Site icon NewsIT
08:56 | 25.10.15

Χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν υπέρ της ειρήνης με τους Παλαιστινίους

ΦΩΤΟ REUTERS

ΦΩΤΟ REUTERS

Newsit Newsroom

Χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν σήμερα στο Τελ-Αβίβ υπέρ της επανάληψης των διαπραγματέυσεων με τους Παλαιστινίους, με την ευκαιρία της 20ης επετείου της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργου Ιτζχάκ Ραμπίν, μεγάλης φυσιογνωμίας της προσπάθειας για την ειρήνη.  

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της οργάνωσης Ειρήνη Τώρα και άλλων οργανώσεων που υποστηρίζουν μια λύση “με δύο κράτη”, σε μια περίοδο που οι προοπτικές για τη διευθέτηση μιας από τις παλαιότερες συγκρούσεις στον πλανητη σπάνια έμοιαζαν πιο σκοτεινές. Ένα πρόσφατο κύμα βίας δημιουργεί μάλιστα φόβους για μια νέα ιντιφάντα.

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από την πλατεία που φέρει το όνομα του Ιτζχάκ Ραμπίν, ο οποίος έγινε πρωθυπουργός το 1992 και έπεσε νεκρός στις 4 Νοεμβρίου 1995 από τις σφαίρες ενός φανατικού ορθόδοξου εβραίου, του Γιγκάλ Αμίρ.

Ο δολοφόνος ήταν αντίθετος στις συμφωνίες που είχαν συναφθεί το 1993 στο Όσλο και με τις οποίες δημιουργήθηκε η Παλαιστινιακή Αρχή, ως προμήνυμα της δημιουργίας ενός κράτους. Το 1994 οι συμφωνίες αυτές χάρισαν το Νόμπελ Ειρήνης στον Ραμπίν, στον ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες και στον παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.

 

Η 20η επέτειος της δολοφονίας του Εργατικού πρωθυπουργού, η οποία προκάλεσε τεράστιο σοκ στο Ισραήλ, αρχίζει απόψε σύμφωνα με το εβραϊκό ημερολόγιο.

“Ο δρόμος που σταμάτησε το 1995 (με τη δολοφονία του Ραμπίν) εξακολουθεί να είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ αυτός που πρέπει να ακολουθήσουμε”, δήλωσε μια εκπρόσωπος της οργάνωσης Ειρήνη Τώρα, η Ανάτ Μπεν Νουν. Οι βιαιότητες “που βλέπουμε σήμερα συνδέονται πλήρως με το γεγονός ότι ο δρόμος αυτός δεν ακολουθήθηκε μετά το 1995”.

Η Τόβα Κ., 62 ετων, λέει πως ηρθε να διαδηλώσει “κατά της κυβέρνησης, της βίας, της υποκίνησης του μίσους, του εποικισμού και υπέρ της επιστροφής στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αράβων και Ισραηλινών”. Γι’ αυτήν, “η κατάσταση δεν ήταν ποτέ τόσο κακή και το κύριο πρόβλημα είναι ο Νετανιάχου”.

“Παιζει με τον φόβο των ανθρώπων”, προσθέτει η 47χρονη Σάρον.

“Είναι πολύ πιο εύκολο για τους ανθρώπους να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του φόβου και του μίσους. Δεν μισούμε ούτε φοβόμαστε κανέναν”, εκτιμά από την πλευρά του ο 60χρονος Ντοβ Κρέντο, ενώ το πλήθος φωνάζει “οι εβραίοι και οι Άραβες δεν θέλουν να αλληλομισούνται”.

Η υπογραφή των συμφωνιών του Όσλο, η συμφωνία για την αποχώρηση των ισραηλινών στρατιωτών από ένα μέρος των Παλαιστινιακών Εδαφών και η ιστορική χειραψία ανάμεσα στον Ραμπίν και τον Γιάσερ Αραφάτ κάτω από το βλέμμα του αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον στις 13 Σεπτεμβρίου 1993 είχαν διαιρέσει βαθιά τους Ισραηλινούς.

Ο σημερινός δεξιός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγορείται από την αριστερά ότι ενθάρρυνε έμμεσα το μίσος δείχνοντας στο πλήθος εικόνες του Ραμπίν με τη στολή των ναζί στη διάρκεια ομιλιών του.

Οι φόβοι για νέες ενέργειες εξτρεμιστών της δεξιάς επέστρεψαν τους τελευταίους μήνες με μια σειρά επιθέσεων που κορυφώθηκαν το καλοκαίρι με τον θάνατο ενός μωρού και των παλαιστίνιων γονιών του σε εμπρησμό του σπιτιού τους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version