Κόσμος

Wikileaks αντιδράσεις: Ολοι καταδικάζουν την διαρροή αλλά όλοι τα διάβασαν…

Εξοργιστική ουδετερότητα από τον ΟΗΕ. Καταδίκη από την Γαλλία. Μπερδέψαμε την διπλωματία με την κατασκοπεία, λέει το Βέλγιο.

Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν δεδομένο το σεβασμό της ασυλίας τους από την πλευρά των κρατών-μελών τους, τόνισε ένας από τους εκπροσώπους του οργανισμού, απαντώντας στην δημοσίευση αμερικανικών εγγράφων σύμφωνα με τα οποία η Ουάσινγκτον ζητάει από τους διπλωμάτες της να κατασκοπεύουν αξιωματούχους του οργανισμού.

“Ο ΟΗΕ δεν μπορεί να σχολιάσει την αυθεντικότητα των εγγράφων που ζητούν τη συλλογή πληροφοριών για τους εργαζόμενους στον ΟΗΕ και τις δραστηριότητές τους”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του εκπροσώπου μετά την δημοσίευση από εφημερίδες των εγγράφων που δημοσιοποίησε το Wikileaks.

Η εφημερίδα The Guardian αποκαλύπτει πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε με οδηγία του από τους διπλωμάτες του να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τον “τρόπο εργασίας και λήψης αποφάσεων” του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

Σύμφωνα με την λονδρέζικη εφημερίδα, η Ουάσινγκτον ζητάει επίσης τεχνικές λεπτομέρειες για το σύστημα επικοινωνίας που χρησιμοποιούν αξιωματούχοι του ΟΗΕ: κωδικούς πρόσβασης και μυστικούς κώδικες.

“Ο ΟΗΕ είναι από τη φύση του ένας οργανισμός που τον χαρακτηρίζει η διαφάνεια και που θεωρεί σημαντικό κάθε πληροφορία για τις δραστηριότητές του να είναι στη διάθεση του κοινού και των μελών του”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

“Οι εργαζόμενοι στον ΟΗΕ συναντώνται συχνά με εκπροσώπους κρατών-μελών για να τους ενημερώσουν για τις δραστηριότητές τους”, προστίθεται.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως η Χάρτα του ΟΗΕ και η Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών του 1946 εγγυώνται “τα προνόμια και την ασυλία” του οργανισμού.

“Ο ΟΗΕ θεωρεί δεδομένο τον σεβασμό των κρατών-μελών του προς τις συμφωνίες αυτές”, καταλήγει η ανακοίνωση, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα τις ΗΠΑ.

Η Γαλλία θεωρεί “απειλή” την δημοσιοποίηση από το WikiLeaks 250.000 απόρρητων διπλωματικών εγγράφων και εκφράζει την αλληλεγγύη της προς την αμερικανική κυβέρνηση”, επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Φρανσουά Μπαρουάν.

“Είμαστε αλληλέγγυοι με την αμερικανική κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αποφύγει αυτό που όχι μόνο πλήττει την κρατική εξουσία, την ποιότητα των υπηρεσιών, αλλά παράλληλα θέτει σε κίνδυνο τους άντρες και τις γυναίκες που υπηρετούν την χώρα”, υπογράμμισε ο γάλλος αξιωματούχος στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Ο ίδιος επισήμανε πως η γαλλική κυβέρνηση “ενημερώθηκε από τις αμερικανικές αρχές για την πραγματικότητα σχετικά με τα δημοσιεύματα”.

“Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να δείχνουν αλληλεγγύη για να αντιμετωπίσουμε αυτό που αποτελεί απειλή με στόχο την “το κύρος και την δημοκρατική εξουσία”, επισήμανε.

Ο βέλγος υπουργός Εξωτερικών Στέφεν Βανάκερε εκτιμά πως οι Ηνωμένες Πολιτείες “το παρατράβηξαν” ζητώντας από τους διπλωμάτες τους να παίζουν το ρόλο κατασκόπων.

“Το παρατράβηξαν”, τόνισε σχολιάζοντας στον ραδιοφωνικό σταθμό VRT την αποκάλυψη από το WikiLeaks απόρρητων αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων.

Ο Βανάκερε εξέφρασε την ανησυχία του για την “σύγχυση ανάμεσα στην διπλωματική δραστηριότητα και την κατασκοπεία”.

“Πρέπει να εξετάσουμε την ισορροπία ανάμεσα στα συμφέροντα (που πρέπει να υπερασπιστούν) και στα μέσα που χρησιμοποιούν για να το κάνουν”, είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα έγγραφα που αφορούν το Βέλγιο ο Βανάκερε δήλωσε πως “τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ως διαρροή απορρήτων εγγράφων ήταν στην πραγματικότητα γνωστά”.

Πλήγμα στην διπλωματική αξιοπιστία ήταν η δημοσιοποίηση αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων από το WikiLeaks, σύμφωνα με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Γερμανία Τζον Κόρνμπλουμ.

“Η διπλωματία λειτουργεί με βάση την αξιοπιστία και αν αυτή χαθεί, όπως συνέβη σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να ξαναρχίσεις από το μηδέ픨, τόνισε ο Κόρνμπλουμ μιλώντας στη ZDF.

Στα έγγραφα υπάρχουν και σχόλια του σημερινού αμερικανού πρεσβευτή στο Βερολίνο Φίλιπ Μέρφι για την γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ και τον υπουργό Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε.

Ο Μέρφι αναφέρει χαρακτηριστικά–σε εκθέσεις της πρεσβείας προς την Ουάσινγκτον–πως ο γερμανός ΥΠΕΞ δεν είναι ουσιαστικός και περιγράφεται ως “επιθετικός”, ενώ για την Μέρκελ πιστεύει ότι “αποφεύγει τους κινδύνους και δεν είναι δημιουργική”.

Ο Κόρνμπλουμ θεωρεί πως στο μέλλον η διεθνής διπλωματία θα πρέπει να λειτουργεί διαφορετικά. “Η εποχή που μπορούσε να μιλάς εμπιστευτικά και να λες ‘μην ανησυχείς αυτό δεν θα δημοσιευτεί’ έχει περάσει”, κατέληξε.

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα