Μετά τις δεκάδες απελάσεις Ρώσων διπλωματών από περισσότερες από 20 χώρες, η Ρωσία του Πούτιν αντεπιτίθεται! Κλιμακώνεται η ένταση γύρω από την υπόθεση της δηλητηρίασης του πρώην κατασκόπου, Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, Γιούλια, σε βρετανικό έδαφος. Πώς αντέδρασαν οι ΗΠΑ.
Η αντίδραση της Ρωσίας στις μαζικές απελάσεις Ρώσων διπλωματών από δεκάδες χώρες, ήρθε από τα χείλη του Σεργέι Λαβρόφ. Ο οποίος έδειξε πως οι προθέσεις του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι… άγριες!
Η αντεπίθεση του Πούτιν
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε απόψε ότι χαρακτηρίζει “ανεπιθύμητα πρόσωπα” 58 Αμερικανούς διπλωμάτες στη Μόσχα και άλλους δύο που υπηρετούν στο γενικό προξενείο των ΗΠΑ στο Εκατερίνενμπουργκ.
Click4more: Διαβάστε εδώ τον… μακρύ κατάλογο των χωρών που έχουν απελάσει Ρώσους διπλωμάτες
Οι Αμερικανοί διπλωμάτες θα πρέπει να φύγουν από τη Ρωσία μέχρι τις 5 Απριλίου. Το γενικό προξενείο των ΗΠΑ στην Αγία Πετρούπολη, που θα κλείσει στο πλαίσιο των αντίμετρων που λαμβάνει η Ρωσία, θα πρέπει να αναστείλει τη λειτουργία του μέσα στις επόμενες δύο ημέρες. Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα Τζον Χάντσμαν κλήθηκε στο υπουργείο όπου ενημερώνεται για τα μέτρα από τον υφυπουργό Σεργκέι Ριαμπκόφ.
Η Ρωσία προειδοποίησε επίσης ότι θα λάβει επιπρόσθετα αντίμετρα αν η Ουάσινγκτον συνεχίσει τις “εχθρικές ενέργειες” εναντίον των ρωσικών διπλωματικών αποστολών. Σημείωσε ότι η απειλή κατάσχεσης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε “σοβαρή επιδείνωση” τις σχέσεις των δύο χωρών και θα υπονομεύσει την παγκόσμια σταθερότητα.
Για τις υπόλοιπες χώρες που έχουν απελάσει Ρώσους διπλωμάτες ο Λαβρόφ είπε ότι η απάντηση της Μόσχας “θα είναι για όλες αντίστοιχη σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσώπων που θα φύγουν από τη Ρωσία”. Συνολικά, περισσότεροι από 140 Ρώσοι διπλωμάτες από χώρες της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής, την Ουκρανία και την Αυστραλία, απελάθηκαν τις τελευταίες ημέρες.
Η Μόσχα πρότεινε επίσης την έκτακτη σύγκληση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) την ερχόμενη Τρίτη, 2 Απριλίου και ελπίζει ότι θα διεξαχθεί μια «ειλικρινής συζήτηση», είπε ο Λαβρόφ.
Στις αρχές της εβδομάδας οι ΗΠΑ απέλασαν 60 Ρώσους διπλωμάτες, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Βρετανία που υποστηρίζει ότι η Μόσχα ευθύνεται για τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στο Σάλσμπερι. Η Ρωσία έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ότι δεν εμπλέκεται στην υπόθεση και κατηγορεί το Λονδίνο ότι “δεν θέλει να ακούσει” τις απαντήσεις της.
Η αντίδραση των ΗΠΑ
Οι απελάσεις Αμερικανών διπλωματών από τη Ρωσία και το κλείσιμο του γενικού προξενείου των ΗΠΑ στην Αγία Πετρούπολη δείχνουν ότι η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται για τον διάλογο στα θέματα που έχουν σημασία, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Σχολιάζοντας την απόφαση της Μόσχας η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χέδερ Νόιερτ χαρακτήρισε “αδικαιολόγητες” τις απελάσεις και σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να ανταπαντήσει στα μέτρα αυτά. Η Ουάσινγκτον δεν εξεπλάγη με την απέλαση των 60 Αμερικανών διπλωματών, από τη Μόσχα και το Εκατερίνενμπουργκ, τόνισε η εκπρόσωπος. Δεν θεωρεί όμως ότι πρόκειται για διπλωματικά “αντίποινα” επειδή η Ρωσία παραβίασε τη Σύμβαση περί χημικών όπλων.
Σύμφωνα με τη Νόιερτ, οι αμερικανικές αρχές εξετάζουν τις επιλογές που έχουν σε ότι αφορά την απάντηση που θα δώσουν στη Ρωσία.
Οι εξελίξεις με την Γιουλια Σκριπάλ
Την ίδια ώρα, η Ρωσία ζήτησε σήμερα να έχει προξενική πρόσβαση στη Γιούλια Σκριπάλ. Την κόρη του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, η οποία δηλητηριάστηκε μαζί με τον πατέρα της στις αρχές Μαρτίου και νοσηλεύεται σε βρετανικό νοσοκομείο.
Λίγο νωρίτερα έγινε γνωστό από το νοσοκομείο ότι η κατάσταση της υγείας της 33χρονης γυναίκας “βελτιώνεται” και δεν θεωρείται πλέον “κρίσιμη“. Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ενημέρωσε τη ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο για την εξέλιξη αυτή. “Η πρεσβεία έλαβε μια ενημέρωση από το Φόρεϊν Όφις” ανέφερε ένας Ρώσος αξιωματούχος.
Δηλητηριάστηκαν στο σπίτι τους;
Νωρίτερα, η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε πως ο Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια εκτέθηκαν στον νευροπαραλυτικό παράγοντα πιθανώς στην μπροστινή πόρτα της κατοικίας του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα στη Βρετανία.
«Σε αυτό το στάδιο των ερευνών μας, πιστεύουμε ότι οι Σκριπάλ ήρθαν σε πρώτη επαφή με τον νευροπαραλυτικό παράγοντα στην μπροστινή πόρτα της κατοικίας τους», δήλωσε ο Ντιν Χέιντον ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Μητροπολιτικής Αστυνομίας. «Συνεπώς εστιάζουμε τις έρευνες μας εντός και γύρω της κατοικίας τους».
«Οι εμπειρογνώμονες διαπίστωσαν ότι η μεγαλύτερη συγκέντρωση του νευροπαραλυτικού παράγοντα ήταν στην εξώπορτα της κατοικίας τους», σημείωσε.
«Η αστυνομία θα εντείνει τις έρευνες στη γειτονιά της κατοικίας», τόνισε σημειώνοντας ότι ο κίνδυνος για τους κατοίκους της περιοχής παραμένει χαμηλός.
«Υποτίμησαν τις αντιδράσεις για την υπόθεση Σκριπάλ στη Ρωσία»
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η Ρωσία υποτίμησε τη διεθνή απάντηση στην επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα ενάντια στον Ρώσο πρώην πράκτορα στη Βρετανία, για την οποία το Λονδίνο κατηγορεί την Μόσχα.
Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας τόνισε σε ένα κοινό από πρεσβευτές στη βρετανική πρωτεύουσα ότι 27 χώρες πλέον αποφάσισαν την απέλαση Ρώσων διπλωματών για τη φερόμενη εμπλοκή της Μόσχας στη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, κατηγορία την οποία η Ρωσία αρνείται.
«Αυτές οι απελάσεις αντιπροσωπεύουν μια στιγμή όταν ένα αίσθημα ξαφνικά αποκρυσταλλώνεται, όταν επί σειρά ετών παρενοχλήσεις και προκλήσεις έφεραν τη συλλογική υπομονή σε ένα σημείο καμπής και όταν σε όλο τον κόσμο – σε τρεις ηπείρους – υπάρχουν χώρες που είναι διατεθειμένες να πουν ως εδώ», δήλωσε ο Τζόνσον.
«Αν αυτοί (η Ρωσία) πίστευαν ότι γίναμε τόσο ηθικά εξασθενιμένοι, τόσο εξαρτημένοι από υδρογονάνθρακες, τόσο χρονίων απρόθυμοι να αναλάβουμε κινδύνους και τόσο φοβισμένοι από την Ρωσία που δεν θα τολμούσαμε να απαντήσουμε, τότε αυτή είναι η απάντησή τους», πρόσθεσε.
Με πληροφορίες από: rt.com, ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες αρχείου: Reuters