Το Ισραήλ κατάφερε να εξοντώσει τον ιστορικό ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, εξαπολύοντας στις 27 Σεπτεμβρίου 2024 καταστροφικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Βηρυτό, με αποτέλεσμα να «αποκεφαλίσει» την ηγεσία της σιιτικής φιλοϊρανικής λιβανέζικης οργάνωσης.
Δύο μήνες μετά, η Χεζμπολάχ έχει χάσει τεράστια αποθέματα σε εξοπλισμό και πυρομαχικά, καθώς επίσης δεκάδες υψηλόβαθμα στελέχη και μαχητές, ενώ χθες (26.11.2024) τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο με το Ισραήλ.
Στο πλαίσιο αυτό, η Χεζμπολάχ έκρινε ότι είναι η κατάλληλη συγκυρία για την κηδεία του Χασάν Νασράλα, με κορυφαίο αξιωματούχο της οργάνωσης να αναφέρει ότι ετοιμάζεται πλέον η «λαϊκή και επίσημη» κηδεία του ιστορικού ηγέτη της.
Ειδικότερα, ο Μαχμούντ Κομάτι, μέλος του πολιτικού συμβουλίου της Χεζμπολάχ, αποκάλυψε σήμερα ότι «μετατέθηκε η ημερομηνία για την κηδεία του Χασάν Νασράλα, προκειμένου να οργανωθεί μια τελετή που του αξίζει.
The deputy leader of Hezbollah’s political council Mahmud Qomati says the group is preparing an official public funeral for former chief Hassan #Nasrallah, killed two months ago in an Israeli strike.https://t.co/NyufjjYiRH
— Al Arabiya English (@AlArabiya_Eng) November 27, 2024
«Έχουμε δικαίωμα στην αυτοάμυνα»
Στο μεταξύ, βουλευτής της Χεζμπολάχ, ο Χασάν Φαντλάλαχ, δήλωσε σήμερα πως η οργάνωση διατηρεί το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της αν επιτεθεί το Ισραήλ.
Ο Φαντλάλαχ απαντούσε σε ερώτηση δημοσιογράφου του λιβανέζικου τηλεοπτικού δικτύου Al Jadeed σχετικά με το πώς σχολιάζει τη δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου χθες, Τρίτη (26.11.2024) , πως το Ισραήλ διατηρεί στρατιωτική ελευθερία δράσης και θα πλήξει την οργάνωση αν παραβιάσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που τέθηκε σε ισχύ σήμερα το πρωί.
«H ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο αποτελεί ιδιαίτερα θετική και σημαντική εξέλιξη. Πρέπει, ασφαλώς, να το δούμε ως αφετηρία και όχι ως τερματικό σταθμό», δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, στο φόρουμ γεωπολιτικής Med Dialogues, το οποίο είναι σε εξέλιξη στην Ρώμη.
Τι δήλωσε η Ρώμη
«Πρέπει να επωφεληθούμε της ευκαιρίας αυτής και να εργαστούμε με πεποίθηση υπέρ της σταθεροποίησης των συνόρων του Ισραήλ με τον Λίβανο, ώστε όλοι οι εκτοπισμένοι -τόσο οι Ισραηλινοί, όσο και οι Λιβανέζοι- να μπορέσουν να επιστρέψουν στις εστίες τους υπό ασφαλείς συνθήκες», πρόσθεσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.
Η Μελόνι τόνισε, επίσης, ότι «είναι βασικής σημασίας να εφαρμοστεί το ψήφισμα 1701 των Ηνωμένων Εθνών, με την ενίσχυση της Unifil και, κυρίως, των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου». Ένας στόχος ο οποίος, σύμφωνα με την επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, μπορεί να επιτευχθεί «χάρη στην συνεργασία των Eυρωπαίων εταίρων με εκείνους του Περσικού Κόλπου και των χωρών της ομάδας G7».