Παρασκευή, 28 Ιουν.
26oC Αθήνα

Χαμάς: «Δεν έχουμε ιδέα πόσοι Ισραηλινοί όμηροι είναι ακόμη ζωντανοί» – Σοκάρει εκπρόσωπος της παλαιστινιακής οργάνωσης

Χαμάς: «Δεν έχουμε ιδέα πόσοι Ισραηλινοί όμηροι είναι ακόμη ζωντανοί» – Σοκάρει εκπρόσωπος της παλαιστινιακής οργάνωσης
Φωτογραφία: Reuters

Η τύχη των 120 ομήρων που παραμένουν στη Γάζα είναι ζωτικής σημασίας για τον τερματισμό της παρατεταμένης και αιματηρής σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Όμως ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο CNN ότι «κανείς δεν έχει ιδέα» πόσοι από τους ομήρους είναι ζωντανοί και ότι οποιαδήποτε συμφωνία για την απελευθέρωσή τους πρέπει να περιλαμβάνει εγγυήσεις για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα.

Σε συνέντευξή του στο CNN, ο εκπρόσωπος της Χαμάς και μέλος του πολιτικού γραφείου της Οσάμα Χαμντάν έδωσε μια εικόνα της θέσης της μαχητικής οργάνωσης σχετικά με τις αδιέξοδες συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός, μια άποψη για το αν η

Χαμάς μετανιώνει για την απόφασή της να επιτεθεί στο Ισραήλ, δεδομένου του αυξανόμενου αριθμού των νεκρών Παλαιστινίων , και ένα σχόλιο για τη διαρροή νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μηνυμάτων του επικεφαλής της στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ, του ανθρώπου που πιστεύεται ότι είναι ο τελικός υπεύθυνος για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία.

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Χαμάς κατέχει το κλειδί των συνομιλιών. «Τα παζάρια πρέπει να σταματήσουν», δήλωσε την Πέμπτη (13.06.2024) στο NBC ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, προτρέποντας τον Σινουάρ να τερματίσει τον πόλεμο. «Είναι σχετικά ασφαλής στο υπέδαφος- ο λαός που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί, υποφέρει καθημερινά».

Μιλώντας στο CNN ο Χαμντάν είπε ότι η τελευταία πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι – ένα ισραηλινό σχέδιο που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά δημόσια από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στα τέλη του περασμένου μήνα – δεν ικανοποιεί τα αιτήματα της ομάδας για τερματισμό του πολέμου.

Η Χαμάς απαιτεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός και πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα για οποιαδήποτε συμφωνία.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επέκρινε τη Χαμάς για την παράταση των συνομιλιών, ενώ ο εκπρόσωπος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν τόνισε την ανάγκη για σαφείς ισραηλινές δεσμεύσεις.

Το προτεινόμενο σχέδιο κατάπαυσης του πυρός που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ περιλαμβάνει μια σταδιακή προσέγγιση, αλλά η Χαμάς είναι επιφυλακτική για τις προθέσεις του Ισραήλ.

Ο Χαμντάν υπερασπίστηκε τις ενέργειες της Χαμάς, κατηγορώντας την ισραηλινή κατοχή για τη συνεχιζόμενη σύγκρουση και την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις