Τρίτη, 19 Νοε.
17oC Αθήνα

Χένρι Κίσινγκερ: Μπενιαμίν Νετανιάχου και Τόνι Μπλερ αποχαιρετούν τον «καλλιτέχνη της παγκόσμιας διπλωματίας»

Χένρι Κίσινγκερ: Μπενιαμίν Νετανιάχου και Τόνι Μπλερ αποχαιρετούν τον «καλλιτέχνη της παγκόσμιας διπλωματίας»
Reuters

«Αν η διπλωματία… ήταν μορφή τέχνης, θα ήταν καλλιτέχνης», δήλωσε για τον Χένρι Κίσινγκερ ο Τόνι Μπλερ. «Τέλος εποχής μετά τον θάνατό του», εκτιμά ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«O χαμός του δρα Χένρι Κίσινγκερ σηματοδοτεί το τέλος μίας εποχής, μίας εποχής κατά την οποία το αξιοθαύμαστο μυαλό και η διπλωματική του ικανότητα διαμόρφωσαν ότι μόνο την πορεία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά και την παγκόσμια σκηνή» δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και πρόσθεσε:

«Είχα το προνόμιο να συναντήσω τον δρα Κίσινγκερ σε πολλές περιστάσεις με πιο πρόσφατα μόλις πριν από δύο μήνες στη Νέα Υόρκη. Κάθε συνάντηση μαζί του, όχι μόνο ήταν ένα μάθημα διπλωματίας, αλλά και ένα σεμινάριο πολιτικής ικανότητας. Η αντίληψή του για την πολυπλοκότητα των διεθνών σχέσεων και η μοναδική διορατικότητά του για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας ήταν απαράμιλλες», τόνισε ο Νετανιάχου για τον θάνατο του Αμερικανού βετεράνου διπλωμάτη Χένρι Κίσινγκερ.

«Διαμόρφωσε την μοίρα μερικών από τα σημαντικότερα γεγονότα του αιώνα»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σχολίασε: «Τα θερμότερα συλλυπητήριά μου στον αμερικανικό λαό και την οικογένεια του εκλιπόντος Χένρι Κίσινγκερ. Είχα το προνόμιο να συναντηθώ με τον Χένρι πολλές φορές. Ένας ευγενικός άνθρωπος και ένα λαμπρό μυαλό, το οποίο επί 100 χρόνια, διαμόρφωσε την μοίρα μερικών από τα σημαντικότερα γεγονότα του αιώνα. Σχεδιαστής στρατηγικής, έδινε προσοχή μέχρι και στην παραμικρή λεπτομέρεια».

Η Ουκρανία χαιρέτισε την «πνευματική κληρονομιά» του Κίσινγκερ, η οποία συνεχίζει να έχει βαρύτητα στην παγκόσμια διπλωματία.

«Καλλιτέχνης της διπλωματίας»

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ δήλωσε ότι ο Κίσινγκερ του προκαλούσε δέος.

«Δεν υπάρχει κανένας σαν τον Χένρι Κίσινγκερ. Από την πρώτη στιγμή που τον γνώρισα ως αρχηγός του αντιπολιτευόμενου νέου Εργατικού Κόμματος, το 1994, πασχίζοντας να διαμορφώσω θέσεις για την εξωτερική πολιτική, μέχρι την τελευταία φορά που τον επισκέφθηκα στη Νέα Υόρκη, και μετά, όταν εκφώνησε ομιλία σε ετήσια εκδήλωση του ινστιτούτου μου, τον έβλεπα με δέος.

Το εύρος των γνώσεών του, οι ιδέες του που του έβγαιναν αβίαστα, η διαύγειά του, ο χειρισμός του της αγγλικής γλώσσας, ήταν χαρά να τον ακούς να μιλάει για οποιοδήποτε θέμα και πάνω απ΄όλα η ικανότητά του να παίρνει όλα τα διαφορετικά στοιχεία από την πιο σύνθετη διπλωματική πρόκληση και από αυτά να συνθέτει κάτι καταπληκτικό στη συνοχή του και ολοκληρωμένο… Αν είναι δυνατό η διπλωματία, στο ανώτατο επίπεδό της, να είναι μία μορφή τέχνης, ο Χένρι θα ήταν ένας καλλιτέχνης».

Ο Μπλερ, του οποίου η υστεροφημία έχει εν μέρει αμαυρωθεί από τον πόλεμο στο Ιράκ, πρόσθεσε: «Φυσικά, όπως όλοι που έχουν αντιμετωπίσει τα πιο δύσκολα προβλήματα της διεθνούς πολιτικής, κάποιες φορές είχε δεχτεί κριτική, ακόμη και αποδοκιμασίες. Αλλά πιστεύω ότι το κίνητρό του ήταν πάντα όχι μία χυδαία ”realpolitik”, αλλά μία γνήσια αγάπη για τον ελεύθερο κόσμο και την ανάγκη να τον προστατεύσει».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις