Δεν φαίνεται να εξελίσσονται και πολύ καλά τα πράγματα στην Σύνοδο Κορυφής, με πληροφορίες να αναφέρουν πως ο Μακρόν ζήτησε να ετοιμαστεί το αεροπλάνο του για να φύγει!
Σύμφωνα με το Politico, ο Γάλλος πρόεδρος είχε συναντήσεις με τους ηγέτες της Ολλανδίας, της Αυστρίας, της Δανίας και της Σουηδίας μπας και βρεθεί κάποια λύση και καμφθούν οι αντιστάσεις τους για συμφωνία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ωστόσο αυτό δεν κατέστη εφικτό, με τον Μακρόν να τα “παίρνει” και να δίνει εντολή για αποχώρηση από τις Βρυξέλλες!
Το αν το εννοεί η αν είναι απλά κίνηση για να πιέσει θα φανεί τις επόμενες ώρες.
Macron a demandé au protocole de préparer son avion pour décoller à 23h, après une réunion avec les frugaux qui n’était pas exactement constructive. Une façon de faire du dîner en cours le moment de vérité et de mettre les autres face à leurs responsabilités. #PlandeRelance https://t.co/sQJd16vS3Z
— Rym Momtaz ريم ممتاز (@RymMomtaz) July 18, 2020ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης νωρίτερα Με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Eμμανουέλ Μακρόν.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, για τα οποία οι απόψεις Ελλάδας και Γαλλίας ταυτίζονται.
Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Μακρόν συζήτησαν, επίσης, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η πρόταση Μισέλ
Οι διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι σκληρές και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ κατέθεσε νέα πρόταση, ελπίζοντας πως θα επιτευχθεί η… σύγκλιση απόψεων.
Σύμφωνα με ένα έγγραφο, διπλωματικές πηγές και αξιωματούχους, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters, για να καθησυχάσει τις ανησυχίες που εκφράζουν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής την Ολλανδία, ο Μισέλ προτείνει να μειωθεί το ποσό των επιχορηγήσεων στα 450 δισεκατομμύρια ευρώ, από 500 που ήταν αρχικά. Αντιστοίχως, θα αυξηθεί το ποσό των δανείων, από τα 250 στα 300 δισεκ. ευρώ, σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι αντιστάσεις των πιο σκληρών κρατών μελών.
Επίσης, προτείνεται να αυξηθεί κατά 100 εκατομμύρια ετησίως το ποσό των επιστροφών που λαμβάνουν η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία. Στο τραπέζι μπαίνει και o μηχανισμός «super emergency brake» με βάση τον οποίο οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να εμποδίσει την εκταμίευση κονδυλίων, αν αμφισβητεί ότι γίνεται ορθή χρήση τους από τις χώρες που θα τα λάβουν.
Το σύνολο των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης παραμένει στα 750 δισ. ευρώ.
Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και τα χθεσινά “αδιέξοδα” φαίνεται πως δεν έχουν ξεπεραστεί ακόμη.
Click4more: Σύνοδος Κορυφής: Σκληρό “πόκερ” για το Ταμείο Ανάκαμψης – Τι ζήτησε ο Μητσοτάκης για την Τουρκία
Αυτό φαίνεται κι από όσα “διαρρέουν” μέχρι στιγμής οι ελληνικές κυβερνητικές πηγές, οι οποίες με “γλώσσα”…πολιτική δείχνουν πως τα πράγματα είναι δύσκολα.
“Πρόκειται για μία δύσκολη διαπραγμάτευση”, λένε χαρακτηριστικά και συνεχίζουν: “Η Αθήνα διεκδικεί ό,τι καλύτερο μπορεί τόσο για την Ελλάδα όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη”.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι όλοι πρέπει να κάνουν ορισμένους μικρούς συμβιβασμούς, ωστόσο, “φαίνεται ότι αυτό δεν το αντιλαμβάνονται κάποιες χώρες“