Site icon NewsIT
13:07 | 27.11.18

Χάρβεϊ Μιλκ: 40 χρόνια από τη δολοφονία του γκέι ακτιβιστή που έγινε παγκόσμιο σύμβολο – video

Χάρβεϊ Μιλκ: 40 χρόνια από τη δολοφονία του γκέι ακτιβιστή που έγινε παγκόσμιο σύμβολο – video
Newsit Newsroom

Σαράντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την δολοφονία του ομοφυλόφιλου ακτιβιστή Harvey Milk. Η ζωή, η δράση, η εκτέλεση και η πορεία προς την «αθανασία» ενός παγκόσμιου συμβόλου.

Ένας άνθρωπος σύμβολο, ένας άνθρωπος που ενέπνευσε εκατομμύρια άλλους ανθρώπους με την ακτιβιστική του δράση, ένας μαχητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Χάρβεϊ Μιλκ, ανοιχτά ομοφυλόφιλος, εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος στην Καλιφόρνια, δολοφονήθηκε μια μέρα σαν σήμερα από τον επίσης δημοτικό σύμβουλο, πρώην αστυνομικό, Νταν Γουάιτ.

Ποιος ήταν ο Χάρβεϊ Μιλκ

Γεννημένος στις 22 Μαΐου το 1930 στη Νέα Υόρκη από εβραϊκή οικογένεια, ο Χάρβεϊ Μπέρναρντ Μιλκ σπούδασε μαθηματικά στο College for Teachers της Νέας Υόρκης. Μετά την αποφοίτησή του, υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στον Πόλεμο της Κορέας.

Ο Milk μετακόμισε από τη Νέα Υόρκη στο Σαν Φρανσίσκο το 1972, την εποχή που πολλοί gay μετακόμιζαν στην περιοχή Castro.

Εκεί ανοίγει ένα μαγαζί με φωτογραφικό εξοπλισμό (το Castro Camera εξελίχθηκε σε έναν πυρήνα της γκέι κοινότητας του Σαν Φρανσίσκο αλλά και στο πολιτικό γραφείο του Μilk), αρχίζει να ασχολείται με τα κοινά και συμμετέχει δύο φορές ανεπιτυχώς στις εκλογές.

Ο Μιλκ αυξάνει τη δημοτικότητα του και στις 8 Νοεμβρίου 1977 εκλέγεται επιτέλους με την τρίτη δημοτικός σύμβουλος με το Δημοκρατικό Κόμμα στο Σαν Φρανσίσκο, γράφοντας έτσι ιστορία καθώς γίνεται ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος Αμερικανός εκλεγμένος πολιτικός στην πολιτεία της Καλιφόρνια.

Χάρβεϊ Μιλκ: Στο πλευρό των μειονοτήτων

Ο Μιλκ παράλληλα με τη θητεία του στο δημοτικό συμβούλιο παραμένει στην πρώτη γραμμή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Ενεργός ακτιβιστής, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εμπνέει και εμπνέεται, δίνει καθημερινό αγώνα για ισότητα, παραμένει πάντα στο πλευρό των μειονοτήτων.

Οι ομιλίες του παραμένουν ακόμα και σήμερα οδηγός για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και όχι μόνο.

«Αν μια σφαίρα θα πρέπει να διαπεράσει τον εγκέφαλό μου, αφήστε τη σφαίρα αυτή να καταστρέψει κάθε πόρτα ντουλάπας» είναι ίσως η γνωστότερη φράση του Milk. Μια φράση που έγινε σύνθημα υπέρ του outing και κατά της ομοφοβίας.

Ο Μιλκ, ο Γουάιτ και η διπλή εκτέλεση

Στη θέση του δημοτικού συμβούλου ο Μιλκ υπηρετεί για έντεκα μήνες. Εκεί γνωρίζει τον επίσης δημοτικό σύμβουλο Νταν Γουάιτ, ένα βετεράνο του Βιετνάμ και πρώην αστυνομικό. Ο Γουάιτ έχει μια προβληματική συνεργασία με τον Μιλκ και αναπτύσσει μια αυξανόμενη απέχθεια για αυτόν. Στις αρχές Νοεμβρίου του 1978 ο Γουάιτ παραιτείται από το Δημοτικό Συμβούλιο, ωστόσο λίγο αργότερα αλλάζει γνώμη και ζητεί να επιστρέψει στη θέση του. Ο Δήμαρχος George Μoscone αρνείται το αίτημά του, μετά και από πίεση του Μιλκ.

Το πρωινό της 27ης Νοεμβρίου του 1978, ο Γουάιτ μπαίνει στο Δημαρχείο από το παράθυρο του ισογείου ώστε να κρύψει ένα όπλο από τους ανιχνευτές μετάλλου. Ζητά μια ακόμα συνάντηση με τον Μoscone για να διεκδικήσει τη θέση του πίσω. Ο Moscone αρνείται ξανά και ο White τον σκοτώνει. Λίγο αργότερα με το ίδιο όπλο θα εκτελέσει εν ψυχρώ τον Milk…

Η ποινή – χάδι και «οι ταραχές της νύχτας του White»

Λίγους μήνες μετά, στις 21 Μαΐου του 1978, μία μέρα πριν από τα γενέθλια του δολοφονημένου Χάρβεϊ Μιλκ, θα ανακοινωθεί η ποινή του Γουάιτ, μια ποινή προκλητικά επιεικής που θα εξοργίσει χιλιάδες κόσμου. Το δικαστήριο θα επιβάλλει την ηπιότερη δυνατή ποινή για τη διπλή ανθρωποκτονία, κάθειρξη μόλις επτά ετών και οκτώ μηνών στον Γουάιτ.

Οργισμένοι οι δημοκρατικοί πολίτες θα ξεχυθούν στους δρόμους του Σαν Φρανσίσκο απαιτώντας δικαιοσύνη. Οι διαδηλωτές θα συμμετάσχουν αρχικά σε μια ειρηνική πορεία στην περιοχή Castro, αλλά όταν το πλήθος θα φτάσει στο δημαρχείο η ένταση θα κορυφωθεί και θα ξεσπάσουν βίαιες συμπλοκές με την αστυνομία. Τα επεισόδια της νύχτας της 21 Μαΐου θα μείνουν στην ιστορία ως «οι ταραχές της νύχτας του White».

Τις ταραχές θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες δεκάδες μηνύσεις κατά της Αστυνομίας για βασανιστήρια διαδηλωτών αλλά και εκδικητικών ξυλοδαρμών μελών της ΛΟΑΤΚΙ.

Ο Γουάιτ θα εκτίσει περίπου πέντε χρόνια, από τα σχεδόν οκτώ της ποινής του. Σχεδόν δύο χρόνια από την αποφυλάκιση του, θα επιστρέψει στο Σαν Φρανσίσκο, όπου στις 21 Οκτωβρίου του 1985 θα βάλει τέρμα στη ζωή του, στο γκαράζ του σπιτιού του.

Μετάλλιο της ελευθερίας για το παγκόσμιο σύμβολο της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας

Ο Χάρβεϊ Μιλκ παραμένει 40 χρόνια μετά μια εμβληματική φιγούρα για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα του Σαν Φρανσίσκο αλλά και ολόκληρου του κόσμου.

To 2008 o Gus Van Sant γύρισε την ταινία Milk με θέμα τη ζωή και τη δολοφονία του ακτιβιστή, με πρωταγωνιστή τον Σον Πεν σε μια ερμηνεία που του χάρισε το βραβείο Όσκαρ Α’ αντρικού ρόλου.

Το 2009, ο Ομπάμα θα απονείμει μετά θάνατον το προεδρικό μετάλλιο της ελευθερίας στον δολοφονημένο ακτιβιστή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Επίσης το 2009 ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ, θα υπογράψει σχετικό νόμο, σύμφωνα με τον οποίο τα γενέθλια του Χάρβεϊ Μιλκ, (22 Μαΐου) καθιερώνονται ως ημέρα μνήμης για τον ακτιβιστή.

Με πληροφορίες από Wikipedia

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version