Κόσμος

Βρετανία: Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητά από τους βουλευτές να αντιταχθούν στο μεταναστευτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Σούνακ

Η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς ζήτησε σήμερα (27.03.2023) από τους βουλευτές της Βρετανίας να αντιταχθούν στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την παράτυπη μετανάστευση, καταγγέλλοντας ότι «δεν συνάδει» με τις «διεθνείς υποχρεώσεις» της χώρας.

«Είναι ζωτικής σημασίας οι βουλευτές να εμποδίζουν την υιοθέτηση νομοσχεδίων που δεν συνάδουν με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Βρετανίας», έγραψε η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς σε επιστολή της προς τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων και της Βουλής των Λόρδων που δόθηκε σήμερα (27.03.2023) στη δημοσιότητα. Η αξιωματούχος των Βρυξελλών αναφερόταν στο αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ για τους παράτυπους μετανάστες που φτάνουν στη χώρα. 

Το νομοσχέδιο, το οποίο στηρίζουν πολλοί συντηρητικοί βουλευτές αλλά επικρίνουν οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, προβλέπει ότι όσοι μετανάστες εισέρχονται παράτυπα στη Βρετανία θα στέλνονται πίσω στις χώρες καταγωγής τους ή «σε τρίτη ασφαλή χώρα», όπως η Ρουάντα, βάσει συμφωνίας που έχει ήδη υπογράψει το Λονδίνο με αυτή την αφρικανική χώρα.

Παράλληλα θα απαγορεύεται ισοβίως η είσοδος στη Βρετανία στους παράτυπους μετανάστες που συλλαμβάνονται.

Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση Σούνακ θέλει να αποτρέψει τους μετανάστες να κάνουν τον επικίνδυνο διάπλου της Μάγχης.

Η Μιγιάτοβις όμως ανησυχεί ότι «οι προβλέψεις του νομοσχεδίου έρχονται σε ξεκάθαρη και άμεση αντίθεση με τους θεμελιώδεις και θεσπισμένους κανόνες που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Η υιοθέτηση αυτού του νομοσχεδίου θα επιδεινώσει την ήδη σημαντική υποχώρηση που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια στη Βρετανία στον τομέα της προστασίας των μεταναστών, των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων», κατήγγειλε η επίτροπος.

Παράλληλα ζήτησε από τη βρετανική κυβέρνηση να διευρύνει τις δυνατότητες νόμιμης και ασφαλούς μετανάστευσης και συνέστησε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο ώστε να μπορούν να υποβάλλουν αίτημα από τη Γαλλία άνθρωποι που έχουν ανάγκη προστασία ή έχουν δικαίωμα διαμονής στη Βρετανία για άλλους λόγους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα