Site icon NewsIT

Χωρισμένη στα δυο συνεδριάζει η Ευρώπη – «Βράχος» η Μέρκελ, τι στάση θα κρατήσουν Ολάντ και Μόντι

28.06.2012 | 16:55
ΦΩΤΟ REUTERS

ΦΩΤΟ REUTERS

- Στις 16:25 ξεκίνησαν οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - Στις 20:15 το δείπνο των ηγετών - Ψυχρό κλίμα στις Βρυξέλλες, χωρισμένη σε Βορρά και Νότο η Ευρώπη - Επιμένει στην άκαμπτη στάση η Μέρκελ – Στόχος όλου του ευρωπαϊκού Τύπου - Εκτός ατζέντας η Ελλάδα, τι θα ζητήσει ο Κάρολος Παπούλιας - Θα δει τον Μπαρόζο στις 19:30 ο Έλληνας πρόεδρος

Ένας ένας οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέφθασαν στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πιο κρίσιμη, έως την επόμενη, Σύνοδο Κορυφής. Μια Σύνοδος που βρίσκει την Ευρώπη διχασμένη, στα πρόθυρα της κατάρρευσης, με τις οικονομίες της ευρωζώνης να καταρρέουν η μια μετά την άλλη και τους Ευρωπαίους ηγέτες ανίκανους ή απρόθυμους να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις.

Η αυλαία των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου άνοιξε στις 16:25 (ώρα Ελλάδας). Θα ψάξουν λύσεις για την κρίση χρέους. Το θέμα όμως δεν είναι να ψάξουν, αλλά να βρουν κιόλας. Ιταλία και Ισπανία «γονατίζουν» από τα επιτόκια του 7%. Γνωρίζουν δηλαδή την τύχη της Ελλάδας. Και απαιτούν λύσεις.

Το δείπνο θα ξεκινήσει στις 20:15 και όταν τελειώσει (τελευταία κρατάει ως τα ξημερώματα) θα δοθεί η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Το βράδυ αναμένεται να είναι… μακρύ και δύσκολο. Γιατί κανείς απ’ όσους κρατούν στα χέρια τους τις τύχες της Ευρώπης δεν είναι διατεθειμένος να βάλει πάνω από το προσωπικό, πολιτικό συμφέρον εκείνο της Ευρώπης.

Ο Έλληνας πρόεδρος, που εκπροσωπεί τη χώρα μας στη Σύνοδο Κορυφής, στην τοποθέτησή του θα επισημάνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και να ζητήσει άμεσο πρόγραμμα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με πήγες του Mega.

Στο ίδιο μήκος είναι και η επιστολή που Έλληνα πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, προς τους Ευρωπαίους εταίρους, η οποία παραδόθηκε ήδη μέσω της μόνιμης ελληνικής αντιπροσωπείας τους “26”. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρεται η ταχύτητα με την οποία η κυβέρνηση θα κινηθεί για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ενώ ζητείται τροποποίηση των πολιτικών που δεν απέδωσαν.

Ούτε βήμα πίσω η Μέρκελ
Ο ευρωπαϊκός Τύπος την έχει στο στόχαστρο. Τη θεωρεί εν πολλοίς υπεύθυνη για την κατάσταση στην Ευρώπη. Το ίδιο πιστεύουν και πολλοί εταίροι της. Αλλά εκείνη παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της. Ούτε βήμα πίσω δεν κάνει η Άνγκελα Μέρκελ. Πολλοί λένε πως η εξήγηση για τη στάση της βρίσκεται στις εκλογές για την καγκελαρία που πλησιάζουν.

Το έδειξε και στις σύντομες δηλώσεις της καθώς έφτανε στη Σύνοδο Κορυφής. Για εκείνη δεν υπάρχει ευρωομόλογο ή ανάγκη για λήψη νέων μέτρων. «Σήμερα, το πακέτο για την ανάπτυξη και την εργασία βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης. Έχουμε δουλέψει πάνω σε αυτό σε όλες της Συνόδους αυτού του έτους, τον Ιανουάριο, το Μάρτιο και τώρα. Σήμερα είναι πλήρως επεξεργασμένο, ώστε να μπορούμε να το εγκρίνουμε» ανέφερε σύμφωνα με το Reuters η Γερμανίδα καγκελάριος.

Λίγο πριν αρχίσουν οι εργασίες της Συνόδου, το Βερολίνο είχε στείλει ξανά μήνυμα: δε χρειάζεται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) να συμβάλλει στην ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. Η επιτήρηση των χρηματοοικονομικών συστημάτων των κρατών- μελών της ΕΕ θα συνεχίσει να επιτελείται σε εθνικό επίπεδο, ανέφερε κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο.

Και εκτίμησε ότι υπάρχουν ήδη επαρκή εργαλεία για την αντιμετώπιση της κρίσης και ότι το Βερολίνο δεν βλέπει την ανάγκη να συζητηθούν νέα μέτρα.

Γαλλία-Ιταλία… συμμαχία
Το Βερολίνο πιστεύει ότι δε χρειάζονται άμεσα μέτρα για την κρίση. Μόνο που Παρίσι και Ρώμη έχουν εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη. «Απαιτείται να δράσουμε για να υποστηρίξουμε τις χώρες οι οποίες το χρειάζονται: την Ισπανία και την Ιταλία» είπε ο Φρανσουά Ολάντ λίγο πριν πάρει το τρένο για τις Βρυξέλλες.

Ανάλογη δήλωση είχε κάνει πριν από λίγα 24ωρα και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι και… «απείλησε» ότι δε θα επιτρέψει να λήξει η Σύνοδος αν δεν αποφασιστούν μέτρα και δε ληφθούν αποφάσεις που θα βγάλουν την Ευρώπη από το χείλος του γκρεμού.

Στο πλευρό του έχει και τον πρώην πρωθυπουργό του Βελγίου, Γκι Φερχόφσταντ. «Η Σύνοδος πρέπει να δώσει μια απάντηση στα αιτήματα του Μάριο Μόντι».

Ο Μόντι έχει ζητήσει επίσης να υιοθετηθεί μια «ασπίδα κατά των σπρεντ», ένα εργαλείο που θα επιτρέπει στα ευρωπαϊκά ταμεία διάσωσης και την ΕΚΤ να αγοράζουν το χρέος των χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αλλά έχουν υιοθετήσει μέτρα λιτότητας, όταν τα επιτόκια δανεισμού τους ξεπερνούν ένα ποσοστό. Η Γερμανία είναι αντίθετη και σε αυτή την πρόταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρχές της εβδομάδας επιστρέφει για να… μείνει η τρόικα

Όλαντ: Που συμφωνήσαμε και που όχι με τη Μέρκελ

Liberation: Μήπως είναι πολύ αργά για την Ευρώπη;

Όλη η Ευρώπη “κράζει” τη Μέρκελ – ΦΩΤΟ

Ολάντ-Μέρκελ: Μια… ωραία ατμόσφαιρα (ΦΩΤΟ)

Πόλεμος Βορρά – Νότου στην Ευρώπη – Στη γωνία η Ελλάδα περιμένει εξελίξεις

Κρίση ιστορικών διαστάσεων στην Ευρώπη – Γαλλογερμανικός “πόλεμος” με ανεξέλεγκτες συνέπειες – Παρέμβαση Ομπάμα για να βρουν λύση

Σόιμπλε: μη ρίχνει σε μας την ευθύνη η Ελλάδα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version