Ο πρόεδρος στη Χιλή Σεμπαστιάν Πινιέρα ανήγγειλε πως προετοιμάζει σχέδιο για την αναθεώρηση του Συντάγματος, κληρονομιά της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990).
Αυτό αποτελεί διεκδίκηση πολλών από τους πολίτες που διαδηλώνουν επί τρεις εβδομάδες σε όλη τη Χιλή εναντίον της πολιτικής της συντηρητικής κυβέρνησής του.
«Πιστεύω ότι το να γίνουν αλλαγές στο Σύνταγμα είναι εύλογο και θα το συζητήσουμε. Καταρτίζουμε πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος», είπε ο Πινιέρα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα El Mercurio.
Ανάμεσα στις αλλαγές που μελετώνται συγκαταλέγεται ο «καλύτερος ορισμός των ατομικών δικαιωμάτων και των τρόπων για να διασφαλίζεται η τήρησή τους». Αναμένεται επίσης να διασαφηνιστούν «οι υποχρεώσεις του Κράτους» και να προβλεφθούν «καλύτεροι μηχανισμοί συμμετοχής των πολιτών» στο πολιτικό γίγνεσθαι, πρόσθεσε ο πρόεδρος στη Χιλή.
Μερικές ημέρες αφότου ανέλαβε την προεδρία ο Πινιέρα, τον Μάρτιο του 2018, η κυβέρνησή του είχε ανακοινώσει πως δεν θα επέτρεπε να γίνει συζήτηση επί της πρότασης της προηγούμενης προέδρου, της σοσιαλίστριας Μισέλ Μπατσελέτ (2014-2018), που είχε υποβληθεί στο Κογκρέσο και προέβλεπε την αναθεώρηση αρκετών άρθρων του Συντάγματος. Η πρόταση της Μπατσελέτ έριχνε το βάρος στο απαραβίαστο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στα δικαιώματα στην εκπαίδευση και στην υγεία, καθώς και στην αποκατάσταση μισθολογικής ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Έπειτα από τρεις εβδομάδες μαζικών διαδηλώσεων και επεισοδίων στα οποία έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 20 άνθρωποι, ο αρχηγός του Κράτους διευκρίνισε ότι το σχέδιο που θα καταθέσει θα συζητηθεί ταυτόχρονα με εκείνο της πρώην προέδρου Μπατσελέτ και ότι μπορούν να υποβληθούν κι άλλες προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Από την έναρξη των κινητοποιήσεων και το ξέσπασμα της κοινωνικής οργής, τη 18η Οκτωβρίου, με πυροκροτητή την αύξηση του εισιτηρίου της τιμής του μετρό στο Σαντιάγο, οι διαδηλωτές καταγγέλλουν τις κοινωνικές ανισότητες, ειδικά στους τομείς της παιδείας, της υγείας και των συντάξεων. Υψώνονται παράλληλα φωνές που καλούν να συγκληθεί συντακτική συνέλευση για να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα της Χιλής.
Μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας, στο Σύνταγμα έχουν γίνει πάνω από 200 τροποποιήσεις, με την αναθεώρηση 40 και πλέον άρθρων, θύμισε ο πρόεδρος. Η όποια πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος εκ νέου πρέπει να εξεταστεί από το Κογκρέσο, τον μοναδικό θεσμό που μπορεί να την επικυρώσει.