Κόσμος

Χαμός στην Αλβανία! Πρώτη φορά διόδια στο εθνικό οδικό δίκτυο

Από τις 15 Απριλίου, οι οδηγοί που ταξιδεύουν στον αυτοκινητόδρομο Durres-Kukes, γνωστό και ως Εθνική Οδός του Αλβανικού Έθνους, θα πρέπει να πληρώνουν για πρώτη φορά διόδια.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών και Ενέργειας της Αλβανίας για τα διόδια, ωστόσο, έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.

Οι τεχνικές δοκιμές που ξεκίνησαν χθες Κυριακή θα διαρκέσουν περίπου δύο εβδομάδες. Μετά το πέρας των δοκιμών κάθε οδηγός που διασχίζει την εθνική οδό θα πρέπει να πληρώσει κατά μέσο όρο 5 ευρώ.

Αντιδρούν για τα διόδια

Η είδηση προκάλεσε ανησυχίες για το αυξανόμενο κόστος στους κατοίκους της περιοχής. Μιας από τις φτωχότερες περιοχές της χώρας για την ακρίβεια.

Ανησυχίες όμως προκλήθηκαν και για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στους τουρίστες από το Κόσοβο. Οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 50% περίπου όλων των αλλοδαπών που επισκέπτονται την Αλβανία.

Η αντιπολίτευση έσπευσε να ανακοινώσει οτι όταν έρθει στην εξουσία, θα άρει το μέτρο αυτό. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν προειδοποιήσει οτι θα πραγματοποιήσουν κλιμακούμενες διαμαρτυρίες. Όπως χαρακτηριστικά λένε, δεν μπορούν να πληρώνουν 10 ευρώ μόνο για να πάνε στην πρωτεύουσα και να επιστρέψουν στο σπίτι τους.

Επίσης οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται παράλληλα της εθνικής οδού υποστηρίζουν οτι τα διόδια θα αυξήσουν το κόστος μεταφοράς των προϊόντων τους. Ειδικά εξαιτίας του υψηλού φόρου στα φορτηγά και στα ρυμουλκούμενα. Ωστόσο, οι αλβανικές αρχές υποστηρίζουν ότι η τοποθέτηση διοδίων είναι απαραίτητη. Κι αυτό διότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για τη συντήρηση του αυτοκινητόδρομου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες αρχείου: Eurokinissi

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι ευλογίες του πάπα Φραγκίσκου από το «papa mobile», το μήνυμά του για το Πάσχα και η αναφορά στους Χριστιανούς της Γάζας
Ο Αργεντινός πάπας ζήτησε και πάλι κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση των ομήρων, όπως και να «παρασχεθεί βοήθεια στον κόσμο, ο οποίος πεινάει και προσμένει ένα μέλλον ειρήνης»
Ο πάπας Φραγκίσκος