Κόσμος

Χονγκ Κονγκ: Eκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους κατά του νομοσχεδίου για έκδοση υπόπτων [video,pics]

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ πολλοί μάλιστα κρατώντας και κίτρινες ομπρέλες για να διαμαρτυρηθούν κατά του νομοσχεδίου για έκδοση υπόπτων.

Οι διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ ξεχύθηκαν στους δρόμους πολλοί από αυτούς κρατούν και κίτρινες ομπρέλες σε μια ύστατη προσπάθεια να μπλοκάρουν την προτεινόμενη νομοθεσία για τους όρους έκδοσης υπόπτων, που θα επιτρέπει να εκδίδονται πρόσωπα στην Κίνα προκειμένου να δικαστούν. Η αστυνομία μάλιστα ετοιμάζεται για τη μαζικότερη πορεία στην πόλη εδώ και 15 χρόνια

Αξιωματικοί της αστυνομίας ζήτησαν αυτοσυγκράτηση από τους πολίτες, όπως μετέδωσε το κρατικά χρηματοδοτούμενο δίκτυο RTHK, ενώ κινητοποίησαν πάνω από 2.000 αστυνομικούς για μια πορεία που οι διοργανωτές της εκτιμούν ότι θα συγκεντρώσει πάνω από 500.000 ανθρώπους. Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη πορεία από το 2003, όταν έγινε αντίστοιχη σε συμμετοχή κινητοποίηση κατά των σχεδίων της κυβέρνησης για αυστηρότερους νόμους για την εθνική ασφάλεια. Η αστυνομία και οι διοργανωτές δεν έχουν δώσει ακόμα στοιχεία για τη συμμετοχή του κόσμου.

Οι προτεινόμενες αλλαγές θα απλουστεύσουν τις διαδικασίες –κατά περίπτωση– για να επιτρέψουν την έκδοση υπόπτων σε περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της ηπειρωτικής Κίνας, του Μακάο και της Ταϊβάν, πέρα από τις 20 με τις οποίες το Χονγκ Κονγκ έχει ήδη συμφωνίες έκδοσης. Ωστόσο, είναι η προοπτική έκδοσης στην ηπειρωτική Κίνα που έχει τρομάξει πολλούς στο Χονγκ Κονγκ. Η πρώην βρετανική αποικία πέρασε και πάλι σε κινεζική κυριαρχία το 1997 εν μέσω εγγυήσεων για την αυτονομία και τις ελευθερίες της, συμπεριλαμβανομένου ενός ξεχωριστού νομικού συστήματος.

Οι επικριτές του σχεδίου λένε ότι αμφισβητούν τη δικαιοσύνη και τη διαφάνεια του κινεζικού δικαστικού συστήματος και ανησυχούν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας επινοούν τα κατηγορητήρια. Ανησυχίες έχουν εκφράσει και ξένες κυβερνήσεις, προειδοποιώντας για τον αντίκτυπο στη φήμη του Χονγκ Κονγκ ως διεθνούς χρηματοπιστωτικού κέντρου, και σημειώνοντας ότι οι ξένοι που καταζητούνται στην Κίνα κινδυνεύουν να παγιδευτούν στο Χονγκ Κονγκ.

Στην κινητοποίηση, που ξεκίνησε στις 15.00 τοπική ώρα (10.00 ώρα Ελλάδας) στο Πάρκο Βικτόρια, συμμετέχουν οικογένειες με μικρά παιδιά και μωρά σε καρότσια καθώς και θαρραλέοι ηλικιωμένοι που αψηφούν τις υψηλές θερμοκρασίες, 32 βαθμοί Κελσίου,  ψεκάζοντας στα πρόσωπά τους νερό για να δροσιστούν.

Η αντίθεση στο νομοσχέδιο έχει ενώσει ανθρώπους από όλο το φάσμα της κοινωνίας, από φιλικά συνήθως προσκείμενους προς το καθεστώς επιχειρηματίες και δικηγόρους έως φοιτητές, ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας και θρησκευτικές οργανώσεις. Ασφαλιστές, διοικητικά στελέχη και μικροί επιχειρηματίες ένωσαν τις φωνές τους με οδηγούς λεωφορείων και μηχανικούς, με το Reuters να μιλά με δεκάδες ανθρώπους που είπαν ότι είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουν σε μια διαδήλωση.

«Είμαι εδώ για να παλέψω», δήλωσε ο 78χρονος Λάι, καθισμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο, που ήταν από τους πρώτους που έφθασαν στο Πάρκο Βικτόρια. Ένας 30χρονος υπάλληλος διεθνούς τράπεζας δήλωσε ότι δεν είναι σαφές εάν η κυβέρνηση θα αλλάξει ρότα «αλλά είναι καλύτερο να κάνεις κάτι παρά να μην κάνεις τίποτα». «Τουλάχιστον θα είμαι μέρος της Ιστορίας του Χονγκ Κονγκ», δήλωσε ο τραπεζικός υπάλληλος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του φοβούμενος ενδεχόμενες πειθαρχικές κυρώσεις από την εταιρία του.

Ο δάσκαλος Γκάρι Τσιου συμμετείχε στη διαδήλωσε με τη σύζυγο και τη μόλις ενός έτους κόρη τους, λέγοντας ότι «δεν είναι κάτι που αφορά μόνο εμένα». «Χρειάζεται να σώσω την κόρη μου. Εάν εφαρμοστεί αυτός ο νόμος, ο καθένας μπορεί να εξαφανιστεί από το Χονγκ Κονγκ. Κανείς δεν θα βρει δικαιοσύνη στην Κίνα. Ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε.

Σήμερα προγραμματίζονται αντίστοιχες διαδηλώσεις σε ακόμα 25 πόλεις σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων στο Λονδίνο, στο Σίδνεϊ, στη Νέα Υόρκη και στο Σικάγο.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα