Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί όλος ο κόσμος τα όσα γίνονται στην Ουκρανία αλλά και στην Πολωνία, μετά τους πυραύλους που χτύπησαν χωριό.
Από τους πυραύλους αυτούς που έπεσαν στην Πολωνία δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν, με τις ανησυχίες να φουντώνουν για γενικευμένο πόλεμο αφού η Πολωνία είναι χώρα του ΝΑΤΟ, και όλοι αναρωτιούνται εάν αυτό θα σημάνει άμεσο πόλεμο της συμμαχίας με την Ρωσία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ωστόσο ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως οι αρχικές πληροφορίες υποδεικνύουν πως το χτύπημα μπορεί να μην οφειλόταν σε πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
Ο Μπάιντεν έκανε τη δήλωση αυτή μετά την έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών της G7, της ΕΕ και άλλων κρατών στο Μπαλί για να συζητηθούν οι εκρήξεις που η Πολωνία και η Ουκρανία κατήγγειλαν πως οφείλονταν σε πυραύλους ρωσικής κατασκευής.
Ερωτηθείς για τις εκτιμήσεις πως οι εκρήξεις οφείλονταν σε ρωσικούς πυραύλους, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως «υπάρχουν προκαταρκτικές πληροφορίες που το θέτουν υπό αμφισβήτηση. Δεν θέλω να το πω προτού ολοκληρώσουμε την έρευνα, αλλά είναι απίθανο, από τη τροχιά, (ο πύραυλος) να βλήθηκε από τη Ρωσία — πάντως θα το δούμε».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
❗️Polish media report the fall of missiles on the territory of Poland
— NEXTA (@nexta_tv) November 15, 2022
An explosion occurred at a grain drying plant in Przewodow (10 kilometers from the border with Ukraine). According to the fire service, two people were killed.
1/2
📰 Kurier Lubelski pic.twitter.com/R7jXW7SlHh
«Οι ΗΠΑ και το NATO θα διενεργήσουν πλήρη έρευνα προτού ενεργήσουν», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.
Η έκτακτη συνάντηση στο Μπαλί συγκλήθηκε σήμερα από τον Μπάιντεν για να συζητηθεί το συμβάν στο πολωνικό χωριό Σεβόντοφ (νοτιοανατολικά), κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, χθες το απόγευμα.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας, ενώ παρόντες ήταν επίσης οι ηγέτες της Ισπανίας, της Ολλανδίας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τα κράτη που συμμετείχαν, πλην Ιαπωνίας, είναι μέλη του NATO, όπως η Πολωνία.
Ντούντα: Δεν υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις ότι το έκανε η Ρωσία
Ο πολωνός πρόεδρος, ο Αντρέι Ντούντα, δήλωσε από τη μεριά του πως δεν έχει ακόμη αδιάσειστες αποδείξεις για το ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο.
«Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε καμία αδιάσειστη απόδειξη για το ποιος εκτόξευσε αυτόν τον πύραυλο. Γίνεται έρευνα. Πιθανόν είναι ρωσικής κατασκευής», είπε ο αρχηγός του κράτους σε δημοσιογράφους στη Βαρσοβία.
Ο Ντούντα έκρινε ταυτόχρονα ότι πρόκειται για «μεμονωμένο» συμβάν.
«Τίποτε δεν υποδεικνύει ότι θα ακολουθήσουν και άλλα», τόνισε.
Η δήλωση του αρχηγού του κράτους ακολούθησε την επίσημη επιβεβαίωση, από το υπουργείο Εξωτερικών στη Βαρσοβία, του γεγονότος ότι «στις 15:40 (σ.σ. τοπική ώρα· στις 16:40 ώρα Ελλάδας) στο χωριό Σεβόντοφ κατέπεσε πύραυλος ρωσικής κατασκευής, σκοτώνοντας δυο πολίτες της Δημοκρατίας της Πολωνίας».
Ο Ντούντα, που είχε σειρά τηλεφωνικών επαφών με ηγέτες κρατών μελών του NATO, συμπεριλαμβανομένων του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, του γάλλου ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ, επιβεβαίωσε εξάλλου πως η χώρα του ετοιμάζεται να ζητήσει την ενεργοποίηση του Άρθρου 4 της ιδρυτικής συνθήκης του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.
«Είναι πολύ πιθανό σήμερα ο πρεσβευτής της Πολωνίας στο NATO να ζητήσει καταφυγή στο Άρθρο 4», είπε.
Το άρθρο 4 της συνθήκης προβλέπει διαβουλεύσεις των συμμάχων όταν κάποιος εξ αυτών θεωρεί ότι η «εδαφική του ακεραιότητα» ή η «ασφάλειά του» απειλούνται.
Κατά τον Ντούντα —και σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του Λευκού Οίκου— ο Μπάιντεν τού υποσχέθηκε «υποστήριξη», ιδίως την αποστολή «αμερικανών ειδικών» οι οποίοι θα βοηθήσουν στην έρευνα «στον τόπο του τραγικού συμβάντος».
Τι θα συμβεί εάν αποδειχτεί πως ευθύνεται η Ρωσία
Σε περίπτωση που κριθεί ότι η Ρωσία ευθυνόταν για το πυραυλικό πλήγμα, ενδέχεται να ενεργοποιηθεί το Άρθρο 5 της ιδρυτικής συνθήκης του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, δυνάμει του οποίου επίθεση εναντίον οποιουδήποτε κράτους-μέλους εκλαμβάνεται ως επίθεση εναντίον όλων, και να αρχίσουν διαβουλεύσεις για πιθανή στρατιωτική αντίδραση.
Η Μόσχα διέψευσε πως ευθύνεται για τις εκρήξεις στην Πολωνία και έκανε λόγο για «προβοκάτσια».
Σύμφωνα με το πολωνικό ΥΠΕΞ, χθες βράδυ κλήθηκε ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Βαρσοβία για να του ζητηθούν «λεπτομερείς εξηγήσεις». Δεν αποκαλύφθηκε καμιά λεπτομέρεια για όσα διαμείφθηκαν σε αυτή τη συνάντηση, που ολοκληρώθηκε περί «τα μεσάνυχτα».
Γκουτέρες: Να αποφύγουμε την κλιμάκωση
Είναι «απόλυτα απαραίτητο να αποφευχθεί η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία», τόνισε το βράδυ της Τρίτης ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες.
Στη λακωνική ανακοίνωση Τύπου η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από τον εκπρόσωπό του, ο Γκουτέρες καλεί να διενεργηθεί «έρευνα σε βάθος» για την έκρηξη που προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείζονα κλιμάκωση της σύρραξης στην Ουκρανία, με την εμπλοκή κράτους-μέλους του NATO.