Σε καλό δρόμο βρίσκεται η φυλετική ισότητα στη Βρετανία και θα πρέπει να θεωρείται “υπόδειγμα για άλλες χώρες με λευκό πληθυσμό στην πλειονότητά του”, σύμφωνα με όσα αναμένονται σήμερα σε μια έκθεση για την ανισότητα.
Δεν λείπουν όμως και τα προβλήματα, καθώς είναι μια κοινωνία που δεν έχει αφήσει πίσω της τις φυλετικές διακρίσεις και “εξακολουθεί να υπάρχει εμφανής και άμεσος ρατσισμός”, κυρίως στο διαδίκτυο.
Από τότε που ξεκίνησε το κίνημα Black Lives Matter, το οποίο πυροδοτήθηκε από τον βίαιο θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη διάρκεια της σύλληψής του από λευκό αστυνομικό στις ΗΠΑ, η Βρετανία, όπως και άλλες δυτικές χώρες, βλέπει πιο προσεκτικά τις φυλετικές σχέσεις, κάτι που ενισχύεται και από τον διάλογο για το αποικιοκρατικό παρελθόν της, αλλά και από τα μικρότερα ποσοστά εμβολιασμού κατα του κορονοϊού μεταξύ ορισμένων μειονοτήτων.
Η έκθεση, που υπογράφεται από την Επιτροπή για τις Φυλετικές και Εθνοτικές Διακρίσεις και εκπονήθηκε κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης Τζόνσον, καταλήγει ότι οι επιτυχίες στον τομέα της εκπαίδευσης σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού εθνικών μειονοτήτων και σε μικρότερο βαθμό οι επιτυχίες στον τομέα της οικονομίας “θα πρέπει να θεωρούνται υπόδειγμα για άλλες χώρες με πλειονότητα λευκών κατοίκων”.
Σύμφωνα με αποσπάσματα της έκθεσης που δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν από την δημοσιοποίησή της, κάποιες κοινότητες συνεχίζουν να στοιχειώνονται από “ιστορικά κρούσματα” ρατσισμού που προκαλούν “έντονη δυσπιστία”.
“Τόσο η πραγματικότητα όσο και η αίσθηση της αδικίας έχουν σημασία”, υπογραμμίζει η έκθεση.
Δεκάδες χιλιάδες Βρετανοί διαδήλωσαν το περασμένο καλοκαίρι σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο του κινήματος διαμαρτυρίας Black Lives Matter στον απόηχο του θανάτου του Τζορτζ Φλόιντ ζητώντας την ανάληψη δράσης για την πάταξη των φυλετικών διακρίσεων.
Την εποχή εκείνη οι διοργανωτές των διαδηλώσεων έλεγαν ότι εκείνοι που βρίσκονται πίσω από την Επιτροπή δεν εκπροσωπούν τις απόψεις τους και ότι έπρεπε να αντικατασταθούν, έχοντας ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν θεωρούσαν πως η Βρετανία αντιμετώπιζε πρόβλημα συστημικού ρατσισμού.
Στην έκθεσή της η επιτροπή επισημαίνει την εκπαίδευση ως “τη μεγαλύτερη μεμονωμένη επιτυχία στην εμπειρία της Βρετανίας με τις εθνικές μειονότητες” και ότι οι αιτιάσεις πως η χώρα χαρακτηρίζεται από συστημικό ρατσισμό δεν υποστηρίζονται από τα υπάρχοντα στοιχεία.
Καταλήγοντας η έκθεση σημειώνει ότι ζητήματα που αφορούν τη φυλή και τις φυλετικές διακρίσεις γίνονται όλο και λιγότερο σημαντικά για την ερμηνεία των ανισοτήτων, ενώ έχουν βαρύτητα ζητήματα που αφορούν τις κοινωνικές τάξεις και τις οικογενειακές δομές.
Στην έκθεση προτείνεται άλλωστε o όρος BAME, ένα ακρωνύμιο μαύρων, ασιατικών και μειονοτικών εθνών, να μη χρησιμοποιείται πλέον λόγω των διαφορών στις εμπειρίες των μειονοτήτων.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ