Κόσμος

Βρυξέλλες: Απαιτούν εξηγήσεις από την Ιταλία για τα οικονομικά της!

Οι Βρυξέλλες θα ζητήσουν από την Ιταλία... εξηγήσεις σχετικά με την "εκρηκτική" επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών της χώρας με το ενδεχόμενο κυρώσεων να είναι... ανοιχτό!

Οι Βρυξέλλες, θα ζητήσουν σήμερα από την Ιταλία να εξηγήσει τους λόγους που συνέβαλαν στην επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών της καθώς ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ετοιμάζει μια έκθεση που είναι πιθανόν να αποτελέσει τη βάση των πειθαρχικών μέτρων σε βάρος της Ρώμης.

Τι ζητούν να μάθουν οι Βρυξέλλες

Το αίτημα της Κομισιόν, υπό τη μορφή επιστολής προς τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Τζοβάνι Τρία, είναι μια νομική υποχρέωση βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας όταν μια χώρα έχει δημόσιο χρέος που ξεπερνά το όριο του 60% του ΑΕΠ που θέτει η ΕΕ και δεν το μειώνει όπως της ζητείται.

Το χρέος της Ιταλίας αυξήθηκε από το 131,4% του ΑΕΠ το 2017 στο 132,2% το 2018 και θα φθάσει έως το 133,7% φέτος και το 135,2% το 2020, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν.

«Η επιστολή στην Ιταλία θα αποσταλεί σήμερα το απόγευμα ύστερα από τη συνεδρίαση του σώματος των επιτρόπων», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

Η Ιταλία έχει προθεσμία να απαντήσει έως την Παρασκευή. Τρία άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ έλαβαν παρόμοιες επιστολές.

Η έκθεση, που θα περιλαμβάνει τους «σχετικούς παράγοντες» που ίσως συνετέλεσαν στην επιδείνωση σύμφωνα με την Ιταλία, είναι πιθανόν να καταλήξει ότι η ΕΕ θα πρέπει να εκκινήσει μια πειθαρχική διαδικασία σε βάρος της Ρώμης επί της βάσης του αυξανόμενου χρέους, δήλωσαν αξιωματούχοι στο Reuters.

Τέτοιου είδους πειθαρχικά μέτρα θα μπορούσαν να καταλήξουν σε πρόστιμο ύψους 0,2% του ιταλικού ΑΕΠ, ή περίπου 3,5 δισεκ. ευρώ, εάν η Ρώμη αγνοήσει κατ’ επανάληψη τα αιτήματα της ΕΕ να φέρει τα οικονομικά της σε βιώσιμη τροχιά. Ωστόσο αυτό θα μπορούσε να διαρκέσει πολύ χρόνο και τώρα είναι πολιτικά αβέβαιο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Εκλογή νέου Πάπα: Το Κονκλάβιο, ο μαύρος ή άσπρος καπνός κι όλο το περίπλοκο τελετουργικό στην Καπέλα Σιξτίνα στο Βατικανό
Οι Καρδινάλιοι ψηφίζουν μυστικά τον υποψήφιό τους, γράφοντας το όνομά του σε ένα χαρτάκι και τοποθετώντας την ψήφο τους σε ένα δισκοπότηρο στην κορυφή ενός βωμού που βρίσκεται στο κέντρο της αίθουσας
Καρδινάλιοι στο Βατικανό
Η ιστορία ζωής του Πάπα Φραγκίσκου: Αρνήθηκε τη χλιδή, λάτρευε τον Μαραντόνα και είχε σχεδιάσει την κηδεία του
Από τότε που έγινε πάπας το 2013, έβαλε στόχο να κάνει την Εκκλησία πιο ανοιχτή για όλους, δίνοντας ρόλους - κλειδιά σε γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση πολλών συντηρητικών
Ο Πάπας Φραγκίσκος 1
Από τη μια γκάφα στην άλλη: Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ διέρρευσε και σε άλλη συνομιλία απόρρητες πληροφορίες για την επίθεση στην Υεμένη
Στη δεύτερη συνομιλία συμμετείχε η σύζυγός του που είναι πρώην δημοσιογράφος, ο αδελφός του, ο δικηγόρος του και άλλα 10 άτομα - Οι κατηγορίες του Πενταγώνου και οι αντιδράσεις των Δημοκρατικών
Πιτ Χέγκσεθ 3