Κόσμος

Χιλή: Προεδρικές και βουλευτικές εκλογές

Σεμπαστιάν Πινέρα και Εντουάρντο Φρέι θα είναι οι δύο μονομάχοι στην μάχη του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της Χιλής

 

Ο υποψήφιος της δεξιάς Σεμπαστιάν Πινέρα προηγείται με το 44,23% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Χιλής, και θα διεκδικήσει πλέον την εκλογή του στον δεύτερο γύρο, στις 17 Ιανουαρίου, με αντίπαλο τον υποψήφιο της κεντροαριστεράς Εντουάρντο Φρέι ο οποίος λαμβάνει το 30,5%, σύμφωνα με τα τμηματικά αποτελέσματα της καταμέτρησης του 59% των ψήφων.
 
Μαζί με τις προεδρικές εκλογές έγιναν και βουλευτικές.
 
Δεν τα κατάφερε τελικά να εκλεγεί ο εγγονός του πρώην δικτάτορα Αουγούστο Πινοσέτ, που είχε κατεβεί ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στη Χιλή.
 
Ο 33χρονος Ροδρίγο Γκαρσία Πινοσέτ δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει παρά 10% στις εκλογικές περιφέρειες Λας Κόνδες, Βιτακούρα, και Λο Μπαρνατσέα, αριστοκρατικό προάστιο του Σαντιάγο και λίκνο της δεξιάς. Ο εγγονός του δικτάτορα ηττήθηκε από τους υποψηφίους της μετριοπαθούς δεξιάς και των συντηρητικών, που συγκέντρωσαν το 35% και το 27% αντίστοιχα.
 
«Είμαι ικανοποιημένος από την προεκλογική εκστρατεία μου. Είμαστε μειοψηφία, όμως είναι σαφές πως ο κόσμος που με υποστήριξε αισθάνεται υπερήφανος για την διακυβέρνηση του παππού μου», τόνισε ο Γκαρσία, αναφερόμενος στην περίοδο της χούντας (1973-90).
 
«Το να αντιπροσωπεύεις σήμερα μία μειονότητα δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην πως το όνειρο δεν μπορεί να πραγματωθεί αύριο», τόνισε ο Γκαρσία, που-τραγική ειρωνεία-απέτυχε λόγω του εκλογικού νόμου που ο ίδιος ο παππούς Πινοσέτ είχε εφαρμόσει και ευνοεί τους μεγάλους κομματικούς σχηματισμούς, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την εκλογή ανεξαρτήτων υποψηφίων.
 
Η προεκλογική του εκστρατεία είχε στηριχθεί στο κληροδότημα του στρατηγού, που κατά τον Γκαρσία «έθεσε τις βάσεις του πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού συστήματος της χώρας».
 
Την ίδια ώρα το Κομμουνιστικό Κόμμα της Χιλής επανέρχεται στο Κοινοβούλιο της χώρας για πρώτη φορά μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα πριν 36 χρόνια, με τρεις βουλευτές.
 
«Υπάρχει ένα νέο πνεύμα, είδαμε την αντίδραση στις κάλπες, πνέει μία νέα ηθική, μία νέα ελπίδα, έπειτα από χρόνια πάλης καταφέρνουμε να έχουμε αποτελέσματα και επιτυχίες», τονίζει ο ηγέτης του ΚΚ Γκιγιέρμο Τειγιέρ.
 
Η τελευταία φορά που οι Κομμουνιστές εξέλεξαν αντιπροσώπους τους στο Κοινοβούλιο χρονολογείται από την εποχή της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Σαλβαδόρ Αλιέντε το 1970. Μετά το πραξικόπημα του στρατηγού Πινοσέτ το 1973 και την στυγνή δικτατορία που ακολούθησε, το ΚΚ δεν κατόρθωσε να εκλέξει βουλευτές στο Κοινοβούλιο, ή στη Γερουσία, παρά την επιστροφή της χώρας στη δημοκρατία στη δεκαετία του ’90.
 
Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα