Κόσμος

Χιλή: Βρέθηκαν συντρίμμια του C 130 με τους 38 επιβαίνοντες

Συντρίμμια εντοπίστηκαν στον θαλάσσιο χώρο όπου εξαφανίστηκε μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας της Χιλής, που παραμένει άφαντο εδώ και δύο ημέρες και θεωρείται ότι συνετρίβη με 38 επιβαίνοντες.

Το εύρημα έκανε «το πλοίο Antarctic Endeavour υπό σημαία Χιλής» και ενδέχεται να πρόκειται για υπολείμματα από τις «εσωτερικές δεξαμενές καυσίμων του C-130», εξήγησε στον Τύπο ο πτέραρχος Εδουάρδο Μοσκέιρα, διοικητής της 4ης σμηναρχίας στην Πούντα Αρένας, 3.000 χιλιόμετρα νότια του Σαντιάγο.

Τα συντρίμμια βρέθηκαν 30 χιλιόμετρα από την τελευταία γνωστή θέση του μεταγωγικού στα παγωμένα νερά.

Τα ευρήματα θα αναλυθούν ώστε να εξακριβωθεί εάν πρόκειται πράγματι για συντρίμμια του C-130, τόνισε ο πτέραρχος Μοσκέιρα. Τα συντρίμμια αναμένονται στην Πούντα Αρένας «αύριο ή τις επόμενες ημέρες», διευκρίνισε.

Απογειώθηκε την Δευτέρα και χάθηκε

Το αεροσκάφος C-130 Hercules απογειώθηκε από τη βάση Τσαβούνκο στην Πούντα Αρένας (νότιο άκρο της Χιλής) στις 16:55 της Δευτέρας (τοπική ώρα· 21:55 ώρα Ελλάδας) με προορισμό τη βάση «Εδουάρδο Φρέι» στην Ανταρκτική. Η ραδιοεπικοινωνία με το μεταγωγικό «χάθηκε» στις 18:13 (23:13 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας της Χιλής.

Την ώρα εκείνη, πετούσε πάνω από τον Πορθμό του Ντρέικ, τη θαλάσσια περιοχή που χωρίζει το νότιο άκρο της Λατινικής Αμερικής από την Ανταρκτική και ακόμη και οι πιο πεπειραμένοι ναυτικοί θεωρούν επίφοβη.xili c

Νερά που έχουν “ρουφήξει” πάνω από 10.000 ναυτικούς

Σε αυτά τα παγωμένα νερά, ανάμεσα στα πιο ταραχώδη του πλανήτη, μεταξύ του Ειρηνικού και του Ατλαντικού Ωκεανού, έχουν χαθεί πάνω από 10.000 ναυτικοί κι έχουν βυθιστεί τουλάχιστον 800 πλοία από τον 17ο αιώνα.

Το αεροσκάφος είχε στις δεξαμενές του ποσότητα καυσίμων που του επέτρεπε να συνεχίσει να πετά ως και τις 00:40 [05:40 της Τρίτης ώρα Ελλάδας]. Επισήμως, κηρύχθηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης καθώς θεωρήθηκε ότι το μεταγωγικό υπέστη «δυστύχημα» επτά ώρες αφού χάθηκε κάθε επικοινωνία.

Από εκείνη τη στιγμή, δεκαπέντε αεροσκάφη και πέντε πλοία συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας. Πέραν της Χιλής, αεροπορικά και ναυτικά μέσα ανέπτυξαν στην περιοχή η Αργεντινή, η Ουρουγουάη, η Βραζιλία και οι ΗΠΑ.

Τα αίτια του δυστυχήματος είναι ακόμη άγνωστα.xili c

Μηδενικές ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί

Οι αρχές αναγνωρίζουν πως οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες είναι πρακτικά μηδενικές.

Νωρίτερα χθες, εστάλησαν μαχητικά για να επεκταθεί η ζώνη έρευνας στο Πέρασμα του Ντρέικ, όπου τα παγωμένα νερά και η χαμηλή νέφωση δυσχέραναν κι άλλο τις ήδη δύσκολες έρευνες.

Οι ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούν τα σόναρ με τα οποία είναι εφοδιασμένα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού για να ανιχνεύσουν ανωμαλίες στον βυθό. Όρισαν τετράγωνα για να οργανωθεί καλύτερα η έρευνα.xili c

«Ό,τι είναι δυνατόν»

«Ολόκληρη η Πολεμική Αεροπορία και οι ένοπλες δυνάμεις κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βρούμε το C-130 που αγνοείται», επέμεινε ο πτέραρχος Μοσκέιρα. Πρόσθεσε ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν για έξι ως δέκα ημέρες.

Συγγενείς των ανθρώπων που επέβαιναν στο μεταγωγικό έφθασαν χθες στην Πούντα Αρένας.

Ανάμεσα στους 38 επιβαίνοντες, 17 ήταν μέλη του πληρώματος και 21 επιβάτες. Σε αυτούς τους τελευταίους συγκαταλέγονταν 15 στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, τρία του Στρατού Ξηράς, δύο εργαζόμενοι στην ιδιωτική κατασκευαστική εταιρεία Inproser κι ένα στέλεχος του Πανεπιστημίου Μαγαλιάνες (UMAG).

Η πτήση, ρουτίνας ως τη στιγμή που το μεταγωγικό χάθηκε, σύμφωνα με τον Μοσκέιρα, είχε σκοπό να εκτελεστούν «επιμελητειακά καθήκοντα», κυρίως να επιθεωρηθεί επιπλέων αγωγός που ανεφοδιάζει με καύσιμα τη βάση της Ανταρκτικής, τη σημαντικότερη της Χιλής.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Πάπας Φραγκίσκος στη βασιλική του Αγίου Πέτρου για πρώτη φορά μετά τη σοβαρή περιπέτεια με την υγεία του
Μέχρι αύριο θα γίνει γνωστό αν ο 88χρονος Ποντίφικας θα μπορέσει να χοροστατήσει στις τελετές της Μεγάλης Εβδομάδας του Καθολικού Πάσχα, το οποίο φέτος συμπίπτει με το Ορθόδοξο
Ο Πάπας Φραγκίσκος εκφωνεί το μήνυμά του «Urbi et Orbi» (Προς την πόλη και τον κόσμο) στην πλατεία του Αγίου Πέτρου
Μέλη της Greenpeace έβαψαν κόκκινα τα νερά σιντριβανιού στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Λονδίνο για τον εξοπλισμό του Ισραήλ
Μέλη της οργάνωσης έριξαν στη λιμνούλα του σιντριβανιού ένα κόκκινο υγρό, το οποίο μετέφεραν σε δοχεία με την επιγραφή «Σταματήστε να οπλίζετε το Ισραήλ»
Μέλη της Greenpeace έριξαν κόκκινη μπογιά στη λίμνη του σιντριβανιού της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Λονδίνο