Χειραψία, χαμόγελο, κάμερα. Πρόκειται για το τρίπτυχο που ακολουθούν οι πολιτικοί ηγέτες κάθε φορά που ανταμώνουν. Ακούγεται απλό και εύκολο, αλλά δεν είναι πάντα, ειδικά όταν απέναντί τους έχουν κάποιον που δεν θέλουν ούτε να τον βλέπουν στα μάτια τους. Πρόσφατο παράδειγμα το debate ανάμεσα σε Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ και μία χειραψία που είπε περισσότερα από όσα τα λόγια θα μπορούσαν.
Η Κάμαλα Χάρις και ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσαν τα χέρια, τρεις μήνες πριν τις αμερικανικές εκλογές, βάζοντας τέλος σε οκτώ χρόνια προεδρικών debate χωρίς να υπάρχει μια χειραψία ανάμεσα στους υποψήφιους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πόσο εύκολη ή δύσκολο ήταν η καρδούλα τους το ξέρει και δεν θα το μάθουμε ποτέ αλλά κρίνοντας από τα φωτογραφικά καρέ της στιγμής δεν το ευχαριστήθηκαν κιόλας.
Η χειραψία λοιπόν μπορεί να μοιάζει μία συνηθισμένη αυθόρμητη κίνηση αλλά συμβολίζει πολλά.
Από τον απλό χαιρετισμό δύο ξένων που ίσως δεν συναντηθούν ποτέ ξανά, μέχρι την οριστοκοποίηση μίας επιχειρηματικής συναλλαγής και την ένδειξη σεβασμού.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τείνουμε το χέρι μας και σφίγγουμε το χέρι του άλλου ενώ τον κοιτάμε στα μάτια. Ακριβώς επειδή αυτή είναι μία ασυνείδητη διαδικασία είναι άκρως αποκαλυπτική.
Από τη μια, η χαλαρή και αδύναμη χειραψία, μπορεί να δείχνει αδιαφορία ή έλλειψη συμπάθειας. Από την άλλη, μια δυνατή χειραψία υποδηλώνει αποφασιστικότητα. Όποιος δε, σφίγγει υπερβολικά το χέρι του άλλου θέλει να δείξει ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα ή μήπως όχι;
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις πολιτικών ηγετών που αναγκάστηκαν να τείνουν χείρα φιλίας αν και πολλοί θα σκέφτηκαν από μέσα τους: «Που να σου κοβόταν το χέρι…»
Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ
Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ αντιπαρατέθηκαν για πρώτη φορά στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών στο φλογερό debate του ABC News ενώπιον εκατομμυρίων τηλεθεατών, αλλά χωρίς κοινό και σημειώσεις.
Η πολυαναμενόμενη βραδιά ξεκίνησε με την Καμάλα Χάρις να πλησιάζει τον Ντόναλντ Τραμπ για να συστηθεί, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που οι δυο τους συναντήθηκαν ποτέ, δίνοντας το χέρι της στον πρώην πρόεδρο. Ήταν η πρώτη χειραψία σε προεδρική τηλεμαχία από την εκστρατεία του 2016.
Στην αρχή, ο Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε να κατευθύνεται προς το βήμα του. Όμως, η Χάρις κατευθυνόταν προς τη μέση της σκηνής και άλλαξε πορεία για να τον συναντήσει στο βάθρο του για μια χειραψία. Και κάπως έτσι Χάρις και Τραμπ έδωσαν τα χέρια προτού κονταροχτυπηθούν για την οικονομία, τη μετανάστευση, τις αμβλώσεις, τη δημοκρατία, την κλιματική αλλαγή.
Οι δυο υποψήφιοι συγκρούστηκαν επανειλημμένα με ατάκες φωτιά για 90 ολόκληρα λεπτά με τον Τραμπ, αυτή τη φορά, να μην καταφεύγει στη συνήθη τακτική του που δεν είναι άλλη από το να επιτίθεται με τρόπο ανάρμοστο στους αντιπάλους του.
Η Κάμαλα Χάρις κατάφερε επανειλημμένα να τον βάλει σε άμυνα σε μια ατμόσφαιρα εξαιρετικά τεταμένη. Ο αντίκτυπος της σκληρής αυτής τηλεοπτικής αντιπαράθεσης έχει ήδη φανεί στις πρώτες δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν την αναναμέτρηση και θέλουν την υποψήφια των Δημοκρατικών να κερδίζει έδαφος έναντι του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου της.
Ωστόσο μένει να αποδειχθούν και στο αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου.
Σε λιγότερο από 12 ώρες μετά το debate, ακολούθησε και μία δεύτερη και ψυχρή χειραψία ανάμεσα στους δύο προεδρικούς υποψηφίους.
Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Κάμαλα Χάρις συναντήθηκαν στην στην τελετή μνήμης στο Μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη το πρωί της Τετάρτης και… αναγκαστικά ξαναέδωσαν τα χέρια.
Ντόναλντ Τραμπ και Εμανουέλ Μακρόν
Ο Ντόναλτ Τραμπ, φαίνεται να προσπαθεί υπερβολικά με τις χειραψίες. Άλλοτε η χειραψία του είναι μεγάλης διάρκειας κι άλλοτε σύντομη και δυνατή.
Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλησε να δείξει στον Αμερικανό πρόεδρο ποιος έχει το πάνω χέρι, με την δυνατή χειραψία που αντάλλαξαν στη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ το 2017 κι έγινε viral.
Όπως δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε, το γεγονός ότι έσφιξε τόσο δυνατά το χέρι του Ντόναλντ Τραμπ μόνο τυχαίο δεν ήταν.
«Δεν ήταν αθώα» η χειραψία, τόνισε ο Μακρόν και ομολόγησε ότι θέλησε με αυτό τον τρόπο να δείξει στον Αμερικανό πρόεδρο ότι δεν είναι διατεθειμένος για παραχωρήσεις.
Σι Τζινπίνγκ και Σίνζο Αμπε
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε συναντήθηκαν το 2014, για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια με τις σχέσεις των δύο χωρών να μην είναι και στα καλύτερά τους.
Η χειραψία των δύο ηγετών το απέδειξε. Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, υποδέχθηκε τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Άμπε, με μία παγωμάρα. Το πρόσωπο του Άμπε… σκέτη απογοήτευση.
Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Μπαράκ Ομπάμα απέφυγαν το eye contact στη Σύνοδο Κορυφής της G20 στην Αγία Πετρούπολη στις 5 Σεπτεμβρίου του 2013. Οι δύο χώρες είχαν μόλις διαφωνήσει για το αν θα αναλάβουν στρατιωτική δράση στη Συρία και η Ρωσία είχε αρνηθεί να εκδώσει τον Αμερικανό πληροφοριοδότη Έντουαρντ Σνόουντεν.
Με τους δύο ηγέτες να έχουν σοβαρές διαφορές στον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος της Συρίας αλλά και στο θέμα του Έντουαρντ Σνόουντεν να έχει ήδη προκύψει, Πούτιν και Ομπάμα δεν αντάλλαξαν ούτε βλέμμα.
Άνγκελα Μέρκελ και Βλαντιμίρ Πούτιν
Εν μέσω της ουκρανικής κρίσης, συναντήθηκαν στην πόλη Ντοβίλ, στις 6 Ιουνίου 2014.
Η χειραψία της Μέρκελ ήταν γεμάτη νόημα ή όπως ένας αναλυτής το έθεσε εύστοχα η καγκελάριος «μαστίγωσε» με το βλέμμα της τον Ρώσο πρόεδρο.
Τζον Κέρι – Φρανσουά Ολάντ
«Η επίσκεψή μου στη Γαλλία είναι για να μοιραστώ μια μεγάλη αγκαλιά για το Παρίσι», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, προσερχόμενος να επισκεφθεί τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ μετά τις επιθέσεις της 13ης Νομεβρίου στο Παρίσι. Και αυτό ακριβώς έκανε… κατά κάποιον τρόπο.
Όταν ο Κέρι έφτασε στο Παρίσι, έσπευσε να αγκαλιάσει θερμά τον Γάλλο πρόεδρο, αλλά όταν ο Ολάντ πήγε να δώσει στον Κέρι έναν τυπικό γαλλικό χαιρετισμό (une bise), ο Κέρι παραπάτησε – και για μια στιγμή φάνηκε ότι οι δύο άνδρες θα φιλιόντουσαν στα αλήθεια.
Μπαράκ Ομπάμα – Ραούλ Κάστρο
Για χρόνια ΗΠΑ και Κούβα ήταν εχθροί, όμως ο Μπάρακ Ομπάμα φρόντισε να αλλάξει αρκετά τις σχέσεις των δύο χωρών. Για πρώτη φορά ο Ομπάμα και ο Κουβανός πρόεδρος Ραούλ Κάστρο, αδελφός του Φιντέλ, αντάλλαξαν χειραψία στην κηδεία του Νέλσον Μαντέλα το 2016.
Από τότε οι δύο τους συναντήθηκαν αρκετές φορές και πάντοτε οι χειραψίες τους ήταν αρκετά θερμές.
Ανδρέας Παπανδρέου και Τουργκούτ Οζάλ
Μια ιστορική και αμφιλεγόμενη χειραψία με την δική της θέση στην πολιτική ιστορία είναι αυτή του Ανδρέα Παπανδρέου και του Τουργκούτ Οζάλ στο Νταβός της Ελβετίας το 1988.
Πριν από αυτή, οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας ήταν αρκετά τεταμένες. Είχε προηγηθεί η τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1947 αλλά και η κρίση του 1987.
Η συνάντηση του Ανδρέα Παπανδρέου με τον Τουργκούτ Οζάλ στο Νταβός οδήγησε στην άτυπη συμφωνία για «μη πόλεμο», σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών, που δεν θα κρατούσε όμως για πολύ.
Αν νομίζετε λοιπόν ότι «εν αρχή ην ο λόγος» μάλλον κάνετε λάθος. Η γλώσσα του σώματος είναι πιο αποκαλυπτική, ίσως και πιο αληθινή. Απλά στην πολιτική, κρύβεται κι ένα οργιώδες παρασκήνιο.
Πηγή φωτογραφιών: AP, Getty, Reuters, Eurokinissi