Προτεραιότητα στους εμβολιασμούς για τον κορονοϊό απέκτησαν έγκυες στην Χιλή και αυτήν την εβδομάδα άρχισαν να χορηγούνται εμβόλια της εταιρείας Pfizer σε όσες από αυτές έχουν υποκείμενα νοσήματα και διανύουν το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους.
Η επικεφαλής των υγειονομικών αρχών Πάουλα Ντάσα εξήγησε ότι οι γυναίκες αυτές εμβολιάζονται με το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech επειδή υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλειά του στις εγκυμονούσες.
Εκτιμάται ότι θα εμβολιαστούν 230.000 γυναίκες. Μετά από εκείνες με προϋπάρχοντα νοσήματα, θα ακολουθήσουν όσες εργάζονται σε δουλείες υψηλού κινδύνου, όπως στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης.
Η Χιλή εφαρμόζει μια από τις ταχύτερες εκστρατείες ανοσοποίησης για την Covid-19 και μέχρι τώρα έχουν εμβολιαστεί οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, οι δάσκαλοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι δημοσιογράφοι και, σταδιακά, οι υπόλοιποι πολίτες ανά ηλικιακή ομάδα. Πλέον εμβολιάζονται οι άνθρωποι ηλικίας 40-49 ετών. Πάνω από το 52% των 15,2 εκατομμυρίων ανθρώπων που σκοπεύουν οι αρχές να εμβολιάσουν μέχρι τον Ιούλιο έχουν λάβει τη μία δόση και το 41,6% έχουν λάβει και τη δεύτερη.
Πλέον, η Χιλή γίνεται μια από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που χορηγεί το εμβόλιο και στις έγκυες, μετά το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Την Τρίτη, η Βραζιλία ανακοίνωσε επίσης ότι οι έγκυες θα συμπεριληφθούν στις κατηγορίες του πληθυσμού που έχουν προτεραιότητα για το εμβόλιο, αρχής γενομένης από εκείνες με υποκείμενα νοσήματα. Παράλληλα, οι βραζιλιάνικες αρχές προειδοποίησαν πρόσφατα ότι οι γυναίκες που σκοπεύουν να μείνουν έγκυες είναι προτιμότερο να αναβάλουν τα σχέδιά τους, αν μπορούν, επειδή υπάρχουν ανησυχίες ότι μπορεί να εμφανίσουν σοβαρότερα συμπτώματα και να γεμίσουν τα νοσοκομεία.
Μεταξύ εκείνων που εμβολιάστηκαν την Τρίτη στη συνοικία Λα Φλορίντα του Σαντιάγο ήταν και η Κλαούντια Τεράσας, 32 ετών, η οποία είναι παιδίατρος και βρίσκεται στον όγδοο μήνα της εγκυμοσύνης της. Είπε στο πρακτορείο Reuters ότι πείστηκε από τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν Ισραηλινοί ερευνητές, σύμφωνα με τα οποία οι μητέρες μπορεί να μεταφέρουν αντισώματα στο μωρό τους μέσω του πλακούντα ή του θηλασμού. Το εμβόλιο «δεν θα βοηθήσει μόνο εμένα αλλά και τον γιο μου», είπε.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ