Χάνα Χοχ. Μια άγνωστη σε πολλούς καλλιτέχνης με μία όμως σπουδαία προσφορά στον χώρο της Τέχνης που αναγνωρίζεται από τους ειδικούς. Πού γεννήθηκε η Χάνα Χοχ, ποια ήταν η προσφορά της και τι είναι το κίνημα του Ντανταϊσμού;
Το καλλιτεχνικό ρεύμα του Ντανταϊσμού
Η Χάνα Χοχ γεννήθηκε την 1η Νοεμβρίου 1889 στην Γκότα της Θουριγγίας. Σπούδασε εφαρμοσμένες τέχνες στο Βερολίνο.
Εντάχθηκε στο καλλιτεχνικό ρεύμα του Ντανταϊσμού με τις ευλογίες του συντρόφου της Ραούλ Χάουσμαν, ενός αυστριακού εικαστικού καλλιτέχνη με πρωταρχικό ρόλο στο κίνημα αυτό, που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ως αντίδραση στις αρχές και τις αξίες των τότε ευρωπαϊκών κοινωνιών.
Ο Ντανταϊσμός αποτέλεσε ένα καλλιτεχνικό ρεύμα στη λογοτεχνία, τη γλυπτική και τη ζωγραφική, στις αρχές του 20ου αιώνα. «Γεννήθηκε» στις 8 Φεβρουαρίου του 1916 στο Καμπαρέ Voltaire της Ζυρίχης, με πρωτεργάτη τον ρουμάνο ποιητή Τριστιάν Τζαρά, και γρήγορα εξαπλώθηκε σε πολλές ευρωπαϊκές και αμερικανικές πόλεις (Κολονία, Βερολίνο, Ανόβερο, Παρίσι, Νέα Υόρκη).
Ο όρος ντανταϊσμός προήλθε από το «ντα-ντα» που κάνουν τα μωρά, μία λέξη της παιδικής γλώσσας που ουσιαστικά δεν σημαίνει τίποτα. Και αυτό ακριβώς είναι ο ντανταϊσμός… Το παράλογο, το παράδοξο, το φανταστικό. Στόχος του, το γκρέμισμα των παραδοσιακών λογοτεχνικών και καλλιτεχνικών αξιών, και η αμφισβήτηση των αρχών της μοντέρνας κοινωνίας.
Η τεχνοτροπία τους, αρχικά επηρεάστηκε από τον κυβισμό και το φουτουρισμό. Έμπνευσή τους αποτελούσαν κατά κανόνα οι μηχανές, και οι ανθρώπινες φιγούρες τους θύμιζαν περισσότερο ρομπότ. Επέλεγαν στην τύχη σχήματα και εικόνες, καθώς και ετερογενή υλικά (μαλλί, ξύλο, φωτογραφίες και φωτομοντάζ, χαρτί, σκουπίδια), δημιουργώντας εφήμερα έργα που συνδύαζαν τη γλυπτική με τη ζωγραφική.
Ως κίνημα, ο ντανταϊσμός έπαψε να υπάρχει από το 1924 και οι εκπρόσωποί του διοχετεύτηκαν στο σουρεαλισμό.
Η προσφορά της Χάνα Χοχ
Άρχισε να γίνεται γνωστή στα χρόνια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης (1919 – 1932) και διακρίθηκε στην τέχνη του φωτομοντάζ, που είναι η συναρμολόγηση σε μία εικόνα πολλών φωτογραφιών ή τμημάτων φωτογραφιών και εντάσσεται στην ευρύτερη τέχνη του κολάζ.
Κατ’ εξοχήν φεμινίστρια, η Χάνα Χοχ προσπάθησε να αναδείξει στο έργο της τη «Νέα Γυναίκα», που είναι έτοιμη να πάρει τη θέση της ως ισότιμη δίπλα στον άνδρα και να ενθαρρύνει τις γυναίκες να διεκδικήσουν δυναμικά τον ρόλο τους.
Η προσωπική της ζωή, ο θάνατος και η προσφορά της
Μετά τη διάλυση του δεσμού της με τον Χάουσμαν, συνήψε σχέση με την Ολλανδή ποιήτρια Τιλ Μπρούγκμαν. Κατά τη διάρκεια του Τρίτου Ράιχ διατήρησε χαμηλό προφίλ και από το 1938 έως το 1944 ήταν παντρεμένη με τον επιχειρηματία και πιανίστα Κουρτ Μάτις. Αντιμετώπισε πολλά προβλήματα με την τέχνη της, καθώς το έργο της εντάχθηκε από τους Ναζί στη λεγόμενη «Εκφυλισμένη Τέχνη» και απαγορεύτηκε.
Η Χάνα Χοχ πέθανε στο Βερολίνο στις 31 Μαΐου 1978, σε ηλικία 88 ετών. Η προσφορά της όμως στην εικαστική Τέχνη παραμένει σπουδαία στους καλλιτεχνικούς κύκλους. Η Google την τιμά σήμερα με Doodle.
Πηγή βίντεο: Cristinaproy09, massivewhite, Rajamanickam Antonimuthu, xyzllii