Η εφημερίδα επικαλείται τα στοιχεία του ΟΗΕ και επισημαίνει πως λιγότεροι μετανάστες έχασαν φέτος τη ζωή τους στη Μεσόγειο, ενώ κάνει λόγο για την προσπάθεια των ευρωπαϊκών χωρών να μειώσουν τις ροές των προσφύγων από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα η έκρηξη του αριθμού των προσφύγων και των μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνέβαλε στην άνοδο της ακροδεξιάς, ενώ το θέμα της χορήγησης ασύλου σε μετανάστες εξακολουθεί να προκαλεί διαφωνίες στην ευρωπαϊκή πολιτική.
Παρά τη μείωση πάντως η Μεσόγειος παραμένει η πιο επικίνδυνη μεταναστευτική οδός στον πλανήτη σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Η μείωση πάντως είναι τεράστια σε σχέση με το 2015 όπου πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στην Ευρώπη.
Ο λόγος σύμφωνα με το ρεπορτάζ είναι η αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής των χωρών, αλλά και οι συμφωνίες της ΕΕ με την Τουρκία, τη Λιβύη και άλλες χώρες για τους μετανάστες.
Μάλιστα αναφέρει ως παράδειγμα την Ελλάδα η οποία υποδέχθηκε 856.723 πρόσφυγες το 2015 ενώ το 2018 είχε μόλις 32.497 αφίξεις. Στην Ιταλία από τις 119.369 αφίξεις το 2017 είχαμε μόνο 23.371 το 2018, κυρίως χάρη στις συμφωνίες με τη Λιβύη.
Αντίθετα αυξημένη είναι η εισροή στην Ισπανία με 57.215 αφίξεις, νούμερο υπερδιπλάσιο από το 2017, ενώ η εφημερίδα σημειώνει πως η ευνοϊκή μεταναστευτική πολιτική του Πέδρο Σάντσεθ έχει συμβάλει στην άνοδο του ακροδεξιού κόμματος Vox.