- Η ανάλυση της αμερικανικής εφημερίδας κάνει λόγο για “ζοφερό μέλλον της Ευρώπης” - Όπως αναφέρει, οι τρομοκρατικές επιθέσεις θα είναι μια αναπόφευκτη πραγματικότητα και όχι η εξαίρεση - Η αλλαγή τακτικής των τρομορκατών - Ανησυχία για τους υποστηρικές του Ισλαμικού Κράτους που “χτυπούν” μόνοι τους
Μια Ευρώπη, όπου οι τρομοκρατικές επιθέσεις θα είναι μια αναπόφευκτη πραγματικότητα και όχι η εξαίρεση, “βλέπει” η Washington Post, όπως τονίζει σε ανάλυσή της, μετά το τελευταίο “χτύπημα” σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, την περασμένη Δευτέρα (19/12).
Το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, τονίζει πως οι ηγέτες της ΕΕ δηλώνουν ότι έχουν απομακρύνει τα εμπόδια μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας και έχουν ενισχύσει τους συνοριακούς ελέγχους, μετά από έναν χρόνο τρομοκρατικών επιθέσεων, σημειώνει το αμερικανικό δημοσίευμα.
Όμως, το γεγονός ότι πάλι αγνοήθηκαν τα «σημάδια», πριν και μετά από την επίθεση της Δευτέρας, εγείρουν ερωτήματα για το αν οι όποιες αλλαγές έχουν γίνει είναι αρκετές για να αποτραπεί η επανάληψη του 2016, κατά τη διάρκεια του οποίου υπήρξε διπλή βομβιστική επίθεση στις Βρυξέλλες, η επίθεση με το φορτηγό στη Νίκαια, το μακελειό με πυροβολισμούς στο Μόναχο, πριν από την επίθεση στο Βερολίνο, σχολιάζει η Washington Post.
Το κάλεσμα των ηγετών του ISIS προς τους υποστηρικτές της οργάνωσης, να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν από μόνοι τους ανεξάρτητα χτυπήματα εναντίον της Ευρώπης είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο για τις προσπάθειες αναχαίτισης της βίας επισημαίνουν αξιωματούχοι και αναλυτές, με δεδομένα τα πρακτικά εμπόδια που υπάρχουν στη διαρκή παρακολούθηση μίας μεγάλης «δεξαμενής» πιθανών τρομοκρατών.
Η αλλαγή στις τρομοκρατικές τακτικές δείχνει ότι οι αρμόδιες αρχές μπορεί να έχουν αποτρέψει επιτυχημένα τις μεγαλύτερες επιθέσεις, λένε οι αναλυτές, όμως η ζοφερή πραγματικότητα είναι ότι οι -μικρότερης κλίμακας- επιθέσεις μπορεί να είναι αναπόφευκτες.
«Βλέπουμε πώς τα τρομοκρατικά δίκτυα έχουν πολύ μεγαλύτερη δυσκολία στον σχεδιασμό επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας», δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα, ο Μοχάμαντ Μαχμούντ Ουλντ Μοχαμεντού, υποδιευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Ασφάλειας της Γενεύης. Η επίθεση στο Βερολίνο δεν είναι απαραίτητα μία αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών, συμπλήρωσε ο ίδιος, προσθέτοντας «τέτοια πράγματα μπορούν να συμβούν παντού, εκτός αν αρχίσεις να παρακολουθείς τους πάντες».
Επιθέσεις όπως αυτή του Βερολίνου απαιτούν ελάχιστο σχεδιασμό ή υποστήριξη, κάτι που σημαίνει ότι οι αρχές έχουν λιγότερες πιθανότητες να προλάβουν τους δράστες, ακόμη κι αν αν είναι ύποπτοι για τρομοκρατική δράση, σημειώνει το δημοσίευμα. Οι γερμανικές αρχές παρακολουθούσαν τον 24χρονο Τυνήσιο Ανίς Αμρί, τον δράστη του Βερολίνου, πριν από την επίθεση, αλλά σταμάτησαν γιατί δεν υπήρχαν αποδείξεις προκειμένου να του απαγγείλουν κατηγορίες περί τρομοκρατίας. Οι διασυνδέσεις του με το ISIS παραμένουν ασαφείς, αν και την Παρασκευή κυκλοφόρησε βίντεο στο οποίο ορκιζόταν πίστη στην τρομοκρατική οργάνωση.
Πηγή: Washington Post