Σαρώνει η χολέρα την Υεμένη, καθώς από την αρχή της χρονιάς έχουν αναφερθεί πάνω από 110.00 ύποπτα κρούσματα της νόσου, προκαλώντας τον θάνατο 190 ανθρώπων στη χώρα αυτή που σπαράσσεται από τον πόλεμο, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο ΟΗΕ.
Όπως έγινε γνωστό, περίπου το ένα τρίτο των 108.889 κρουσμάτων που έχει χτυπήσει η χολέρα στην Υεμένη και τα οποία καταγράφηκαν από την 1η Ιανουαρίου ως τις 17 Μαρτίου αφορούν παιδιά μικρότερα των πέντε ετών, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).
Δύο χρόνια μετά την έναρξη της πιο σοβαρής επιδημίας χολέρας στην Υεμένη, η αύξηση στα κρούσματα επικεντρώνεται σε έξι επαρχίες της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Σανάα όπου βρίσκεται και η ομώνυμη πρωτεύουσα της χώρας, αλλά και αυτή της Χοντέιντα στην Ερυθρά Θάλασσα.
«Η κατάσταση επιδεινώνεται από την κακή συντήρηση του συστήματος απομάκρυνσης των χρησιμοποιημένων υδάτων σε πολλές από τις πληγείσες περιοχές, τη χρήση μολυσμένου νερού για την άρδευση και τις μετακινήσεις των πληθυσμών», επεσήμανε το Ocha, το οποίο τόνισε ότι οι πρώιμες βροχοπτώσεις αποτελούν έναν ακόμη επιβαρυντικό παράγοντα.
Οι ασθένειες, όπως αναφέρει ΑΠΕ-ΜΠΕ, που μεταφέρονται μέσω του νερού είναι ενδημικές στην Υεμένη. Το 2017 καταγράφηκαν περισσότερα από ένα εκατομμύριο κρούσματα χολέρας σε διάστημα οκτώ μηνών. Πάνω από 2.500 άτομα πέθαναν από την επιδημία από τον Απρίλιο ως τον Δεκέμβριο του 2017.
Μετά την επέμβαση ενός αραβικού συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία τον Μάρτιο του 2015 για να στηρίξει τις κυβερνητικές δυνάμεις έναντι των σιιτών ανταρτών Χούτι η Υεμένη σπαράσσεται από μια καταστροφική σύγκρουση.
Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον κόσμο, όπως αναφέρει ο ΟΗΕ και έχουν πεθάνει περίπου 10.000 ανθρώπων. Μάλιστα μη κυβερνητικές οργανώσεις εκτιμούν ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος.
Εξαιτίας της κατάστασης αυτής έχει επανεμφανιστεί η χολέρα, καθώς οι πολίτες στη χώρα υποφέρουν από την έλλειψη πρόσβασης σε πόσιμο νερό, αλλά και ιατρική φροντίδα.