Κόσμος

Χαραμάδα αισιοδοξίας από τη δοκιμή φαρμάκου σε ασθενείς με κορονοϊό

«Περιμένουμε τα αποτελέσματα ελεγχόμενων κλινικών δοκιμών για να επιβεβαιώσουμε αυτά τα ευρήματα», δήλωσε ο Γκρέιν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

Περίπου τα δύο τρίτα των ασθενών με σοβαρή λοίμωξη Covid-19 εμφάνισαν βελτίωση της κατάστασης τους μετά τη θεραπεία τους επί δέκα μέρες με το υπό δοκιμή φάρμακο ρεμδεσιβίρη (remdesivir) της εταιρείας Gilead Sciences, σύμφωνα με μια μικρή μελέτη σε 61 ασθενείς (οι 30 ήσαν διασωλημένοι) σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Καναδά και Ιαπωνία.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο δρα Τζόναθαν Γκρέιν του Ιατρικού Κέντρου Cedars-Sinai του Λος Άντζελες, η οποία δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “New England Journal of Medicine”, χαρακτηρίσθηκε «ελπιδοφόρα» από τους ερευνητές. Όμως ο αριθμός των ασθενών ήταν μικρός, όπως και ο χρόνος παρακολούθησης τους, ενώ η μελέτη δεν συμπεριέλαβε ομάδα ελέγχου για λόγους σύγκρισης και δεν ήταν διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη, αλλά απλώς μελέτη παρατήρησης. Δεν δόθηκαν επίσης λεπτομέρειες ποια άλλα φάρμακα είχαν πάρει οι ασθενείς.

Η δόση του remdesivir ήταν 200 μιλιγκράμ την πρώτη μέρα και 100 mg ημερησίως τις υπόλοιπες εννέα μέρες. Από τους ασθενείς, οι 36 (68%) εμφάνισαν βελτίωση και μεταξύ αυτών οι 17 από τους 30 που βρίσκονταν διασωληνωμένοι. Στο διάστημα της μελέτης 25 ασθενείς πήραν εξιτήριο, ενώ επτά πέθαναν.

«Περιμένουμε τα αποτελέσματα ελεγχόμενων κλινικών δοκιμών για να επιβεβαιώσουμε αυτά τα ευρήματα», δήλωσε ο Γκρέιν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

Η Gilead διεξάγει τις δικές της κλινικές δοκιμές για το φάρμακο της και τα αποτελέσματα αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες. Μελέτες κάνουν επίσης επιστήμονες στην Κίνα, στις ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Θρίλερ δίχως τέλος στη Γάζα - «Δεν αρχίζει η εκεχειρία αν δεν δώσει η Χαμάς τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν»
Η Χαμάς διευκρίνισε ότι η καθυστέρηση στην ανακοίνωση των ονομάτων των ομήρων που θα απελευθερωθούν στην πρώτη φάση οφείλεται σε «τεχνικούς» λόγους
Ισραήλ: «Δεν αρχίζει η εκεχειρία αν δεν δώσει η Χαμάς τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν» λέει ο Νετανιάχου