Περίπου 2,2 εκατομμύρια παιδιά στην Υεμένη υποφέρουν από υποσιτισμό, σύμφωνα με την Unicef. Για αυτό και είναι ευάλωτα σε αρρώστιες όπως η διάρροια, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στη χώρα.
Ο αραβικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία εξαπολύει σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι από τον Μάρτιο του 2015, σε μια προσπάθεια να τους εκδιώξει από την πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά, αλλά και από τα εδάφη που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους στον βορρά.
Τουλάχιστον 25 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και 14 αντάρτες Χούτι, σκοτώθηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες, ενώ συνολικά περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία δύο χρόνια στην Υεμένη.
Ο αποκλεισμός της χώρας που έχει επιβάλει ο αραβικός συνασπισμός και ο οποίος έχει στόχο να εμποδίσει τους Χούτι να εξοπλίζονται έχει προκαλέσει αύξηση κατά 60% στις τιμές των τροφίμων, βάσει των εκτιμήσεων διεθνών οργανώσεων αρωγής.
Ακόμη και σε καλύτερες εποχές η πλειονότητα των κατοίκων της Υεμένη δυσκολευόταν να επιβιώσει. Πλέον πάρα πολλοί είναι αυτοί που δεν μπορούν καν να εξασφαλίσουν την τροφή τους.
Περίπου 2,2 εκατομμύρια παιδιά στην Υεμένη υποφέρουν από τον υποσιτισμό, σύμφωνα με τη Unicef. Μεταξύ αυτών τα 462.000 υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτα σε κατά τα άλλα ιάσιμες ασθένειες, όπως η πνευμονία και η διάρροια.
Η Unicef υποστηρίζει τη θεραπεία για 215.000 παιδιά που πάσχουν από οξύ υποσιτισμό και προσφέρει συμπληρώματα βιταμινών σε εκατομμύρια ακόμη, δήλωσε ο Ραζάτ Μάντχοκ εκπρόσωπος του οργανισμού για την Υεμένη.
Όμως «η έλλειψη χρηματοδότησης και η περιορισμένη πρόσβαση σε εμπόλεμες περιοχές εμποδίζουν αυτό το ζωτικής σημασίας έργο», καταγγέλλει.
Εξαιτίας του πολέμου έχουν σχεδόν καταστραφεί οι υγειονομικές υποδομές της χώρας. Πολλά νοσοκομεία και κλινικές έχουν βομβαρδιστεί, ενώ άλλα αναγκάστηκαν να κλείσουν εξαιτίας των συγκρούσεων.
Εξάλλου λιγότερο από το ένα τρίτο των κατοίκων της Υεμένης, που συνολικά είναι 24 εκατομμύρια, έχουν πρόσβαση σε υγειονομικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τη Unicef, η οποία τονίζει ότι τουλάχιστον 1.000 παιδιά πεθαίνουν κάθε εβδομάδα από ιάσιμες ασθένειες.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ