Κόσμος

Χιλή: Δεν παραιτείται ο πρόεδρος Πινιέρα παρά τις αιματηρές διαδηλώσεις!

Επιμένει να μην παραιτείται ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα, παρά τις βίαιες διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησής του που συγκλονίζουν τη χώρα.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο του BBC αν θα ανταποκριθεί στις εκκλήσεις για παραίτησή του οι οποίες πληθαίνουν στη Χιλή ο Πινιέρα είπε:

“Όχι” αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι ο ίδιος “φέρει ένα μέρος της ευθύνης” για τα “προβλήματα που συσσωρεύτηκαν εδώ και τριάντα χρόνια”.

Το κίνημα διαμαρτυρίας μπήκε τη Δευτέρα (04.11.2019), στην τρίτη εβδομάδα κινητοποιήσεων παρά την ανακοίνωση της προεδρίας για ένα πακέτο κοινωνικών μέτρων ώστε να αμβλυνθεί το κύμα οργής. Το κίνημα άρχισε από μια διαμαρτυρία κατά της αύξησης της τιμής του εισιτηρίου του μετρό και γρήγορα διευρύνθηκε με σειρά διεκδικήσεων.

Χιλή: “Δεν θα υπάρξει ατιμωρησία…”

“Τα προβλήματα συσσωρεύτηκαν αυτά τα τελευταία 30 χρόνια. Είμαι υπεύθυνος για ένα μέρος αυτών και αναλαμβάνω την ευθύνη αλλά δεν είμαι ο μόνος υπεύθυνος”, υπογράμμισε ο Πινιέρα.

Επικαλούμενος “τις πολλές καταγγελίες για την υπερβολική χρήση βίας”, τόνισε ότι “εάν αυτό συνέβη, μπορώ να σας εγγυηθώ ότι θα διεξαχθεί έρευνα και θα υπάρξουν δικαστικές διώξεις. Δεν θα υπάρξει ατιμωρησία”.

Click4more: Χιλή: Συνεχίζει να “φλέγεται” η χώρα – 20 νεκροί και μαζικές διαδηλώσεις παντού – video

Ακτιβιστές, ανάμεσά τους η νομπελίστρια Ειρήνης Ριγκομπέρτα Μεντσού, κάλεσαν τον Πινιέρα να θέσει τέλος στις “συστηματικές και σοβαρές” παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της καταστολής των διαδηλώσεων.

Ο πρόεδρος της Χιλής αιτιολόγησε την επιβολή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης υπογραμμίζοντας ότι “έκανε χρήση δημοκρατικών και συνταγματικών εργαλείων για την αποκατάσταση της δημόσιας τάξης και την προστασία των πολιτών μας”.

Την πρώτη εβδομάδα της σύγκρουσης ο στρατός της Χιλής περιπολούσε στο πλευρό της αστυνομίας στους δρόμους του Σαντιάγο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Wall Street Journal: Η Ρωσία ενισχύει τα στρατεύματά της στα σύνορα με το ΝΑΤΟ – Οι ασκήσεις με το όνομα «Δύση»
Ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται αθόρυβα για την πιθανή σύγκρουση με στρατεύματα του ΝΑΤΟ: Αξιωματούχοι κάνουν λόγο για αύξηση στρατολογήσεων και ενίσχυση του ρωσικού εξοπλισμού
Στρατιώτης στο Κουρσκ / Φωτογραφία: Reuters 2
Το χάος του μπλακ άουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία μέσα από 10 φωτογραφίες - Καμία θεωρία «δεν αποκλείεται» λέει ο Ισπανός πρωθυπουργός
«Τα φώτα έσβησαν και το μετρό σταμάτησε» περιέγραφαν σαστισμένοι πολίτες ενώ πανδαιμόνιο δημιουργήθηκε σε αεροδρόμια, νοσοκομείο και στους δρόμους
Μπλακ Αουτ στη Μαδρίτη 3
Το βασιλικό πρωτόκολλο «κράτησε» την Κέιτ Μίντλετον και δεν πήγε στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου
Το 2005, ο τότε πρίγκιπας Κάρολος πήγε επίσης μόνος του στην κηδεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ - παρόλο που επρόκειτο να παντρευτεί την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς την επομένη μέρα της τελετής
Κέιτ Μίντλετον: Το βασιλικό πρωτόκολλο την «κράτησε» και δεν πήγε στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου 3