Η Γερουσία της Χιλής αποφάσισε να μην απομακρυνθεί από το αξίωμά του ο πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα.
Τον Πινιέρα βάραιναν υποψίες για την πώληση μεταλλευτικής εταιρείας το 2010 σε φορολογικό παράδεισο, υπόθεση που επανέφερε στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης στη χώρα της Λατινικής Αμερικής η δημοσιογραφική έρευνα Pandora Papers.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Με την ψηφοφορία έλαβε τέλος η διαδικασία παύσης και παραπομπής σε δίκη που ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα η Βουλή, όπου η αντιπολίτευση έχει πλειοψηφία.
Στη Γερουσία, παρότι η αντιπολίτευση επίσης κυριαρχεί στο σώμα, απαιτούνταν πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλαδή 29 ψήφοι, για παυθεί ο αρχηγός του κράτους. Εντέλει όμως μόνο 24 γερουσιαστές, όλοι της αντιπολίτευσης, ψήφισαν υπέρ της καθαίρεσής του, 18 τάχθηκαν εναντίον κι ένα μέλος του σώματος απείχε.
«Η υπεράσπιση διέλυσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς σε αυτή τη διαδικασία με πολιτικά κίνητρα», έκρινε με ικανοποίηση ο γερουσιαστής Φρανσίσκο Τσαουάν, προσκείμενος στον συντηρητικό πρόεδρο Πινιέρα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο συνήγορος υπεράσπισης του Πινιέρα, ο Χόρχε Γκάλβες, διαβεβαίωσε κατά την έναρξη της ειδικής συνεδρίασης της Γερουσίας ότι το κατηγορητήριο «στερείται» οποιοδήποτε θεμέλιο, είτε στα γεγονότα, ή στη νομολογία.
Οι αποκαλύψεις των Pandora Papers
Η διαδικασία κινήθηκε μετά τις αποκαλύψεις των λεγόμενων Pandora Papers, έρευνας της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ).
Σύμφωνα με την έρευνα, η μεταλλευτική εταιρεία Minera Dominga πωλήθηκε το 2010 από εταιρεία που ανήκε στα παιδιά του αρχηγού του κράτους στον Κάρλος Αλμπέρτο Δέλανο, προσωπικό φίλο του προέδρου, έναντι 152 εκατομμυρίων δολαρίων, συναλλαγή που έλαβε χώρα στις βρετανικές Παρθένες Νήσους.
Η καταβολή του ποσού για την αγοραπωλησία θα γινόταν σε τρεις δόσεις· η συμφωνία περιείχε αμφιλεγόμενη ρήτρα, που συνέδεε την αποπληρωμή της τελευταίας δόσης με τον όρο πως «δεν θα δημιουργείτο ζώνη περιβαλλοντικής προστασίας στην ζώνη εκμετάλλευσης» της εταιρείας, όπως απαιτούσαν οικολογικές οργανώσεις.
Σύμφωνα με την έρευνα, η κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Πινιέρα αποφάσισε όντως να μην λάβει μέτρα προστασίας της περιοχής όπου προβλεπόταν να γίνει η εκμετάλλευση και η αποπληρωμή πράγματι ολοκληρώθηκε.
Η σοσιαλίστρια πρώην πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέτ (2006-2010), την οποία διαδέχθηκε ο Πινιέρα, είχε προτείνει την προστασία αυτής της περιοχής με μεγάλη βιοποικιλότητα, βιότοπο των πιγκουίνων Χούμπολτ, απειλούμενου είδους, που δεν απαντάται πια παρά μόνο στη Χιλή και στο Περού.
«Ψεύδη»
Ο δεξιός πρόεδρος, από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Χιλή, είδε στα Pandora Papers κατηγορίες βασισμένες σε «ψεύδη» και υπενθύμισε πως είχε ήδη γίνει το 2017 «έρευνα σε βάθος από την εισαγγελία» και η υπόθεση θεωρείται λήξασα για τη δικαιοσύνη, που τον είχε απαλλάξει.
Παρ’ όλα αυτά, ανακοινώνοντας πως αρχίζει να διενεργεί νέα ποινική έρευνα στις αρχές Οκτωβρίου, η εισαγγελία αντέταξε πως κάποια από τα γεγονότα που συνδέονταν με την πώληση της μεταλλευτικής εταιρείας «δεν συμπεριλαμβάνονταν ρητώς» στον φάκελο της υπόθεσης όταν αποφασίστηκε να μπει στο συρτάρι το 2017.
Το τέλος της διαδικασίας σε βάρος του Πινιέρα καταγράφηκε μερικά εικοσιτετράωρα προτού οι ψηφοφόροι κληθούν στις κάλπες για να αναδείξουν τον διάδοχό του και να ανανεώσουν τη σύνθεση του κοινοβουλίου, την Κυριακή 21η Νοεμβρίου. Ο Πινιέρα ως εκ του Συντάγματος δεν είχε δικαίωμα να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα. Η θητεία του θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο.