Παρασκευή, 16 Αυγ.
36oC Αθήνα

Χαν: Το Der Spiegel βάφτισε “Μακεδονία” την ΠΓΔΜ

Χαν

Ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν χρησιμοποίησε την επίσημη ονομασία της ΠΓΔΜ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο περιοδικό «Der Spiegel», διευκρίνισαν πηγές από το περιβάλλον του αρμόδιου επιτρόπου για τη διεύρυνση της ΕΕ. Οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως ήταν το περιοδικό αυτό που επέλεξε, κατά την επεξεργασία του κειμένου, να χρησιμοποιήσει τον όρο «Μακεδονία».

Στη συνέντευξή του προς το περιοδικό «Der Spiegel» ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν είχε αναφερθεί εκτενώς στη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ, λέγοντας μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά ότι «μια χώρα που έχει άλυτα ζητήματα με τους γείτονές της, δεν μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ».

Το δημοσίευμα του Der Spiegel πάντως προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που έκανε λόγο για ατόπημα του Επιτρόπου αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Καλούμε τον Επίτροπο Χαν να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα και να μην παραβιάζει, μεταξύ άλλων, τις αποφάσεις και τις δεσμεύσεις της ίδιας της ΕΕ»Ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη συγκυρία όπως η σημερινή όπου σχετικές διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη. Τα επαναλαμβανόμενα εκ μέρους του ατοπήματα δεν συμβάλλουν στην επίτευξη προόδου στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό. Δεν συνάδουν δε, με τον εποικοδομητικό ρόλο που οφείλουν να έχουν τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις