Τρίτη, 19 Νοε.
18oC Αθήνα

Βρετανία: Το 1/3 των κροίσων έχουν την περιουσία τους σε φορολογικούς “παραδείσους”

Βρετανία: Το 1/3 των κροίσων έχουν την περιουσία τους σε φορολογικούς “παραδείσους”
photo Reuters

Το ένα τρίτο των δισεκατομμυριούχων στη Βρετανία έχουν τοποθετήσει την περιουσία τους σε φορολογικούς παραδείσους σύμφωνα με τους Times.

Η εφημερίδα μάλιστα κάνα λόγο για πραγματική έξοδο κεφαλαίων από τη Βρετανία τα τελευταία δέκα χρόνια και τονίζει πως από τους 93 Βρετανούς κροίσους οι 28 έχουν μεταφέρει την περιουσία τους σε φορολογικούς παραδείσους.

Σύμφωνα με τους Times οι αγαπημένοι προορισμοί των δισεκατομμυριούχων από τη Βρετανία είναι το Μονακό, οι αγγλονορμανδικές νήσοι Τζέρσι και Γκέρνσι, αλλά και η Ελβετία.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ το πλεονέκτημα είναι ότι επιλέγοντας ένα καθεστώς μη διαμένοντος στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν την δυνατότητα να συνεχίσουν να κατέχουν εταιρείες στην χώρα τους, αποφεύγοντας παράλληλα να πληρώνουν φόρους ύψους 38,1% επί του μερίσματος και 20% επί των κεφαλαιακών κερδών σε περίπτωση μεταπώλησης μετοχών.

Πέραν των δισεκατομμυριούχων, η εφημερίδα επισημαίνει ότι περί τους 6.800 πολίτες από τη Βρετανία έχοντας δηλώσει ως τόπο διαμονής έναν φορολογικό παράδεισο ελέγχουν περί τις 12.000 εταιρείες με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Στο τέλος, φόροι ύψους δισεκατομμυρίων λιρών διαφεύγουν των βρετανικών φορολογικών υπηρεσιών.

Ανάμεσα στις γνωστότερες περιπτώσεις, ο βιομήχανος Τζιμ Ράτκλιφ δέχθηκε επικρίσεις το περασμένο καλοκαίρι όταν ο Τύπος δημοσίευσε την πληροφορία ότι μεταφέρει την περιουσία του στο Μονακό. Ο επικεφαλής του ομίλου πετροχημικών Ineos είναι από το 2018 ο πρώτος στην λίστα των πλουσιότερων Βρετανών.

Οι πληροφορίες δημοσιεύονται στους Times τρεις ημέρες μετά την πολεμική που προκάλεσε στο κοινοβούλιο στη Βρετανία τροπολογία με στόχο την ενίσχυση της φορολογικής διαφάνειας των επιχειρήσεων στις αγγλονορμανδικές νήσους και την Νήσο του Μαν.

Και αυτό γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει το Ηνωμένο Βασίλειο και απειλεί να περιλάβει τις νήσους αυτές στον κατάλογο των των φορολογικών παραδείσων αυτήν την χρονιά εάν δεν υπάρξει νομοθεσία για την ενίσχυση της διαφάνειας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις