Είναι το πιο διάσημο ναυάγιο του κόσμου. Η φήμη του ήταν έτσι κι αλλιώς μεγάλη και όταν ήρθε η ταινία – ορόσημο το έκανε… αθάνατο. Αυτό όμως ισχύει μόνο… μεταφορικά, καθώς ο Τιτανικός αποσυντίθεται και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μια ομάδα εξερεύνησης βαθέων υδάτων, η πρώτη που επισκέπτεται το περίφημο πλοίο εδώ και 14 χρόνια.
Κατά την διάρκεια πέντε υποβρύχιων καταδύσεων που πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο για την δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ, οι εξερευνητές παρακολούθησαν το ναυάγιο του βυθισμένου πλοίου, το οποίο βρίσκεται σε βάθος 3.800 μέτρων στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό. Κι ενώ κάποια τμήματα του ναυαγίου είναι σε εκπληκτικά καλή κατάσταση, άλλα φαίνεται πως έχουν χαθεί για πάντα στην θάλασσα.
«Επιστρέφει στην φύση ο Τιτανικός»
Η χειρότερη αποσύνθεση έχει παρατηρηθεί στην δεξιά πλευρά, εκεί όπου ήταν τα διαμερίσματα των αξιωματικών του πλοίου. Ο ιστορικός του «Τιτανικού» Παρκς Στέφενσον δήλωσε πως όσα είδε κατά την διάρκεια της κατάδυσης ήταν «σοκαριστικά».
«Η μπανιέρα του καπετάνιου είναι μια από τις αγαπημένες φωτογραφίες μεταξύ των θαυμαστών του Τιτανικού – και πλέον έχει χαθεί» είπε. «Όλο το κατάστρωμα σε αυτή την πλευρά του σκάφους καταρρέει, παίρνοντας μαζί της και τα δωμάτια. Κι αυτή η κατάρρευση θα συνεχιστεί» τόνισε προσθέτοντας πως «Ο Τιτανικός επιστρέφει στην φύση».
Τιτανικός – Οι λόγοι που οδήγησαν στην αποσύνθεση
Τα ισχυρά θαλάσσια ρεύματα, η διάβρωση από το αλάτι και τα βακτήρια που τρώνε τα μέταλλα είναι οι αιτίες που οδήγησαν στην αποσύνθεση του Τιτανικού, το οποίο βρίσκεται βυθισμένο εδώ και πάνω από 100 χρόνια, στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, περίπου 600 χιλιόμετρα στα ανοιχτά των ακτών του Νιουφάουντλαντ του Καναδά.
Το κρουαζιερόπλοιο, που ήταν το μεγαλύτερο πλοίο της εποχής, χτύπησε σε ένα παγόβουνο στο παρθενικό του ταξίδι από το Σαουθάμπροντ με προορισμό την νέα Υόρκη το 1912. Από τους 2.200 επιβάτες και πλήρωμα, περισσότεροι από 1.500 πέθαναν.
Οι νέες καταδύσεις πραγματοποιήθηκαν από ένα υποβρύχιο μήκους 4,6 μέτρων και η πλοήγηση γύρω από το διάσημο ναυάγιο, το οποίο κείτεται κομμένο σε δύο κομμάτια σε απόσταση 600 μέτρων το ένα από το άλλο, αποτέλεσε πρόκληση για την αποστολή.
Δείτε πώς είναι ο Τιτανικός σήμερα
Φωτογραφίες: YouTube.