφεί στην κρύπτη του Βατικανού του Αγίου Πέτρου, αλλά σε κάποια εκκλησία της Ρώμης
Ο Πάπας Φραγκίσκος
Η τελευταία φορά που ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκε την Ελλάδα: Το μήνυμα για τους μετανάστες και το «Πιστεύω» που είπε στα ελληνικά
Ήταν Δεκέμβριος του 2021 όταν ο Πάπας Φραγκίσκος πραγματοποίησε τη δεύτερη και εν τέλει την τελευταία επίσκεψή του στην Ελλάδα. Τότε...
Ο Πάπας Φραγκίσκος στην Ελλάδα
Εκλογή νέου Πάπα: Το Κονκλάβιο, ο μαύρος ή άσπρος καπνός κι όλο το περίπλοκο τελετουργικό στην Καπέλα Σιξτίνα στο Βατικανό
Οι Καρδινάλιοι ψηφίζουν μυστικά τον υποψήφιό τους, γράφοντας το όνομά του σε ένα χαρτάκι και τοποθετώντας την ψήφο τους σε ένα δισκοπότηρο στην κορυφή ενός βωμού που βρίσκεται στο κέντρο της αίθουσας
Καρδινάλιοι στο Βατικανό