Κόσμος

“Χάος” στην Μέση Ανατολή: 30 χρόνια από την “εξέγερση των πετρών” στην Ιερουσαλήμ

- "Φλέγεται" η Μέση Ανατολή μετά από την απόφαση Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ - 4 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ δεκάδες είναι και οι τραυματίες - Ανάμεσα τους και πολλά παιδιά - Σαν σήμερα πριν από 30 χρόνια ξέσπασε η πρώτη ιντιφάντα - η λαϊκή εξέγερση των Παλαιστινίων - που για περισσότερα από έξι χρόνια συγκλόνιζε την Μέση Ανατολή - Η ιστορία μοιάζει να επαναλαμβάνεται μιας και η Χαμάς έχει καλέσει σε νέα ιντιφάντα ενώ η οργή ξεχειλίζει στους δρόμους και τα στενά της ιερουσαλήμ - Προσοχή! ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Μία πόλη “καίγεται”…. η Ιερουσαλήμ είναι οργισμένη, θυμωμένη και μετράει ήδη τα πρώτα της θύματα! Άνθρωποι διαδηλώνουν στους δρόμους μετά από την απόφαση του Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Φωτιές, συνθήματα, οργή, πυροβολισμοί και πολλά αθώα θύματα. 

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την… δική τους πατρίδα και το Ισραήλ “απαντάει” με βομβαρδισμούς και αστυνομική βία.

Νεκροί και οργή

Τουλάχιστον 4 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους –  δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων με τον ισραηλινό στρατό χθες (08.12.2017) και ακόμη δυο πέθαναν κατά την διάρκεια των ισραηλινών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας.

«Θάνατος στον διάβολο»! Ο Τραμπ βάζει φωτιά στη Μέση Ανατολή για την Ιερουσαλήμ!

Δεκάδες έχουν τραυματιστεί ενώ για ακόμη μία φορά ανάμεσα στους τραυματίες είναι παιδιά. Παιδιά που δεν παίζουν, που δεν χαμογελούν πια… Μόνο κοιτάζουν τρομαγμένα!

Το ξημέρωμα βρήκε την Ιερουσαλήμ οργισμένη και πνιγμένη στο αίμα αθώων…  Ενδεικτική, ήταν η στιγμή που ο πατέρας ενός νεαρού άνδρα που πέθανε, στεκόταν πάνω από την σορό του γιου του. “Σε παρακαλώ Θεέ μου, άφησέ με να τον φιλήσω μια φορά ακόμα“, έλεγε κλαίγοντας με λυγμούς…

Προσοχή! Οι εικόνες είναι σκληρές

https://twitter.com/MustafAbuZir_E/status/939150189335666690

https://twitter.com/MustafAbuZir_E/status/939315039374364673

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1560093414081883&id=100002437177181

https://twitter.com/PalObserver/status/939224177961242624

Ιστορική μέρα

Και όλα αυτά μία ιστορική μέρα για τους Παλαιστίνιους. Πριν από τριάντα χρόνια, στις 9 Δεκεμβρίου 1987, ξέσπασε η πρώτη ιντιφάντα. Πρόκειται για την λαϊκή εξέγερση των Παλαιστινίων, η οποία επί έξι χρόνια συγκλόνιζε τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη προτού καταλήξει στην αμοιβαία αναγνώριση μεταξύ του Ισραήλ και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ).

Ένα ατύχημα βάζει “φωτιά”

Στις 8 Δεκεμβρίου 1987 ένα φορτηγό που οδηγούσε ένας Ισραηλινός έπεσε πάνω σε δύο οχήματα στα οποία επέβαιναν Παλαιστίνιοι εργάτες κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, στη Λωρίδα της Γάζας. Τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν.

Την επομένη, μετά τις κηδείες των θυμάτων, ακολούθησαν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και διαδηλωτών. Αναβρασμός επικράτησε στους οκτώ προσφυγικούς καταυλισμούς στη Λωρίδα της Γάζας.

Αυτή είναι η αρχή της ιντιφάντα, του «πολέμου των πετρών», που επεκτάθηκε σε όλα τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Σιδηρά πυγμή

Ισραηλινοί πολιτικοί είχαν προβεί σε προειδοποιήσεις. Τον Νοέμβριο του 1986 ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αμπά Εμπάν είχε εκφράσει την ανησυχία του για την κατάσταση στην οποία ζουν οι Παλαιστίνιοι, «που υποβάλλονται σε περιορισμούς και τιμωρίες».

https://www.youtube.com/watch?v=6IvugjGhS2A

Οι κάτοικοι των παλαιστινιακών εδαφών, που τότε βρίσκονταν ήδη επί είκοσι χρόνια υπό ισραηλινό έλεγχο, υπόκεινται από τον Αύγουστο του 1985 σε μια πολιτική «σιδηράς πυγμής». Η πολιτική αυτή επιβλήθηκε από τον τότε υπουργό Άμυνας Γιτζάκ Ράμπιν με στόχο να τερματιστούν οι κινητοποιήσεις αντίστασης.

https://www.youtube.com/watch?v=1soL0YyAXZQ

Διαταγή για να “σπάσουν τα κόκαλα των διαδηλωτών”

Έκπληκτος από την έκταση της εξέγερσης ο Ράμπιν αρχικά έδωσε διαταγή «να σπάσουν τα κόκαλα» των Παλαιστίνιων διαδηλωτών, προτού παραδεχθεί στη συνέχεια ότι δεν υπήρχε στρατιωτική λύση στην εξέγερση.

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες, που δεν ήταν καλά εκπαιδευμένοι στη διατήρηση της τάξης, απαντούν στις ρίψεις πετρών και βομβών μολότοφ με πραγματικά πυρά.

Για πρώτη φορά στα 40 χρόνια της ισραηλινοαραβικής σύγκρουσης, ο παλαιστινιακός λαός στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι, είναι σε πόλεμο εναντίον του Ισραήλ.

Οι δρόμοι αποτελούν το πεδίο μάχης για τους χιλιάδες «σαμπάμπ», τους νέους ηλικίας 10 με 25 ετών, που μάχονται εναντίον των Ισραηλινών στρατιωτών με πέτρες.

Η ισραηλινή κυβέρνηση κατηγόρησε τη Συρία, το Ιράν και την ΟΑΠ ότι ευθύνονται για τις ταραχές. Όμως η ιντιφάντα ήταν στην πραγματικότητα ένα λαϊκό κίνημα που εξέφραζε την αγανάκτηση των Παλαιστίνιων έπειτα από 21 χρόνια κατοχής. Η εξέγερση εξέπληξε ακόμη και την ηγεσία της ΟΑΠ στην Τύνιδα.

Περισσότεροι από 1.200 νεκροί Παλαιστίνιοι

Στις 13 Σεπτεμβρίου 1993 Ισραήλ και ΟΑΠ υπέγραψαν στην Ουάσινγκτον τις συμφωνίες του Όσλο για την παλαιστινιακή αυτονομία, οι οποίες επικυρώθηκαν με τη χειραψία του επικεφαλής της ΟΑΠ Γιάσερ Αραφάτ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ράμπιν.

Στις 24 του ίδιου μήνα οι υποστηρικτές της ΟΠΑ έλαβαν εντολή να σταματήσουν κάθε στρατιωτική δραστηριότητα εναντίον του ισραηλινού στρατού.

Σε διάστημα έξι ετών, 1.258 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τους Ισραηλινούς στρατιωτικούς ή εποίκους, σύμφωνα τον απολογισμό των παλαιστινιακών αρχών. Η πλειονότητα των θυμάτων, σχεδόν το ένα τέταρτο των οποίων ήταν κάτω των 16 ετών, σκοτώθηκε στη διάρκεια της προσπάθειας του ισραηλινού στρατού να διαλύσει τις διαδηλώσεις.

Περίπου 150 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν, κυρίως προς το τέλος της ιντιφάντα μετά την σκληρή τροπή που πήρε η εξέγερση υπό την προτροπή της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ.

«120.000 με 140.000 Παλαιστίνιοι πέρασαν από τις φυλακές μας» στη διάρκεια της ιντιφάντα, δήλωσε το 1994 ο Ράμπιν, ο οποίος δολοφονήθηκε ένα χρόνο αργότερα από έναν ακροδεξιό Εβραίο που ήταν αντίθετος στη διαδικασία ειρήνευσης με τους Παλαιστίνιους.

Δεύτερη ιντιφάντα

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2000 μια αμφιλεγόμενη επίσκεψη του επικεφαλής της ισραηλινής δεξιάς Αριέλ Σαρόν στην Πλατεία των Τεμενών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ αποτέλεσε την αφορμή για τη δεύτερη ιντιφάντα.

Ο ισραηλινός στρατός θα ανακαταλάβει τις βασικές αυτόνομες πόλεις της Δυτικής Όχθης και το 2002 θα εξαπολύσει μια ευρεία επιχείρηση εναντίον των Παλαιστίνιων. Το 2005 ο στρατός θα αποσύρει τον τελευταίο Ισραηλινό στρατιώτη από τη Λωρίδα της Γάζας στο πλαίσιο ενός μονομερούς σχεδίου αποκλιμάκωσης.

Μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Χαμάς έχει καλέσει σε μια τρίτη ιντιφάντα. Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί αυτή τη φορά… Ωστόσο, ο φόβος είναι μεγάλος και η οσμή του θανάτου έντονη!

https://www.youtube.com/watch?v=jZGlg27EPhE

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να μοιράζει θέσεις: Όρισε τον δισεκατομμυριούχο Στίβεν Φάινμπεργκ υφυπουργό Άμυνας
Ο Τραμπ θα τοποθετήσει τον Μαουρίσιο Κλαβέρ-Καρόουν, που είχε αποπεμφθεί το 2022 εξαιτίας σχέσης με υφισταμένη του, ειδικό απεσταλμένο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη Λατινική Αμερική
Ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να μοιράζει θέσεις: Όρισε τον δισεκατομμυριούχο Στίβεν Φάινμπεργκ υφυπουργό Άμυνας