Κυριακή, 24 Νοε.
10oC Αθήνα

Χόιπλ: Η Ε.Ε δεν συμπεριφέρθηκε δημοκρατικά απέναντι στην Ελλάδα

Χόιπλ: Η Ε.Ε δεν συμπεριφέρθηκε δημοκρατικά απέναντι στην Ελλάδα

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση ασφαλώς και δεν συμπεριφέρθηκε δημοκρατικά απέναντι στην Ελλάδα, καθώς για τον ίδιο, ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σημαίνει κάτι το τελείως διαφορετικό” , τονίζει σε συνέντευξή του ο πρώην δήμαρχος και κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης Μίχαελ Χόιπλ.

Μιλώντας στο ΑΠΕ, ο κ. Χόιπλ τόνισε πως “αυτή η συμπεριφορά βρίσκεται σε αντίθεση με τη μεγάλη διαδικασία εκδημοκρατισμού της ΕΕ, που, μαζί με τις Συνθήκες της Λισαβόνας στοχεύει να κάνει πιο δημοκρατική την Ένωση, αναφέρει ο σοσιαλδημοκράτης και επί 24 ολόκληρα χρόνια δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης, ο οποίος στις 24 του περασμένου Μαΐου παρέδωσε την ηγεσία της αυστριακής πρωτεύουσας και του ομόσπονδου κρατιδίου στον διάδοχό του, Μίχαελ Λούντβιγκ.

Ακόμη και αν δεν καθιστά την ΕΕ ή άλλες χώρες αποκλειστικά υπεύθυνες για την δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς υπήρξαν και εκεί αρκετές παραλείψεις, ωστόσο εκτιμά πως η ΕΕ ασφαλώς και δεν συμπεριφέρθηκε δημοκρατικά απέναντι στην Ελλάδα, διότι ο ίδιος αντιλαμβάνεται τελείως διαφορετικά την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, επισημαίνει στη συνέντευξή του ο Μίχαελ Χόιπλ.

Κατά την άποψή του, αυτή η αλληλεγγύη πρέπει να ισχύει επίσης και στο θέμα των προσφύγων, όπου «το ερώτημα δεν είναι το πού θα εγκαταστήσει κάποιος τους πρόσφυγες, αλλά το πού θα τους εγκαταστήσει κάτω από πραγματικά ανθρώπινες, αξιοπρεπείς συνθήκες».

“Η Ε.Ε πρέπει να βοηθά πραγματικά τους ανθρώπους”

«Και τα ερωτήματα που προκύπτουν για την είσοδό τους στην ΕΕ είναι το πώς μπορώ να ελέγξω ανάλογα τα σύνορα, πώς μπορώ να βοηθήσω πραγματικά ανθρώπους που ζητούν βοήθεια, ενώ στο τέλος της ημέρας θέλω επίσης να γνωρίζω ποιον βοηθώ. Κάτω από αυτό το πρίσμα, η ΕΕ έχει ακόμη πολλά να κάνει για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην Ένωση -ασφάλεια των συνόρων και οικονομική βοήθεια για εκείνους οι οποίοι χρειάζονται αυτή την βοήθεια», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Μίχαελ Χόιπλ, το 10 % των χρημάτων που χρειάστηκαν για τη διάσωση ευρωπαϊκών τραπεζών, θα αρκούσαν για να μπορέσει να λυθεί το συνολικό προσφυγικό πρόβλημα. Αναφερόμενος στη δική του φιλοπροσφυγική πολιτική, στην οποία, όπως είχαν εκτιμήσει τότε πολιτικοί αναλυτές, ανάγεται η επανεκλογή του, με την νίκη του και την επικράτηση του απέναντι στον ακροδεξιό αντίπαλό του (σσ: παρά τις αντίθετες προβλέψεις) στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της Βιέννης τον Οκτώβριο του 2015, ο πρώην δήμαρχος και κυβερνήτης παρατηρεί πως «οι άνθρωποι έδωσαν τότε την ψήφο τους σε μία ανθρώπινη στάση αρχής».

Ταυτόχρονα προσθέτει ότι τότε είχε υπάρξει μία πολύ δύσκολη κατάσταση στο πλαίσιο του προεκλογικού αγώνα (σς: στον οποίο το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων είχε εκμεταλλευτεί κατά κόρον το προσφυγικό ζήτημα, που εκείνη την περίοδο γνώριζε στην Αυστρία την κορύφωσή του).

Για την “πρωτιά” τις Βιέννης ανάμεσα στις χώρες με την καλύτερη ποιότητα ζωής

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η αυστριακή πρωτεύουσα κατακτά συνεχώς εδώ και σχεδόν μία δεκαετία την πρώτη θέση ως η πόλη με την καλύτερη ποιότητα ζωής σε παγκόσμια κλίμακα, κάτι που επαναβεβαίωσε πρόσφατη έρευνα του «Economist», ο Μίχαελ Χόιπλ εκφράζει την ικανοποίησή του που στη διάρκεια της θητείας του η Βιέννη βρέθηκε επί εννέα διαδοχικές χρονιές στην κορυφή του καταλόγου.

Όπως σημειώνει, «υπήρξε ένας μακρύς δρόμος για αυτό το αποτέλεσμα και το πιστοποιητικό που μας εκδόθηκε είναι ένα πολύ καλό και πρέπει να είμαστε κατ’ αρχήν πολύ ευχαριστημένοι, φυσικά όμως δεν έχουμε πετύχει τα πάντα». Στο ερώτημα ως προς την συνεχή άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ο Μίχαελ Χόιπλ θεωρεί πως εκεί η Σοσιαλδημοκρατία έχει αφήσει αρκετό χώρο και αυτό, όπως επισημαίνει, «λιγότερο αφορά το προσφυγικό, αλλά πολύ περισσότερο το ότι η Σοσιαλδημοκρατία δεν έθεσε σαφή όρια απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό, ο οποίος εξαπλώθηκε στην Ευρώπη». «Οι σοσιαλδημοκράτες είναι οι πολιτικά αρμόδιοι για την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής στην κοινωνία και όταν το πράττουν είναι καλό, όταν όμως οι ίδιοι το θέτουν υπό αμφισβήτηση, τότε έχουν ένα πρόβλημα», σημειώνει.

Έντονα αντιδρά ο θεωρούμενος επί δεκαετίες ως ο ισχυρότερος πολιτικός των Αυστριακών σοσιαλδημοκρατών, στους ισχυρισμούς του -συγκυβερνώντος σήμερα στην Αυστρία, με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς- ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, ότι αυτό είναι τώρα το κόμμα των εργατών.

“Οι ακροδεξιοί είναι εχθροί των εργατών”

Όπως επισημαίνει, αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, αφενός διότι έχει αλλάξει η σύνθεση των εργαζομένων στην Αυστρία, όπου οι εργάτες αντιπροσωπεύουν πραγματικά μόνον το 8,9 % του συνόλου του εργαζόμενου πληθυσμού. «Αφετέρου, οι Ελεύθεροι σε καμία περίπτωση δεν είναι οι εκπρόσωποι των εργατών, αλλά τουναντίον είναι “οι προδότες των εργατών”, και κανείς δεν έχει παρά να δει τι πράττουν τώρα και πώς προδίδουν όλα όσα είχαν υποσχεθεί στους εργάτες πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου 2017», καταλήγει κατηγορηματικά στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρώην δήμαρχος και κυβερνήτης της Βιέννης, απαριθμώντας μία σειρά θεμάτων, όπου «οι Ελεύθεροι πρόδωσαν τους εργαζόμενους».

Η αποχώρηση στις 24 Μαΐου, έπειτα από ολόκληρα 24 χρόνια θητείας, του δημάρχου και κυβερνήτη του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης, σήμανε ένα «Τέλος εποχής» για την αυστριακή πρωτεύουσα. Ο 68χρονος Μίχαελ Χόιπλ βρισκόταν αδιαλείπτως στη θέση αυτή από το 1994, με την τελευταία επανεκλογή του στα δύο αξιώματα να έχει γίνει στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές της 11ης Οκτωβρίου του 2015. Στις εκλογές εκείνες, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, παρά την πρωτοφανή σε λαϊκισμό προεκλογική εκστρατεία του, κυρίως με την ακραία μέχρι άγρια εκμετάλλευση της προσφυγικής κρίσης, δεν είχε κατορθώσει τελικά να αναδειχθεί πρώτη δύναμη όπως πιθανολογούσαν σχεδόν όλες οι τότε δημοσκοπήσεις.

Το Κόμμα των Ελευθέρων βρίσκεται πλέον από τις 18 Δεκεμβρίου του 2017 στην αυστριακή ομοσπονδιακή (κεντρική) κυβέρνηση, σε συνασπισμό με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του νέου Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς.

Στις εκλογές του 2015 στη Βιέννη, ήταν η τρίτη στη σειρά φορά, μετά το 2005 και το 2010, που ο αρχηγός των Ελευθέρων, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος θεωρείται μία σκληρότερη εκδοχή του διαβόητου Γεργκ Χάιντερ -και ο οποίος τώρα είναι πλέον αντικαγκελάριος στην κεντρική αυστριακή κυβέρνηση- διεκδικούσε για τους Ελεύθερους την πρώτη θέση, και για τον εαυτό του τα αξιώματα του τοπικού κυβερνήτη και δημάρχου, αποτυγχάνοντας και στις τρεις απόπειρές του. Ουσιαστικός νικητής των σημαδιακών εκλογών της 11ης Οκτωβρίου 2015 στη Βιέννη, τη δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη (1,8 εκατομμύρια κάτοικοι) στο γερμανόφωνο χώρο -μετά το Βερολίνο- υπήρξε η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη και το δίκαιο, που εκπροσωπούσε ο αντίπαλος του Στράχε, ο Μίχαελ Χόιπλ, ο οποίος κατακτούσε μια ξεκάθαρη νίκη με διαφορά σχεδόν εννέα εκατοστιαίων μονάδων.

Ο Μίχαελ Χόιπλ, παραμένοντας τοπικός κυβερνήτης και δήμαρχος προχώρησε ένα μήνα αργότερα και μετά τις σχετικές διαπραγματεύσεις, σε έναν συνασπισμό -όπως συνέβαινε από το 2010 και μετά- με τους Πράσινους της ελληνικής καταγωγής αντιδημάρχου και αναπληρώτριας κυβερνήτη, Μαρίας Βασιλάκου, συνασπισμό τον οποίο συνεχίζει τώρα ο διάδοχός του, Μίχαελ Λούντβιγκ.

Οι σοσιαλδημοκράτες, που κυβερνούν στην αυστριακή πρωτεύουσα εδώ και 100 χρόνια, από το 1918 (με εξαίρεση την εποχή του Αυστροφασισμού τη δεκαετία του 1930 και τη γερμανοναζιστική κατοχή 1938-1945), παρέμειναν και μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου 2015, η με απόσταση πρώτη πολιτική δύναμη στη Βιέννη, που είναι συγχρόνως και ένα από τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις