Κόσμος

Βρετανία: Βαριές ποινές και 1.000 συλλήψεις για τα βίαια επεισόδια – Ανάμεσα στους συλληφθέντες μια 13χρονη

Πάνω από 1.000 άτομα έχει συλλάβει η βρετανική αστυνομία κατά τη διάρκεια επεισοδίων σε διαδηλώσεις που σημειώνονται εδώ και εβδομάδες στη Βρετανία

«Δυνάμεις (της αστυνομίας) σ’ όλη τη χώρα έχουν πλέον κάνει πάνω από 1.000 συλλήψεις που συνδέονται με τις πρόσφατες βίαιες ταραχές», ενημέρωσε μέσω X το Εθνικό Συμβούλιο Αρχηγών της Αστυνομίας (National Police Chief’s Council, NPCC).

Σε βάρος των 575 εξ αυτών απαγγέλθηκαν κατηγορίες και έχουν πλέον αρχίσει αλλεπάλληλες δίκες φερόμενων ως ταραχοποιών.

Τα επεισόδια, τα σοβαρότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2011, ξέσπασαν σε δεκάδες πόλεις και χωριά της Αγγλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, με έναυσμα επίθεση με μαχαίρι η οποία στοίχισε τη ζωή σε τρία κορίτσια την 29η Ιουλίου.

Η φημολογία για τον ύποπτο – που παρουσιάστηκε αρχικά, ψευδώς, ως μουσουλμάνος αιτών άσυλο – γνώρισε ευρεία διάδοση μετά τη διασπορά της από την άκρα δεξιά σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, πυροδοτώντας έκρηξη ξενοφοβικής και ρατσιστικής βίας στους δρόμους, ήδη από την επομένη της επίθεσης. Πολλά πρόσωπα εξάλλου συνελήφθησαν εξαιτίας αναρτήσεων με απροκάλυπτο λόγο μίσους σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Η βρετανική δικαιοσύνη δικάζει τον έναν κατηγορούμενο πίσω από τον άλλο κι επιβάλλει βαριές ποινές, ενώ η κατάσταση μοιάζει να έχει ηρεμήσει κάπως από το σαββατοκύριακο, αφού η κυβέρνηση διεμήνυσε πως οι ταραχοποιοί θα τιμωρούνται αυστηρά.

Ανάμεσα στους ανθρώπους οι οποίοι δικάστηκαν χθες ήταν έφηβη 13 ετών, η οποία ομολόγησε πως έκανε απειλές για χρήση βίας μπροστά σε εστία αιτούντων άσυλο στο Άλντερσοτ (νότια).

Άλλος κατηγορούμενος, ο Τζον Χάνι, ομολόγησε πως ήταν συνεργός σε επίθεση εναντίον αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν τρεις Ρουμάνοι, πως επιτέθηκε εναντίον αστυνομικών κατά τη διάρκεια ταραχών στη Χολ (βορειοανατολική Αγγλία) και πως διέπραξε κλοπή, καθώς συμμετείχε σε λεηλασίες καταστημάτων.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Δανία σηκώνει το γάντι και απαντά στις δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς από τη Γροιλανδία - «Δεν απευθύνονται έτσι σε συμμάχους»
«Η Δανία δεν έκανε καλή δουλειά για τον λαό της Γροιλανδίας» είπε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Δανού πρωθυπουργού
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς στη Γροιλανδία
Απελπισία στα χαλάσματα μετά τον φονικό σεισμό στη Μιανμάρ - Σοκαριστικό βίντεο με μαίες που προσπαθούν να σώσουν νεογέννητα
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ελπίδα» λέει 25χρονος που προσπάθησε να σώσει τη γιαγιά του και τους θείους του από γκρεμισμένο κτήριο - Η στιγμή που γυναίκα γεννά στον δρόμο
Σωστικά συνεργεία στα συντρίμμια κτιρίου στη Μπανγκόκ
Η στιγμή που τα νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στην Κίνα λόγω του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ - Συγκλονιστικό βίντεο
Οι κάτοικοι στη Γιουνάν της Κίνας, στα σύνορα με τη Μιανμάρ, έζησαν εφιαλτικές στιγμές όταν εξαιτίας του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ ξεχείλισαν το νερό της πισίνας σε ταράτσα κτιρίου
Νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στη Γιουνάν της Κίνας μετά τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ
«Και η Ελλάδα κινδυνεύει από σεισμούς όπως αυτός στη Μιανμάρ» λέει ο Άκης Τσελέντης
«Ακόμα και μακρινοί σεισμοί μεγέθους 7,5 έως 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μπορούν να επηρεάσουν στην Ελλάδα τα πολύ ψηλά κτίρια, μεγάλες γέφυρες, αγωγούς παροχής φυσικού αερίου και ανεμογενήτριες»
Διασώστες στα συντρίμμια κτιρίου μετά τον σεισμό στη Μιανμάρ