Μετά την κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε στον Λίβανο για τον τερματισμό εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, εντείνονται οι πιέσεις και οι διαβουλεύσεις για μια εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας με την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.
Στο πλαίσιο αυτό, στελέχη της Χαμάς δήλωσαν σήμερα (02.12.2024) στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι συζήτησαν με Αιγύπτιους αξιωματούχους στο Κάιρο το ενδεχόμενο για μία κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μάλιστα, πραγματοποιήθηκε και συνάντηση, υπό την αιγίδα της Αιγύπτου, μεταξύ εκπροσώπων της Χαμάς και του αντίπαλου σχηματισμού Φάταχ, σχετικά με τη διακυβέρνηση της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου με το Ισραήλ, όπως αποκάλυψε ο Τζαμάλ Ομπέιντ, μέλος της διοίκησης της Φάταχ στη Γάζα.
REUTERS/Ronen Zvulun
Η ατζέντα των συνομιλιών
Η αντιπροσωπεία της Χαμάς συνάντησε τον επικεφαλής των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών, τον στρατηγό Χάσαν Ρασάντ, και Αιγύπτιους αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών και «συζήτησε τρόπους να σταματήσουν ο πόλεμος και η (ισραηλινή) επιθετικότητα, να διοχετευθεί βοήθεια και να ανοίξει το σημείο διέλευσης της Ράφα», που έχει κλείσει από τον Μάιο στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, δήλωσε μέλος της αντιπροσωπείας υπό τον όρο της ανωνυμίας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Η Αίγυπτος, το Κατάρ και η Τουρκία καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγής κρατουμένων» στη Γάζα», ανέφερε ένα δεύτερο μέλος της αντιπροσωπείας της Χαμάς.
Πρόσθεσε πως περιμένει πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες και η διεθνής κοινότητα θα ασκήσουν πίεση στον (Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν) Νετανιάχου ώστε να σταματήσει τον πόλεμο και να καταλήξει σε μια συμφωνία, όπως έχει γίνει στον Λίβανο».
REUTERS/Ramadan Abed
Οι αιγυπτιακές αρχές δεν έκαναν καμία αναφορά σε αυτές τις συναντήσεις, που πραγματοποιούνται αφού τέθηκε σε ισχύ μια εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και το λιβανικό ισλαμιστικό κίνημα Χεζμπολάχ, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ουάσινγκτον και του Παρισιού.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε στις 27 Νοεμβρίου μια νέα διπλωματική προσπάθεια των ΗΠΑ, με σκοπό την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός και συμφωνίας απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, με τη βοήθεια της Τουρκίας, του Κατάρ και της Αιγύπτου.
REUTERS/Ramadan Abed
Ο πόλεμος ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου 2023 από μία αιφνιδιαστική επίθεση στη Χαμάς που προκάλεσε τον θάνατο 1.208 ανθρώπων στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους αμάχων εκείνη την ημέρα, σύμφωνα με επίσημα ισραηλινά στοιχεία, περιλαμβανομένων των ομήρων που πέθαναν ή σκοτώθηκαν εν αιχμαλωσία στη Λωρίδα της Γάζας.
Στη διάρκεια της επίθεσης, 251 άνθρωποι απήχθησαν στο ισραηλινό έδαφος. Συνολικά, 97 παραμένουν όμηροι στη Γάζα, εκ των οποίων 35 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον στρατό.
Η στρατιωτική εκστρατεία αντιποίνων που ξεκίνησε το Ισραήλ έχει σκοτώσει 44.466 ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς για τη Γάζα, που θεωρούνται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.