Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Ουκρανία, με τον πρόεδρο της χώρας Πέτρο Ποροσένκο να κηρύσσει στρατιωτικό νόμο και να ζητά την παρέμβαση του ΝΑΤΟ στη διαμάχη με τη Ρωσία. Όλα αυτά ενώ εθνικιστικές ομάδες δρουν ανεξέλεγκτες και έφτασαν στο σημείο να ρίξουν καπνογόνα σε εμπορικό κέντρο γεμάτο κόσμο.
Η νέα “δράση” των εθνικιστών στην Ουκρανία ήταν το “ντου” στο εμπορικό κέντρο Oceans Plaza, στο Κίεβο, το οποίο ανήκει, όπως λέγεται, σε Ρώσο επιχειρηματία. Οι ακροδεξιοί πέταξαν καπνογόνα μέσα στο εμπορικό, προκαλώντας χάος και πανικό στους πολίτες που εκείνη την ώρα έκαναν ψώνια.
«Απαιτούμε να τελειώσει η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και οι δολοφονίες Ουκρανών στρατιωτών με τα λεφτά που βγαίνουν από αυτό το εμπορικό κέντρο. Έξω οι ρωσικές επιχειρήσεις από την Ουκρανία» φώναζαν.
Όλα αυτά ενώ είναι σε ισχύ (έως τις 26 Δεκεμβρίου) ο στρατιωτικός νόμος που κήρυξε ο Πέτρο Ποροσένκο μετά το περιστατικό με τα ουκρανικά πλοία και τη σύλληψη τριών μελών τους από τη Ρωσία, στα ανοικτά της Κριμαίας. Ο στρατιωτικός νόμος που εγκρίθηκε τη Δευτέρα από το ουκρανικό κοινοβούλιο τέθηκε σε ισχύ την Τετάρτη για 30 ημέρες σε δέκα παραμεθόριες και παράκτιες περιοχές της χώρας αυτής.
Θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα προς τη Μόσχα, ο Ποροσένκο φόρεσε τη στολή παραλλαγής και επισκέφτηκε κέντρο εκπαίδευσης του στρατού.
Λίγες ώρες νωρίτερα, μέσω συνέντευξής του στη γερμανική εφημερίδα Bild, είχε ζητήσει από το ΝΑΤΟ και κυρίως από τη Γερμανία να παρέμβουν στη διαμάχη της Ουκρανίας με τη Ρωσία και να στείλουν πολεμικά πλοία στην Αζοφική Θάλασσα.
«Η Γερμανία είναι ένας από τους πιο στενούς μας συμμάχους και ελπίζουμε ότι οι χώρες του NATO είναι πλέον διατεθειμένες να στείλουν πλοία στην Αζοφική Θάλασσα για να βοηθήσουν την Ουκρανία και για να εγγυηθούν την ασφάλεια», τόνισε ο Ποροσένκο στη Bild.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν θέλει τίποτε λιγότερο από το να καταλάβει την (Αζοφική) Θάλασσα. Η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει είναι η ενότητα του δυτικού κόσμου», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας. «Η Γερμανία πρέπει επίσης να διερωτηθεί: τι θα κάνει ο Πούτιν μετά αν δεν τον σταματήσουμε», συνέχισε σε προειδοποιητικό τόνο ο Ποροσένκο.
Την περασμένη Κυριακή, η ρωσική ακτοφυλακή “συνέλαβε” τρία μικρά πλοία του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα, όχι μακριά από την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, ανοίγοντας πυρ και τραυματίζοντας τρεις Ουκρανούς ναύτες.
Επρόκειτο για την πρώτη ανοικτή στρατιωτική αναμέτρηση ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και το ξέσπασμα, αργότερα την ίδια χρονιά, της ένοπλης σύρραξης στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και φιλορώσους αυτονομιστές. Πάνω από 10.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτόν τον πόλεμο.
[read4more]
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, από την πλευρά του, υπερασπίστηκε τις ενέργειες των ρωσικών δυνάμεων, οι οποίες έπραξαν, κατ’ αυτόν, απλά ό,τι όφειλαν για να «εκτελέσουν το καθήκον τους με ακρίβεια». Κατήγγειλε εκ νέου μια «πρόκληση» του Ποροσένκο, που σύμφωνα με τον Πούτιν αποφάσισε να «κάνει κάτι» διότι τα πάει άσχημα στις δημοσκοπήσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών της άνοιξης στην Ουκρανία.
Χθες Τετάρτη (28.11.2018), άλλοι εννέα ναύτες, που αιχμαλωτίστηκαν από τη Ρωσία και αναμένεται να οδηγηθούν στο δικαστήριο, προφυλακίστηκαν ως την 25η Ιανουαρίου, όπως οι 15 συνάδελφοί τους την προηγουμένη. Το Κίεβο αντέδρασε καταγγέλλοντας μια «παράνομη» κράτηση και μια πράξη «βαρβαρότητας».
Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε στη Μόσχα διπλωματική διακοίνωση με την οποία διαμαρτύρεται για τη «συνέχιση από τη Ρωσία των παράνομων ενεργειών της» και απαίτησε να αφεθούν ελεύθεροι «αμέσως» οι άνδρες του ουκρανικού ΠΝ, τους οποίους χαρακτήρισε «αιχμαλώτους πολέμου».
Η Ε.Ε… ανησυχεί
Μπροστά στη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε «εξαιρετικά ανήσυχη» την κατάσταση αλλά προς το παρόν δεν σχεδιάζει την επιβολή νέων κυρώσεων για να τιμωρηθεί η Ρωσία για την επιχείρηση εναντίον των ουκρανικών πολεμικών.
Οι 28 χαρακτήρισαν «απαράδεκτη» αυτή τη «χρήση βίας από τη Ρωσία», με φόντο «την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση στην περιοχή», με μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, έπειτα από τρεις ημέρες συνομιλιών.
Από την πλευρά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται «σύντομα» να εγκρίνει ένα νέο πακέτο δανεισμού της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε η Γενική Διευθύντριά του Κριστίν Λαγκάρντ.
Ο απόηχος της νέας κρίσης μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας μάλλον θα φθάσει μέχρι το Μπουένος Άιρες, όπου διεξάγεται την Παρασκευή και το Σάββατο η Σύνοδος της G20. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Washington Post να ακυρώσει τη συνάντηση που προγραμμάτιζε να κάνει με τον Πούτιν.
Σε έγγραφο του Κρεμλίνου, πάντως, που εξασφάλισε το Reuters, αναφέρεται ότι Πούτιν και Τραμπ αναμένεται να συναντηθούν το Σάββατο, 1η Δεκεμβρίου, στις 16:30 (ώρα Ελλάδας). Σύμβουλος του Κρεμλίνου μάλιστα δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες θα αναζητήσουν τρόπους να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στις σχέσεις μεταξύ των χωρών τους κατά την συνάντησή τους αυτή κατά την οποία θα έχουν συνομιλίες για την στρατηγική σταθερότητα, τη Συρία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.
Στη διένεξη με ζητούμενο το ποιος θα ελέγχει την Αζοφική Θάλασσα αναμιγνύονται στρατηγικά και στρατιωτικά διακυβεύματα με εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες. Ο Πούτιν βλέπει τη δημοτικότητά του να πέφτει, λόγω των οικονομικών προβλημάτων και της οργής για τις μειώσεις των συντάξεων και τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό. Ο Ποροσένκο, που επιδιώκει την επανεκλογή του για δεύτερη θητεία, είναι αντιμέτωπος με παρόμοια προβλήματα.
Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ