Site icon NewsIT
10:07 | 25.11.14

Οι ΗΠΑ γυρίζουν στα χρόνια του ’60- Χάος, λεηλασίες, “πόλεμος” και ένας φόνος χωρίς τιμωρία – Διαδηλώσεις από το Φέργκιουσον μέχρι την Ουάσινγκτον

Οι ΗΠΑ γυρίζουν στα χρόνια του ’60- Χάος, λεηλασίες, “πόλεμος” και ένας φόνος χωρίς τιμωρία – Διαδηλώσεις από το Φέργκιουσον μέχρι την Ουάσινγκτον
Newsit Newsroom

- Οι ένορκοι του δικαστηρίου στο Σεντ Λούις αποφάσισαν να μην παραπέμψουν σε δίκη τον αστυνομικό Ντάρεν Γουίλσον για το φόνο του Μάικλ Μπράουν - Ο 18χρονος είχε δεχτεί έξι σφαίρες ενώ ήταν γονατισμένος και με τα χέρια υψωμένα - Ξέσπασμα βίας στο Φέργκιουσον μετά την απόφαση της Δικαιοσύνης - Απαγορεύτηκαν οι πτήσεις πάνω από την πόλη - Διαδηλώσεις και επεισόδια με την αστυνομία σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ - Ο Ομπάμα έκανε έκκληση για ηρεμία – Υπουργός Δικαιοσύνης: Η έρευνα συνεχίζεται

Πίσω στα χρόνια της 10ετίας του 1960 όταν οι φυλετικές διακρίσεις είχαν ξεπεράσει κάθε όριο επιστρέφουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αφορμή (γιατί η αιτία υπήρχε πάντα, ίσως κρυμμένη κάτω από το… χαλί) η δολοφονία του 18χρονου Μάικλ Φέργκιουσον από τον αστυνομικό Ντάρεν Γουίλσον στις 9 Αυγούστου του 2014.

Ο νεαρός ήταν γονατισμένος στο έδαφος με τα χέρια ψηλά, αλλά ο αστυνομικός τον πυροβόλησε, υποστηρίζοντας πως ήταν σε αυτοάμυνα. Η αστυνομία κατηγόρησε το θύμα πως πριν τη συμπλοκή με την αστυνομία είχε κλέψει ένα μαγαζί. Ποτέ δεν αποδείχθηκε τίποτα απ’ όλα αυτά. Μόνο ότι ο νεαρός δέχτηκε έξι σφαίρες από τον αστυνομικό.

Video λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία του Μάικλ Μπράουν

Η απόφαση του σώματος των ενόρκων να μην παραπέμψουν σε δίκη τον αστυνομικό ήταν το (νέο) φυτίλι που έβαλε φωτιά στο Φέργκιουσον και σε όλες τις ΗΠΑ. Μόνο ο Μπαράκ Ομπάμα παρακολουθεί τον κόσμο γύρω του να καίγεται αλλά εκείνος δεν… ταράζεται. Ο πρώτος μαύρος πρόεδρος βλέπει τις φυλετικές διακρίσεις να καταλαμβάνουν ξανά τη χώρα του και δεν κάνει τίποτα, περιμένοντας να τελειώσει η θητεία του.

Η απόφαση των ενόρκων

Οι ένορκοι που επιλέχθηκαν για να αποφασίσουν αν θα παραπεμφθεί σε δίκη ο Ντάρεν Γουίλσον κατέληξαν πως δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να δικαστεί ο αστυνομικός για το φόνο του 18χρονου νεαρού.

“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο αστυνομικός Ουίλσον προκάλεσε τον θάνατο του Μάικλ Μπράουν”, είπε ο εισαγγελέας Ρόμπερτ ΜακΚάλοχ, σημειώνοντας υποχρέωση ενός σώματος ενόρκων είναι να διαχωρίσει τα γεγονότα από τη μυθοπλασία”.




Οι δώδεκα ένορκοι, εννέα λευκοί και τρεις μαύροι, συνεδρίασαν επί τρεις περίπου μήνες, διεξάγοντας “εις βάθος έρευνα”, εξετάζοντας μάρτυρες, εξέτασαν εκατοντάδες φωτογραφίες και στοιχεία και άκουσαν τις απόψεις τριών ιατροδικαστών”, σύμφωνα με τον εισαγγελέα.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ ανακοίνωσε ότι η ομοσπονδιακή έρευνα για το γεγονός συνεχίζεται, “είναι εξ αρχής ανεξάρτητη σε σχέση με την τοπική έρευνα και έτσι θα παραμείνει”.




Σύμφωνα με τους συνηγόρους του Ντάρεν Γουίλσον ο πελάτης τους ακολούθησε τους κανόνες της εκπαίδευσής του και τον νόμο, όταν πυροβόλησε και σκότωσε τον Μάικλ Μπράουν. “Αναγνωρίζουμε ότι πολλοί θα θελήσουν να θέσουν υπό αίρεση την απόφαση του σώματος των ενόρκων. Θα ενθαρρύναμε όποιον θέλει να εκφράσει μία γνώμη να το πράξει με ευσεβή και ειρηνικό τρόπο”, αναφέρεται στην ανακοίνωση στην οποία ο αστυνομικός ευχαριστεί όσους “στάθηκαν στο πλευρό του”.

Χάος, λεηλασίες και δακρυγόνα

Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση των ενόρκων, οι δρόμοι του Φέργκιουσον γέμισαν διαδηλωτές. Και πολλοί, δεν είχαν καμία διάθεση να είναι ειρηνικοί. Αυτοκίνητα με σπασμένα παρμπρίζ, μαγαζιά με σπασμένα τζάμια, επεισόδια, συλήσεις, δακρυγόνα.

Η αστυνομία υποστήριξε πως κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο Φέργκιουσον, ένα προάστιο του Σεντ Λούις στο Μιζούρι, υπήρξαν πυρά αυτόματων όπλων. Χαρακτηριστική της κατάστασης η απόφαση της υπηρεσίας της Πολιτικής Αεροπορίας απαγόρευσε, έστω και προσωρινά, τις πτήσεις πάνω από το Φέργκιουσον.




“Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη”, φώναζαν οι διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους της πόλης. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων, γεγονός που διέψευσε η αστυνομία για να αντιτείνει ότι έγινε στόχος επίθεσης με βόμβα μολότοφ. Αλλά οι φωτογραφίες και τα video από την περιοχή είναι αδιάψευστος μάρτυρας.

Όπως είναι και για τις σκηνές λεηλασίας αλλά και για την πυρπόληση ενός περιπολικού.




Ένας αστυνομικός πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε στο προάστιο του Σεντ Λούις Γιουνιβέρσιτι Σίτι, κοντά στο Φέργκιουσον, αν και δεν είναι σαφές ότι το περιστατικό συνδέεται με τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει. Ο αστυνομικός πυροβολήθηκε στο χέρι, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες και αναζητείται ο δράστης, σύμφωνα με μήνυμα στον λογαριασμό της αστυνομίας του Σεντ Λούις στο Twitter.

Μια χώρα στους δρόμους

Από το Σιάτλ μέχρι τη Νέα Υόρκη και από το Σικάγο μέχρι το Λος Άντζελες, χιλιάδες Αμερικανοί κατέβηκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση του σώματος των ενόρκων για τη μη παραπομπή σε δίκη του αστυνομικού που σκότωσε τον νεαρό Μάικλ Μπράουν.




Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Times Square της Νέας Υόρκης κρατώντας μαύρα πανό που έγραφαν “Ο ρατσισμός σκοτώνει”, “Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί”. “Χωρίς Δικαιοσύνη, δεν υπάρχει Ειρήνη”, φώναζε το πλήθος που μεγάλωνε καθώς περνούσε η ώρα παραβάλλοντας την αστυνομία με την Κου Κλουξ Κλαν.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο κέντρο της Νέας Υόρκης, ενώ ελικόπτερο της αστυνομίας πετούσε επάνω από την περιοχή. Ο διοικητής της αστυνομίας της Νέας Υόρκης επέλεξε να μεταβεί αυτοπροσώπως στην Times Square, όπου κάποιος τού πέταξε ένα κόκκινο υγρό στο πρόσωπο.



Άλλη ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε στη Union Square, νοτιότερα στο Μανχάταν, ενώ μία τρίτη πορεία επρόκειτο να φθάσει πεζή μέσω της 7ης λεωφόρου στο Χάρλεμ πίσω από πανό που έγραφε “Δικαιοσύνη για τον Μάικλ Μπράουν”.

Στην Ουάσινγκτον, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στον Λευκό Οίκο, φωνάζοντας “Ψηλά τα χέρια, μην πυροβολείτε” και κρατώντας πανό που έγραφαν “Σταματήστε τον ρατσισμό της αστυνομίας” και “Η Ζωή των Μαύρων μετράει”. Το πλήθος των διαδηλωτών κατευθύνθηκε προς το Καπιτώλιο.



Διαδηλώσεις οργανώθηκαν επίσης στη Βοστόνη, το Λος Άντζελες, τη Φιλαδέλφεια, το Ντένβερ, το Σιάτλ, το Όκλαντ, όπου οι διαδηλωτές απέκλεισαν αυτοκινητόδρομο, στο Σικάγο και το Σολτ Λέικ Σίτι.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Μαίρη Καλουτσάκη
Φωτογραφίες: EPA – Reuters

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version