Τα μεγαλύτερα συνδικάτα είχαν αρχικά ανακοινώσει ότι θα προκήρυσσαν γενική απεργία για την Παρασκευή, αλλά τελικά ακύρωσαν αυτό το σχέδιο πριν από μία εβδομάδα λόγω του ότι η συμμετοχή προοιωνιζόταν μικρή. Αντίθετα με την προηγούμενη ευρεία κινητοποίηση, την 28η Απριλίου, οι δημόσιες συγκοινωνίες λειτούργησαν κανονικά στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της Βραζιλίας πλην της πρωτεύουσας Μπραζίλιας.
Η κίνηση των αυτοκινήτων όμως αντιμετώπισε μεγάλα προβλήματα χθες καθώς διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα, κυρίως στο Ρίου ντε Ζανέιρου. Λάστιχα καίγονταν στις μεγαλύτερες λεωφόρους, προκαλώντας τεράστια μποτιλιαρίσματα που κάποια στιγμή είχαν φθάσει ακόμη και τα 70 χιλιόμετρα μήκος την ώρα αιχμής, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο G1.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στο Σάου Πάουλου, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, μια ομάδα περίπου είκοσι ανθρώπων προσπάθησε να στήσει ένα οδόφραγμα στο κέντρο της πόλης, αλλά διαλύθηκε από μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας που έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, όπως διαπίστωσε ένα συνεργείο της τηλεοπτικής υπηρεσίας του Γαλλικού Πρακτορείου. Διαδηλώσεις έγιναν σε πολλές άλλες πόλεις αργότερα μέσα στην ημέρα.
Οι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις διαμαρτύρονταν εναντίον δύο πακέτων μέτρων που προώθησε η κυβέρνηση του Τέμερ: των μεταρρυθμίσεων στις συντάξεις και των μεταρρυθμίσεων στις εργασιακές σχέσεις, για τις οποίες αναμένεται να ψηφίσει η Γερουσία προσεχώς. Η κυβέρνηση, που λέει ότι αυτά τα μέτρα έχουν στόχο να βγει η Βραζιλία από την ύφεση, χαιρέτισε χθες την είδηση της μείωσης της ανεργίας για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, έπειτα από δυόμισι χρόνια αδιάκοπης ανόδου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε εξαιρετικά υψηλό (13,3% τον Μάιο), με 13,8 εκατομμύρια ανθρώπους να ζητούν εργασία, αλλά η μείωση της κατά 0,3% από τον Απρίλιο εξέπληξε τους περισσότερους αναλυτές. Ο Αντρέ Περφέιτου της εταιρείας Gradual σημείωσε πάντως ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς περί μιας «τάσης», διότι πρόκειται για μια «ακόμη πολύ μικρή» υποχώρηση του δείκτη.
Επρόκειτο μολαταύτα για μια ανάσα για τον πρόεδρο Τέμερ, ο οποίος προσμένει θετικά οικονομικά στοιχεία για να μπορέσει να μείνει στην εξουσία παρά το σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο ενεπλάκη. Την περασμένη εβδομάδα, ο Μισέλ Τέμερ έγινε ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος στην ιστορία της Βραζιλίας σε βάρος του οποίου απαγγέλθηκαν επίσημα κατηγορίες για διαφθορά.
Το κατηγορητήριο διαβιβάστηκε την Πέμπτη στο Κογκρέσο, που θα αποφασίσει εάν θα πρέπει ο πρόεδρος να παραπεμφθεί σε δίκη ή η υπόθεση να τεθεί στο αρχείο. Για να συμβεί το πρώτο, πρέπει να το εγκρίνουν τα δύο τρίτα των μελών της Βουλής, ώστε να μπορέσει το Ανώτατο Δικαστήριο να αρχίσει τη διαδικασία. Πριν διεξαχθεί η ψηφοφορία στην ολομέλεια, μια επιτροπή θα πρέπει να δώσει τη γνωμοδότησή της, η οποία δεν είναι δεσμευτική.
Ο Τέμερ, το ένα τρίτο των μελών της κυβέρνησής του, τέσσερις πρώην πρόεδροι και δεκάδες μέλη του Κογκρέσου είτε δικάζονται, είτε βρίσκονται αντιμέτωποι με κατηγορίες ή έρευνες για διαφθορά. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας κατηγορείται ότι εκμεταλλεύθηκε το αξίωμά του για να αποσπάσει δωροδοκίες από τη γιγαντιαία εταιρεία βοδινού κρέατος JBS, με τη μεσολάβηση του πρώην βουλευτή Χοντρίγκου Ρόσα Λούρες.
Αυτός ο πρώην στενός συνεργάτης του προέδρου, ο οποίος συνελήφθη την 3η Ιουνίου, είχε καταγραφεί σε βίντεο καθώς παραλάμβανε μια βαλίτσα γεμάτη χαρτονομίσματα. Χθες Παρασκευή δημοσιεύματα του Τύπου ανέφεραν ότι υπάρχουν φήμες πως ο Ρόσα Λούρες ίσως συνεργαστεί με τη δικαιοσύνη – οι ομολογίες του θα ήσαν μοιραίες για τον Τέμερ, η προεδρία του οποίου κρέμεται πλέον από μια κλωστή.
Ο πρώην βουλευτής αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος, μια μάλλον απροσδόκητη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Θα βρίσκεται πλέον σε κατ’ οίκον περιορισμό και θα φορά ηλεκτρονικό βραχιόλι. Ο Ρόσα Λούρες έχει πει επανειλημμένα ότι δεν θέλει να καταθέσει εναντίον του Τέμερ.
Με πληροφορίες ΑΠΕ – ΜΠΕ και φωτό από Reuters