Τρίτη, 1 Οκτ.
19oC Αθήνα

Βρυξέλλες: Ο… φοβισμένος τρομοκράτης – Η “διαθήκη” του Ιμπραΐμ ελ Μπακράουι

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Απελπισμένος και φοβισμένος μήπως συλληφθεί και αναγκαστεί να φυλακιστεί στο ίδιο κελί με τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ εμφανιζόταν ο Ιμπραΐμ ελ Μπακράουι, ο ένας από τους καμικάζι αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Την ύπαρξη της “διαθήκης” του τρομοκράτη αποκάλυψε ο εισαγγελέας του Βελγίου.

Ο Ιμπραΐμ ελ Μπακράουι είναι ένα από τα δυο αδέρφια που συνδέονται με την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες. Είναι ο άνδρας που εμφανίστηκε ανάμεσα σε άλλους δυο στη φωτογραφία από κάμερα ασφαλείας του αεροδρομίου των Βρυξελλών που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Βρίσκεται ανάμεσα σε δυο άνδρες. Ο ένας, που φορά επίσης μαύρα ρούχα όπως ο Μπακράουι, δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα αλλά πληροφορίες αναφέρουν πως ίσως πρόκειται για τον Μοχάμεντ Αμπρινί, κολλητό φίλο του Σαλάχ Αμπντεσλάμ και έναν από εκείνους που βοήθησαν τον τρομοκράτη του Παρισιού να διαφύγει από τη Γαλλία τα ξημερώματα της 13ης προς τη 14η Νοεμβρίου μετά το χτύπημα των τζιχαντιστών στη γαλλική πρωτεύουσα. Αυτός ο άνδρας, θεωρείται ο δεύτερος καμικάζι. Ο τρίτος άνδρας της φωτογραφίας, αν και επίσης δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα, θεωρείται πως είναι ο Ναζρί Λαχάρι, συνεργός του Αμπντεσλάμ που καταζητούνταν και για τις επιθέσεις στο Παρίσι, ενώ από το 2014 υπήρχε διεθνές ένταλμα σύλληψης εις βάρος του.

Ο Ιμπραΐμ ελ Μπακράουι είχε αφήσει μέσα σε υπολογιστή που είχε πετάξει σε κάδο απορριμάτων στο προάστιο του Σάερμπεκ, όπου την Τρίτη έγιναν έρευνες από ειδικές ομάδες και την αντιτρομοκρατική, ηχητικό μήνυμα, το οποίο ο Βέλγος εισαγγελέας χαρακτήρισε «διαθήκη». Σε κρησφύγετο των τρομοκρατών στο ίδιο προάστιο ανακαλύφθηκαν μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών υλών, πυροκροτητές και μια βαλίτσα γεμάτη με καρφιά και μπουλόνια.

Στη «διαθήκη» του, ο καμικάζι των Βρυξελλών ανέφερε πως πίστευε ότι η αστυνομία των αναζητούσε παντού. Ήταν άλλωστε ανάμεσα στους ανθρώπους που καταζητούνταν για συμμετοχή στον οργανωτικό βραχίωνα της ομάδας που αιματοκύλησε το Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου. «Δεν ξέρω τι να κάνω πια. Με ψάχνουν παντού, πουθενά δεν είμαι ασφαλής, δεν ξέρω τι με περιμένει» έλεγε και ανέφερε πως «αν καθυστερήσουν κι άλλο» κινδύνευε να καταλήξει στο ίδιο κελί «με αυτόν». Ποιον; Τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ.

Ο Ελ Μπακράουι εμφανίζεται σε σύγχυση και δεν κάνει καμία αναφορά στη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος που ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις. Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα Φρεντερίκ Φαν Λέου, ο Ελ Μπακράουι γράφει ότι είναι “πάντα κυνηγημένος, δεν ξέρει πια τι να κάνει, τον ψάχνουν παντού, δεν είναι πια ασφαλής”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε