Τρίτη, 19 Νοε.
15oC Αθήνα

Χατζηιωάννου: Η ακύρωση της συμφωνίας «μαμούθ» με την Airbus, η αμοιβή για «όποιον γνωρίζει» και το παρασκήνιο

Χατζηιωάννου

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση της Easy Jet και της Airbus, μετά την απόφαση του Στέλιου Χατζηιωάννου που τάραξε τα νερά. Γιατί ακύρωσε την παραγγελία 107 αεροσκαφών. Γιατί δίνει τεράστια αμοιβή και ποια η επιχειρηματική πορεία του κυπριακής καταγωγής κροίσου.

Με πολλές «αναταράξεις» εξελίσσεται η υπόθεση της easy jet και της Airbus, καθώς ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου, μεγαλομέτοχος της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους, επιμένει στην απόφαση που… άναψε φωτιές.

Υπενθυμίζουμε πως ο Στέλιος Χατζηιωάννου αποφάσισε να ακυρωθεί η παραγγελία 107 νέων αεροσκαφών, αξίας 4,5 δισ. βρετανικών λιρών, από την Airbus, καθώς έτσι θα προστατέψει την εταιρεία του, από σίγουρη χρεοκοπία.

Χατζηιωάννου

Ο Χατζηιωάννου δίνει 5 εκατομμύρια λίρες για… πληροφορίες

Η ακύρωση της παραγγελίας, αποτελεί αίτημα που, ο Sir Στ. Χατζηιωάννου, ζήτησε από τα τέλη Μαρτίου, εν μέσω κορονοϊού, καθώς όμως βλέπει ότι αυτό δεν υλοποιείται, τώρα προσφέρει αντάλλαγμα 5 εκατ. ευρώ λίρες από την προσωπική του περιουσία, ζητώντας πληροφορίες που θα επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς του, ότι πίσω από την παραγγελία των νέων αεροσκαφών «κρύβονται» οικονομικά συμφέροντα, τόσο για τη διοίκηση της easy jet, όσο και για την αεροναυπηγική βιομηχανία Airbus.

Click4more: Airbus: Προανήγγειλε χιλιάδες απολύσεις λόγω μειωμένων εσόδων

Ο κυπριακής καταγωγής κροίσος, τεκμηριώνει τους ισχυρισμούς του, ότι η διοίκηση της easy jet «έκλεισε» την παραγγελία αεροσκαφών  με την Airbus, εξυπηρετώντας προσωπικά συμφέροντα, καθώς, όπως λέει, δεν ζητήθηκε ποτέ, δεύτερη προσφορά από την ανταγωνιστική εταιρεία αεροναυπηγικής, την Boeing. Ακλόνητο επιχείρημά του, αποτελεί, η καταδικαστική απόφαση για δωροδοκία στελεχών αεροπορικών εταιρειών σε όλον τον κόσμο, που εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου για την Airbus περί τα τέλη του προηγούμενου χρόνου.

Σήμερα, ο στόλος της easyJet περιλαμβάνει 337 σκάφη της Airbus, εάν σε αυτά προστεθούν τα 107 της παραγγελίας, τότε, η εταιρεία θα βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρή έλλειψη ρευστότητας, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τους μετόχους, τους πελάτες και το προσωπικό της εταιρείας, ενώ με μαθηματική ακρίβεια, όπως λέει, θα οδηγηθεί στη χρεωκοπία έως τα τέλη του 2020. Την ίδια στιγμή θέτει πολλά ερωτήματα που σχετίζονται με την υπόθεση κι αφορούν από τη στάση του επικεφαλής της easy jet, μέχρι τις τιμές καινούργιων ή μεταχειρισμένων αεροσκαφών, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκεια για το υψηλό κόστος, με το οποίο κατασκευάζει και διαθέτει τα αεροσκάφη της, η Airbus.

Η επιχειρηματική του δραστηριότητα

Αποτελώντας έναν από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες, με την περιουσία του να ανέρχεται στα 1,45 δις. δολάρια, ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου ζει στην Αγγλία. Ξεκινώντας την επιχειρηματική του δραστηριότητα με την ναυτιλιακή εταιρεία του πατέρα του, το 1995 ίδρυσε την αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους EasyJet κι αργότερα τις εταιρείες: EasyCar, EasyValue, EasyMoney, EasylnternetCafe και EasyCruiseOne.

Ακόμη, έχει ιδρύσει το φιλανθρωπικό ίδρυμα Stelios Philanthropic Foundation, με πλούσιο κοινωνικό έργο στην Ελλάδα. Πρόσφατα, το Ίδρυμα, προχώρησε στη στήριξη των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας, δίνοντας έτσι τη δική του «μάχη» απέναντι στην πανδημία Covid -19.

*Της Μαίρης Ι. Παπακωνσταντίνου
Φωτογραφίες αρχείου: Intime, Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις