Κόσμος

Βρετανία: Βαρύ το πλήγμα του Brexit στις εξαγωγικές επιχειρήσεις – Ζητούν την βοήθεια της κυβέρνησης

Περίπου οι μισές βρετανικές επιχειρήσεις που κάνουν εξαγωγές στην Ευρωπαϊκή Ενωση υποφέρουν από τις νέες εμπορικές ρυθμίσεις που επιβλήθηκαν λόγω του Brexit, αποκαλύπτει μελέτη των Βρετανικών Εμπορικών Επιμελητηρίων (BCC), ζητώντας την βοήθεια της βρετανικής κυβέρνησης.

Η μελέτη δείχνει ότι το 49% των εξαγωγέων δυσκολεύονται να προσαρμοσθούν στην έξοδο από την ενιαία αγορά η οποία ετέθη σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου και επιφέρει διοικητικές επιπλοκές, σύμφωνα με την ανακοίνωση των Βρετανικών Εμπορικών Επιμελητηρίων

Το ποσοστό ανεβαίνει στο 51% για τις επιχειρήσεις του δευτερογενούς τομέα που εξαρτώνται από το εμπόριο με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τα BCC ρώτησαν 1.000 επιχειρήσεις, κυρίως μικρές και μεσαίες, κατά το διάστημα ανάμεσα στις 18 και τις 31 Ιανουαρίου, εκ των οποίων 470 είναι εξαγωγείς αγαθών και υπηρεσιών.

Οι επιχειρήσεις αναφέρονται κυρίως στα κόστη, τις διοικητικές διατυπώσεις, τις καθυστερήσεις και την σύγχυση σε σχέση με τους κανόνες που πρέπει να τηρηθούν.

«Η δραστηριότητα των επιχειρήσεων και οι δυνατότητες στέρεης οικονομικής ανάκαμψης για το Ηνωμένο Βασίλειο, εμποδίζονται από τις αλλαγές στα σύνορα», σημειώνει ο Ανταμ Μάρσαλ, γενικός διευθυντής των BCC.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν συνάψει μεν συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, που αφαιρεί τους τελωνειακούς δασμούς, αλλά απέχει πολύ από τα πλεονεκτήματα της ενιαίας αγοράς.

Η συμφωνία αυτή, η οποία συνομολογήθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων, «είχε αφήσει τις επιχειρήσεις στο φλου μέχρι την τελευταία στιγμή, εμποδίζοντάς τις να προετοιμασθούν», σύμφωνα με τον Ανταμ Μάρσαλ.

«Για ορισμένες εταιρείες, οι φόβοι αυτοί είναι υπαρξιακοί», προειδοποιεί, ζητώντας από την κυβέρνηση να κάνει ό,τι μπορεί για να περιορίσει τα προσκόμματα στα σύνορα.

Φόβος ότι μπορεί να επιδεινωθεί η κατάσταση

Τα Βρετανικά Εμπορικά Επιμελητήρια φοβούνται ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί αν το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρήσει τα σχέδια για την διεξαγωγή επιπλέον υγειονομικών ελέγχων τον Απρίλιο, πριν από την εφαρμογή αυστηρών τελωνειακών ελέγχων τον Ιούλιο.

Η Ενωση Μεταφορέων υπολόγισε από την πλευρά της ότι οι εξαγωγές από τα βρετανικά λιμάνια προς την Ευρωπαϊκή Ενωση μειώθηκαν κατά 68% τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση και θεωρεί ότι αυτό οφείλεται τόσο στο Brexit όσο και στην πανδημία.

Η βρετανική κυβέρνηση προειδοποίησε επανειλημμένως τις επιχειρήσεις ότι πρέπει να αναμένουν βραχυπρόθεσμα «αναταράξεις».

Οι βρετανοί εξαγωγείς καλούνται πλέον να συμπληρώνουν σειρά εγγράφων για να αποδείξουν ότι τα αγαθά τους έχουν άδεια εισόδου στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, μία χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικαστική επιβάρυνση που δημιουργεί καθυστερήσεις στα σύνορα.

Πριν από λίγες ημέρες ο επικεφαλής της αλυσίδας αθλητικών ρούχων JD Sports Fashion δήλωσε στο BBC ότι τελικά το Brexit «αποδείχθηκε χειρότερο από το προβλεπόμενο».

Εξάλλου, η βρετανική κυβέρνηση έχει συγκροτήσει ομάδα εργασίας για τα προβλήματα που έχει προκαλέσει το Brexit στον τομέα της αλιείας στην Σκωτία, καθώς οι εξαγωγές των προϊόντων, που κάποτε έφθαναν φρέσκα σε διάστημα ωρών στις ευρωπαϊκές αγορές, επιβαρύνονται τόσο από τις χρονοβόρες διοικητικές διατυπώσεις που καθιστούν μη επιθυμητά τα ψάρια και τα θαλασσινά που χρειάζονται μέρες για να διασχίσουν τα σύνορα, ώστε ο κλάδος να απειλείται με κατάρρευση.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα