Παρασκευή, 22 Νοε.
16oC Αθήνα

Βρετανικό Μουσείο: «Φτερά» έκαναν αρχαία αντικείμενα και άλλα βρέθηκαν με ζημιές – Απολύθηκε υπάλληλος ως ύποπτος

Βρετανικό Μουσείο: «Φτερά» έκαναν αρχαία αντικείμενα και άλλα βρέθηκαν με ζημιές –  Απολύθηκε υπάλληλος ως ύποπτος

Εξαφανίστηκαν αρχαία αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας από το Βρετανικό Μουσείο, ενώ άλλα βρέθηκαν με ζημιές με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός, να απολυθεί υπάλληλος ως βασικός ύποπτος και η αστυνομία να διεξάγει έρευνα για να ρίξει φως στην υπόθεση.

Το Βρετανικό Μουσείο απέλυσε ένα μέλος του προσωπικού, διότι ο εν λόγω άνδρας φέρεται ως ο βασικός ύποπτος που έκλεψε τα αρχαία αντικείμενα που χάθηκαν, ενώ δείχνει να έχει σχέση και με τις ζημιές που έγιναν σε άλλες αρχαιότητες.

Η αστυνομία διεξάγει έρευνα μετά από την αναφορά που έγινε από το Βρετανικό Μουσείο ότι αρχαία αντικείμενα «λείπουν, έχουν κλαπεί ή έχουν υποστεί ζημιές» και ψάχνει να βρει τι έγινε κι αν ο υπάλληλος που απολύθηκε τα έκλεψε.

Ανάμεσα στα άλλα αρχαία αντικείμενα που χάθηκαν από το Βρετανικό Μουσείο ή υπέστησαν ζημιές ήταν κοσμήματα και πολύτιμοι και ημιπολύτιμοι λίθοι. Το μεγαλύτερο μέρος από τις αρχαιότητες αυτές φυλάσσονταν σε μια αποθήκη του μουσείου.

Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Χάρτουιγκ Φίσερ είπε ότι θα γίνει «κάθε δυνατή προσπάθεια στην ανάκτηση των αντικειμένων», επισήμανε ότι «πρόκειται για ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο περιστατικό» και διαβεβαίωσε ότι «λαμβάνουμε εξαιρετικά σοβαρά υπόψη μας τη διαφύλαξη όλων των αρχαιοτήτων που έχουμε υπό τη φροντίδα μας».

Το μουσείο, στο οποίο ως γνωστόν βρίσκονται και τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι θα ληφθούν νομικά μέτρα κατά του συγκεκριμένου υπαλλήλου του προσωπικού που απολύθηκε.

Έρευνα για την ασφάλεια

Η Διοίκηση Οικονομικού Εγκλήματος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας διεξάγει έρευνα. Το Βρετανικό Μουσείο έχει επίσης ξεκινήσει μια ανεξάρτητη έρευνα για την ασφάλεια.

Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, δήλωσε για το συμβάν, αλλά και το θέμα της ασφάλειας: «Οι συνθήκες ασφαλείας του Βρετανικού Μουσείου συνδέονται και με την ασφάλεια και προστασία  των πολιτών. Εμείς, ως διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου, ανησυχήσαμε αφάνταστα όταν μάθαμε ότι αντικείμενα της συλλογής είχαν κλαπεί».

Ο Τζορτζ Όσμπορν εξήγησε τι έγινε όταν οι άνθρωποι του Βρετανικού Μουσείου ανακάλυψαν ότι είχαν χαθεί αρχαία αντικείμενα και άλλα είχαν υποστεί φθορές.

«Καλέσαμε την αστυνομία, επιβάλλαμε έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας, κάναμε μια ανεξάρτητη επανεξέταση για το τι συνέβη και τα διδάγματα που πρέπει να αντλήσουμε και χρησιμοποιήσαμε όλες τις πειθαρχικές εξουσίες που έχουμε στη διάθεσή μας για να αντιμετωπίσουμε το άτομο που θεωρούμε υπεύθυνο για τις απώλειες και τις καταστροφές» συμπλήρωσε.

Τα επίμαχα αντικείμενα χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα μ.Χ. Δεν είχαν εκτεθεί πρόσφατα και φυλάσσονταν κυρίως για ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς σκοπούς, δήλωσε το μουσείο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις