Κόσμος

Χονγκ Κονγκ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους

Οι διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης για το νόμο που επιτρέπει την έκδοση υπόπτων στην Κίνα.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές αναμένεται να βγουν σήμερα στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ για να ζητήσουν την παραίτηση της επικεφαλής της κυβέρνησης της πόλης, μια ημέρα αφότου εκείνη ανέστειλε τη διαδικασία για την υιοθέτηση ενός νομοσχεδίου περί έκδοσης υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα, έπειτα από τις πιο βίαιες διαμαρτυρίες που έχουν πραγματοποιηθεί στο έδαφος αυτό εδώ και δεκαετίες.

Η επικεφαλής της κυβέρνησης Κάρι Λαμ ανέστειλε επ’ αόριστον τη διαδικασία υιοθέτησης του νομοσχεδίου που θα έστελνε ανθρώπους να δικαστούν στην Κίνα, εκφράζοντας τη «βαθιά θλίψη» της.

Η μεταστροφή αυτή είναι μια από τις πιο σημαντικές πολιτικές υποχωρήσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ από το 1997 που η Βρετανία επέστρεψε το έδαφος αυτό στην Κίνα, ενώ έθεσε υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της Λαμ να συνεχίσει να ηγείται της πόλης.

Οργανωτές των σημερινών διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ είπαν πως ελπίζουν να συγκεντρωθούν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, αριθμός ανάλογος με αυτόν που είχαν ανακοινώσει για τη διαδήλωση της περασμένης Κυριακής κατά του νομοσχεδίου. Η αστυνομία είχε κάνει τότε λόγο για 240.000 διαδηλωτές.

Οι βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν την Τετάρτη, όταν η αστυνομία έκανε χρήση σφαιρών με επικάλυψη καουτσούκ και δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών, βρέθηκαν στα πρωτοσέλιδα σ’ όλον τον κόσμο και ανάγκασαν μερικές τράπεζες να κλείσουν καταστήματά τους.

Μερικοί μεγιστάνες του Χονγκ Κονγκ άρχισαν να μεταφέρουν την προσωπική περιουσία τους στο εξωτερικό εξαιτίας ανησυχιών για το εν λόγω νομοσχέδιο, για το οποίο οι επικριτές του λένε πως μπορεί να διαβρώσει το διεθνές στάτους της πόλης.

Το ανεξάρτητο νομικό σύστημα του Χονγκ Κονγκ είναι εγγυημένο από τους νόμους βάσει των οποίων έγινε πριν από 22 χρόνια η επιστροφή του Χονγκ Κονγκ από τη βρετανική στην κινεζική κυριαρχία και θεωρείται πολύ σημαντικό από την επιχειρηματική και τη διπλωματική κοινότητα.

Αφότου επεστράφη στο Πεκίνο, το Χονγκ Κονγκ κυβερνάται βάσει της αρχής «μία χώρα, δύο συστήματα», που επιτρέπει ελευθερίες οι οποίες δεν υπάρχουν στην ηπειρωτική Κίνα, αλλά όχι και πλήρως δημοκρατικές εκλογές.

Μερικοί αντίπαλοι του νομοσχεδίου λένε πως η επ’ αόριστον αναστολή της διαδικασίας για την υιοθέτησή του δεν είναι αρκετή και ζητούν την απόρριψή του και την παραίτηση της Λαμ.

«Αν εκείνη αρνηθεί να καταργήσει εντελώς αυτό το επίμαχο νομοσχέδιο, δεν θα υποχωρήσουμε. Αν εκείνη παραμείνει, θα παραμείνουμε κι εμείς», λέει η φιλοδημοκρατική βουλευτής του Χονγκ Κονγκ, Κλάουντια Μο.

Ερωτηθείσα επανειλημμένως χθες, Σάββατο, αν θα παραιτηθεί, η Λαμ απέφυγε να απαντήσει άμεσα και έκανε έκκληση στο κοινό «να μας δώσει άλλη μια ευκαιρία. Η Λαμ είπε πως είναι δημόσια λειτουργός εδώ και δεκαετίες και εξακολουθεί να υπάρχει δουλειά που θέλει να κάνει.

Σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα), η διαδήλωση πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο νησί του Χονγκ Κονγκ ανάμεσα σ’ ένα πάρκο και την έδρα της κυβέρνησης. Πρόκειται για την ίδια διαδρομή που είχε ακολουθήσει μια εβδομάδα νωρίτερα η πορεία για την οποία οι οργανωτές λένε πως είχε συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο ανθρώπους, από τα επτά εκατομμύρια που αριθμεί ο πληθυσμός του Χονγκ Κονγκ.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα