Μια απόλυτη “ισορροπία του τρόμου” έχει διαμορφωθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ανάμεσα στις πολιτικές “φατρίες”, δήλωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (01.7.2019) στο ΑΠΕ – ΜΠΕ διπλωματικές πηγές, μετά τη δυστοκία, γι’ άλλη μία φορά, σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας για το πρόσωπο που θα ηγηθεί της Κομισιόν.
BBC News – EU summit: Leaders split over centre-left bid for top job https://t.co/6ZuVX9c2rv@
— Derek Chapels (@DerekChapels) July 1, 2019
Πιο συγκεκριμένα, οι συσχετισμοί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι 8 ηγέτες που συντάσσονται με τη θέση που έχει υιοθετήσει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και της υποψηφιότητας του Μάνφρεντ Βέμπερ, 8 με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ) και του προσώπου του Φρανς Τίμερμανς και 7 με τους Φιλελεύθερους.
Έτσι, για πρώτη φορά το ΕΛΚ χάνει την πρωτιά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θεωρείται πιθανό το πέρασμα της προεδρίας της Κομισιόν στα χέρια των Σοσιαλιστών μετά από 15 χρόνια.
Μας συγχωρείτε… διακοπή
Μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος) η Σύνοδος Κορυφής διακόπηκε προκειμένου να πραγματοποιηθούν εκ νέου διαβουλεύσεις μεταξύ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και μεμονωμένων ή ομάδων ηγετών.
Ταυτόχρονα, έντονη ήταν η φημολογία ότι η συνεδρίαση οδεύει προς νέο αδιέξοδο ως προς την επιλογή του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επομένως θα χρειαστεί νέα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, τη 15η Ιουλίου.
Η κανονική συνεδρίαση αναμένεται να συνεχιστεί μετά το τέλος των διαβουλεύσεων, οι οποίες υπολογιζόταν, σύμφωνα με πηγές, να διαρκέσουν περί τις δύο ώρες, ωστόσο ο χρόνος ήδη έχει παρέλθει.
Η… καλή μέρα φάνηκε νωρίς
Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ξεκίνησε στις 22:30 το βράδυ της Κυριακής (30.6.2019 – ώρα Ελλάδος) τρεις ώρες (!) μετά την προγραμματισμένη έναρξή της.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες καλούνταν να επιλέξουν τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ, μετά από δύο Συνόδους Κορυφής χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία.
Μέχρι και τις 22:00 το βράδυ, ο Ντόναλντ Τουσκ πραγματοποίησε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με ηγέτες καθώς και με ομάδες αρχηγών.
Τελευταίες ήταν οι διαβουλεύσεις που είχε ο Τουσκ με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Σκληρές γι’ άλλη μία φορά αναμένονται οι διαπραγματεύσεις για τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως προέβλεψε και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι οι συνομιλίες για τον διορισμό νέου προέδρου της Κομισιόν στην θέση του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ αλλά και για τις άλλες θέσεις κλειδιά (πρόεδροι Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) “δεν θα είναι εύκολες”.
Click4more: Σύνοδος Κορυφής: Θέλει Βέμπερ ο Ταγιάνι – Τα είπε ο Τσίπρας με Σκα Κέλερ
Η Καγκελάριος διευκρίνισε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιλογή του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – η θητεία του οποίου λήγει στις 31 Οκτωβρίου – θα ήταν περίπλοκες.
https://twitter.com/Sciclo1/status/1145478450272190465
Οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στο πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Γιουνκέρ στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής στις 21 Ιουνίου.
Εκτός της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι ηγετικές θέσεις που αποτελούν, επίσης, αντικείμενο διαπραγματεύσεων είναι η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η θέση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, η προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Βρυξέλλες: Τα στρατόπεδα, τα πρόσωπα, τα αξιώματα
Οι ηγέτες της ΕΕ σκοπεύουν να δώσουν κατά τη Σύνοδο Κορυφής, τέλος στη διαδικασία επιλογής των προσώπων που θα στελεχώσουν τις πέντε ανώτερες θέσεις του μπλοκ, πρόσωπα που θα αποφασίζουν για τις τύχες περίπου 500 εκατομμυρίων Ευρωπαίων.
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, ο Γερμανός κεντροδεξιός ευρωβουλευτής Μάνφρεντ Βέμπερ θα αναλάμβανε την προεδρία της Κομισιόν, καθώς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κατέλαβε τις περισσότερες έδρες στις τελευταίες ευρωεκλογές.
Αλλά ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απέρριψε το σύστημα των «Spitzenkandidat» που υποστήριξε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία από την πλευρά της επέμεινε σε αυτό.
Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ πρότεινε να υπάρξει μια πολιτική αλλαγή στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία συνήθως αναλαμβάνει κάποιος πολιτικός της συντηρητικής παράταξης.
Ο Τουσκ σε ρόλο ισορροπιστή
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Τομπάιας Τέσερ, έναν Γερμανό σύμβουλο του Ευρωκοινοβουλίου που ήταν παρών στις κυριακάτικες (30.6.2019) συνομιλίες των ηγετών της ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος προεδρεύει της Συνόδου Κορυφής, πρότεινε να δοθούν οι θέσεις του επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου και του επικεφαλής του οργάνου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ στην ευρωπαϊκή κεντροδεξιά.
Click4more: Σύνοδος Κορυφής: Άρχισαν τα… όργανα – Όχι Όρμπαν για Τίμερμανς πρόεδρο της Κομισιόν!
Ο Τουσκ, ο οποίος είχε συναντήσεις την Κυριακή (30.6.2019) με όλους τους επικεφαλής των πολιτικών σχηματισμών στο Ευρωκοινοβούλιο, πρότεινε, επίσης, η κεντρώα συμμαχία στην Ευρωβουλή, η οποία περιλαμβάνει και το κόμμα του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, να αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το κεντροαριστερό πολιτικό μπλοκ την προεδρία της Κομισιόν.
Ένας συμβιβασμός που συζητιέται πολύ, σύμφωνα με διπλωμάτες, είναι να γίνει ο Βέμπερ πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο Ολλανδός σοσιαλιστής Φρανς Τίμερμανς – τον οποίον στηρίζουν πολύ η Γαλλία και η Ισπανία – πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι αγορές αγωνιούν για την προεδρία της ΕΚΤ
Για τους επενδυτές και τις αγορές η πιο σημαντική επιλογή είναι εκείνη του προέδρου της ΕΚΤ, που αποφασίζει για τα επιτόκια στην ευρωζώνη. Την θέση μπορεί να λάβει η Γαλλία, σύμφωνα με έναν διπλωμάτη της ΕΕ, και συγκεκριμένα ο διοικητής της Banque de France (Τράπεζας της Γαλλίας) Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.
Αλλά και ο Έρκι Λιικάνεν, που συνταξιοδοτήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο μετά από 14 χρόνια στην ηγεσία της φινλανδικής κεντρικής τράπεζα, θεωρείται σύμφωνα με κάποιους φαβορί για τη διαδοχή του Ντράγκι. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ο Λιικάνεν στήριξε δημοσίως μάλιστα την πιο χαλαρή πολιτική του Ντράγκι. Ως πρώην υπουργός Οικονομικών και πρώτος Φινλανδός Επίτροπος της ΕΕ, ο Λιικάνεν έχει επίσης πολύ καλές διασυνδέσεις στις Βρυξέλλες.
Σύνοδος Κορυφής: Υπάρχει και η Δευτέρα…
Αν δεν καταλήξουν σε συμφωνία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν προγραμματίσει και πρόγευμα σήμερα Δευτέρα (01.7.2019), μήπως και τελικά ανατείλει… “λευκός καπνός”.