Ο ίδιος αναφέρει πως η ιδιοσυγκρασία του Τραμπ, θα μπορούσε να σύρει το Ηνωμένο Βασίλειο σε ένα πόλεμο στην Άπω Ανατολή, ο οποίος θα ήταν πολύ πιο καταστροφικός από οποιαδήποτε εξέλιξη στη Συρία. “Ο Τραμπ δεν είναι ένας άνθρωπος που μου δημιουργεί αισιοδοξία” δηλώνει στο BBC.
“Δεν έχει τα φόντα, την εμπειρία και το ένστικτο ώστε να είναι ένας καλός πρόεδρος των ΗΠΑ, όμως είναι προς το συμφέρον μας να έχουμε μια αμερικανική διοίκηση που στηρίζει το διεθνές σύστημα, που υποστηρίζει τους συμμάχους της και τους διεθνείς κανόνες” σημειώνει ο ίδιος.
Οι πιο σεβαστές φιγούρες στην αμερικανική διοίκηση, υψώνουν το ανάστημά τους για να διορθώσουν την βιασύνη και την έλλειψη εμπειρίας του Τραμπ, μετά τον αμερικανικό βομβαρδισμό στη Συρία, λέει ο Σόουερς. “Βλέπουμε τους πιο ευαίσθητους και ώριμους εντός της αμερικανικής διοίκησης να παίρνουν τα ηνία και τους πιο ιδεολόγους γύρω από τον Τραμπ να περιθωριοποιούνται και αυτό είναι ευχάριστο” προσθέτει.
Ο πρώην κατάσκοπος ξεκαθαρίζει πως η κορεατική χερσόνησος είναι το πιο επικίνδυνο σημείο ανάφλεξης αυτή την στιγμή. “Αν ψάχνετε για μια παγκόσμια κρίση που θα μπορούσε να προκαλέσει μια σύγκρουση μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, τότε η Βόρεια Κορέα είναι μεγαλύτερος κίνδυνος από τη Συρία”. Τον Μάρτη, ο Ρεξ Τίλερσον δήλωσε πως η στρατηγική της υπομονής με τη Βόρεια Κορέα, έχει πια τελειώσει. Το αεροπλανοφόρο “USS Carl Vinson” πρόσφατα ανακατευθύνθηκε προς τις θάλασσες της χερσονήσου.
Ο Σόουερς, υποστηρίζει πως η αύξηση της στρατιωτικοποίησης της περιοχής εκ μέρους της Ουάσινγκτον σχεδιάστηκε για να στείλει μήνυμα σε Κορέα και Κίνα ότι “οι ΗΠΑ έχουν τη διάθεση να χρησιμοποιήσουν τις δυνάμεις τους εναντίον όποιου κράτους επιβουλεύεται τη διεθνή τάξη και τους διεθνείς κανονισμούς. Επιμένει πως αυτή ήταν μια κίνηση υπολογισμένη, ώστε να στείλει το μήνυμα στην Βόρεια Κορέα. “Νομίζω πως οι Κινέζοι θα καταλάβουν πως αν αυτό δεν μπορεί να λυθεί με διαπραγματεύσεις, μέσω πίεσης, τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να απομείνει στις ΗΠΑ μόνο μια επιλογή, που δεν είναι άλλη από την στρατιωτική”.