Ο Αυστριακός Χανς Άσπεργκερ είναι ο άνθρωπος που “έδωσε” το όνομά του στο “σύνδρομο Άσπεργκερ”, που είναι μια μορφή αυτισμού. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα (19.04.2018) έρχεται να ανατρέψει όσα ξέραμε. Ο Άσπεργκερ όχι μόνο συνεργάστηκε με τους Ναζί αλλά είχε υιοθετήσει την ιδεολογία του Χίτλερ. Και προσπαθούσε να “περάσει” ως ένας άλλος «Σίντλερ»…
Ο Χανς Άσπεργκερ συνεργάστηκε ενεργά με το πρόγραμμα ευθανασίας των Ναζί, αποκαλύπτει η σοκαριστική μελέτη. Τα στοιχεία προέρχονται από έγγραφα της εποχής, τα οποία μέχρι στιγμής δεν είχαν εξεταστεί και τα αρχεία ασθενών, τα οποία ανακάλυψε ο Αυστριακός ιστορικός Χέρβιχ Τσεκ.
Ο Τσεκ μπόρεσε να φέρει την αλήθεια στο φως εξετάζοντας και το προσωπικό αρχείο του Άσπεργκερ. Ο γνωστός παιδίατρος κρατούσε αρχείο με τις περιπτώσεις των ασθενών του από το 1928 έως το 1944. Είναι το αρχείο που μέχρι σήμερα όλοι πίστευαν πως είχε καταστραφεί.
«Ο Άσπεργκερ προσαρμόστηκε στο καθεστώς των Ναζί”
Σε άρθρο του στο ιατρικό περιοδικό Molecular Autism, ο Τσεκ αναφέρει: «Ο Άσπεργκερ φρόντισε να προσαρμοστεί στο καθεστώς των ναζί και ανταμείφθηκε για την πίστη του προωθώντας την καριέρα του». Ο Αυστριακός παιδίατρος (1906-1980) «δικαιολογούσε δημοσίως τις πολιτικές φυλετικής καθαρότητας, περιλαμβανομένων των αναγκαστικών στειρώσεων, και συνεργάστηκε ενεργά σε πολλές περιπτώσεις με το ναζιστικό πρόγραμμα ευθανασίας παιδιών», τονίζει ο Τσεκ στο άρθρο του.
Επικαλείται μάλιστα ένα έγγραφο του 1940 στο οποίο αναφέρεται ότι ο Άσπεργκερ «συμφωνούσε με τις εθνικοσοσιαλιστικές ιδέες σε θέματα φυλής και με τους νόμους για τη στείρωση». Ο Αυστριακός παιδίατρος δήλωνε την πίστη του στις θεμελιώδεις αρχές της ναζιστικής ιατρικής στη διάρκεια δημόσιων ομιλιών του. Μετά την προσάρτηση της Αυστρίας από τους Ναζί τον Μάρτιο του 1938 άρχισε να υπογράφει τις διαγνώσεις του με τον χαιρετισμό «Χάιλ Χίτλερ»…
Η κλινική Am Spiegelgrund
Σύμφωνα με την έκθεση, ο Άσπεργκερ συνέστησε τη μεταφορά δύο κοριτσιών, ηλικίας δύο και πέντε ετών, στη διαβόητη κλινική Am Spiegelgrund που βρισκόταν στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Steinhof της Βιέννης. Σε αυτή την κλινική σκοτώθηκαν σχεδόν 800 παιδιά στο πλαίσιο των «φυλετικών εκκαθαρίσεων». Τα παιδιά είτε αφέθηκαν να πεθάνουν από την πείνα είτε τους έκαναν ευθανασία. Οι θάνατοί τους καταγράφηκαν, επισήμως, ως “πνευμονία”.
Ανάμεσα στα παιδιά που ο Άσπεργκερ έστειλε στο κολαστήριο του Spiegelgrund και η τριών ετών Χέρτα Σράιμπερ. Και η τριών ετών Χέρτα από “πνευμονία” πέθανε… Ο άτυχο κοριτσάκι είχε διαγνωστεί με σοβαρή διαταραχή προσωπικότητας και επιληψία. «Το παιδί πρέπει να είναι ένα ασήκωτο βάρος για τη μητέρα του, που πρέπει να φροντίσει πέντε υγιή παιδιά”» είχε γράψει ο Άσπεργκερ… Και γι’ αυτό πρότεινε «μόνιμη μεταφορά στο Spiegelgrund». Σύμφωνα με τον Τσεκ, η αναφορά στην «μόνιμη μεταφορά» ήταν ένας άλλος τρόπος να περιγραφή ο φόνος… Το πιο σοκαριστικό ακόμα είναι πως και η μητέρα του παιδιού γνώριζε την τύχη του. Υπάρχει μάλιστα σημείωμά της στο οποίο αναφέρει: «Αν δεν μπορεί να βοηθηθεί, θα ήταν καλύτερα να πεθάνει».
Το πρόγραμμα Τ4
Ο Τσεκ τόνισε πως είναι απίθανο ο Άσπεργκερ να μην γνώριζε πως τα παιδιά και οι ασθενείς που έστελνε στο Spiegelgrund, θανατώνονταν γιατί δεν… “εξυπηρετούσαν” τους σκοπούς των Ναζί και δεν πληρούσαν τις “προϋποθέσεις” της Αρίας Φυλής.
Ήταν επίσης μέλος της επιτροπής που είχε αναλάβει να αποφασίσει για την τύχη περίπου 200 ασθενών στην παιδιατρική κλινική άλλου νοσοκομείου, εκ των οποίων οι 35 κρίθηκαν «ανίατοι» και στη συνέχεια πέθαναν, σύμφωνα με το άρθρο του Τσεκ.
Οι θάνατοι των παιδιών από το καθεστώς των Ναζί ήταν μέρος του προγράμματος Τ4. Ένα πρόγραμμα ευθανασίας το οποίο προσωπικά είχε εγκρίνει ο Χίτλερ.
Δεν ήταν ένας άλλος… Σίντλερ
Ο ίδιος ο Άσπεργκερ είχε δηλώσει το 1980, λίγο πριν τον θάνατό του σε ηλικία 74 ετών, στη διάρκεια ομιλίας του στο πανεπιστήμιο της Βιέννης ότι καταζητούνταν από τη Γκεστάπο επειδή αρνήθηκε να της παραδώσει παιδιά.
Όμως η νέα έρευνα έρχεται να ανατρέψει ισχυρισμούς δεκαετιών πως ο γνωστός παιδίατρος ήταν ένας άλλος “Όσκαρ Σίντλερ”. Πως είχε σώσει παιδιά από τα τρομακτικά ιατρικά πειράματα των Ναζί. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο πως ο Άσπεργκερ έσωσε παιδιά. Το αντίθετο…
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και Daily Mail