Όπως σημειώνει, η μεγαλύτερη διαφορά στις τιμές παρατηρείται στις εγχώριες κλήσεις από κινητά τηλέφωνα: μια διαφορά της τάξεως του 774% ανάμεσα στη Λιθουανία, τη φθηνότερη χώρα με κόστος 1,9 λεπτό του ευρώ ανά λεπτό της ώρας και την Ολλανδία, την ακριβότερη με 14,7 λεπτά του ευρώ ανά λεπτό της ώρας.
Στην Ελλάδα το αντίστοιχο κόστος είναι 6,7 λεπτά, ενώ ο μέσος κοινοτικός όρος είναι στα 9,1 λεπτά. Αυτές οι διαφορές στις τιμές δεν δικαιολογούνται από διαφορές στην ποιότητα, το κόστος παροχής της υπηρεσίας ή την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών στις χώρες αυτές, αναφέρει σε σχετικήη ανακοίνωσή της η Επιτροπή.
Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νέιλι Κρους δήλωσε: «Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι 28 ξεχωριστές εθνικές αγορές τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη δεν δημιουργούν για τους καταναλωτές τα οφέλη που θα δημιουργούσε μια ενιαία αγορά. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας για τη δημιουργία μιας πραγματικά ενιαίας αγοράς και μιας πραγματικά συνδεδεμένης ηπείρου».
Σημειώνεται ότι σε άλλες κατηγορίες βασικών αγαθών και υπηρεσιών στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά οι διαφορές στις τιμές είναι πολύ μικρότερες. Για παράδειγμα, ένα λίτρο γάλακτος κοστίζει από 0,69 έως 0,99 ευρώ: υπάρχει, δηλαδή, μια διαφορά της τάξεως του 43%. Σποραδικές ή περιστασιακές αγορές, όπως η αγορά ενός iPad, παρουσιάζουν μόνον 11% διαφορά ως προς το κόστος ανάμεσα στις διάφορες χώρες της ΕΕ, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δωρεάν τα πενταψήφια τηλέφωνα του ΕΟΠΥΥ για τους συνταξιούχους!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εξαπατούν τους πολίτες μέσω SMS – Τι να προσέξετε
I am watching you! Τα τρικ των Ελλήνων πρωθυπουργών για μην τους… ακούνε