Κόσμος

ΥΠΕΞ για Κόσοβο: Πρωταρχικής σημασίας η εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια

«Η Ελλάδα αποδίδει πρωταρχική σημασία στην εμπέδωση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων», αναφέρουν διπλωματικές πηγές με αφορμή τη νέα ένταση που επικρατεί στην «εύφλεκτη» περιοχή του Κοσόβου.

Λόγω της τεταμένης κατάστασης που επικρατεί στο βόρειο Κόσοβο, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επικοινώνησε σήμερα το πρωί με την Επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδος στην Πρίστινα καθώς και με στελέχη του ελληνικού αποσπάσματος KFOR, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις.

Όπως επισημαίνουν οι διπλωματικές πηγές, ο Υπουργός Εξωτερικών, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει για την αποκλιμάκωση της έντασης, μέσω και των συχνών επισκέψεών του στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον Ειδικό Απεσταλμένο της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια Miroslav Lajčák, όπως έγινε και την προηγούμενη εβδομάδα πριν την επίσκεψη του ΥΠΕΞ στην Πρίστινα. Για τον σκοπό αυτό, έχει ορίσει και την Πρέσβη, Σοφία Γραμματά, Ειδική Απεσταλμένη για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Η Ελλάδα αποδίδει πρωταρχική σημασία στην εμπέδωση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και «υποστηρίζει τη συνέχιση του Διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας τασσόμενη υπέρ μιας αμοιβαίως συμπεφωνημένης επίλυσης των εκκρεμών ζητημάτων, οριστικής και νομικά δεσμευτικής», καταλήγουν οι διπλωματικές πηγές.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα (27/12/2022) το πρωί Σέρβοι του Κοσόβου έστησαν νέα οδοφράγματα στην πόλη Μιτρόβιτσα, ενώ η Σερβία έθεσε σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας τον στρατό και την αστυνομία.

Αφορμή οι φήμες ότι οι αρχές του Κοσόβου θα επενέβαιναν για να απομακρύνουν παλιότερα οδοφράγματα που έστησαν οι Σέρβοι της περιοχής, οδοφράγματα που ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός χαρακτήρισε «πολεμικά».

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «bromance» Τραμπ – Μασκ περνάει κρίση: Από την κόντρα, στην αλληλοϋποστήριξη και από τον διορισμό στην παραίτηση
Πώς από πολιτικοί «αντίπαλοι» και επικριτές, Τραμπ και Μασκ ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν μία πανίσχυρη κυβέρνηση στις ΗΠΑ, η οποία μέσα σε λίγους μήνες περνάει «κρίση»
Ο Έλον Μασκ και ο Ντόναλντ Τραμπ
Στο αρχείο με απόφαση Ντόναλντ Τραμπ οι κατηγορίες για διαφθορά σε βάρος του δημάρχου της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς
Το υπουργείο κατηγορείται ότι «παζάρεψε» την παύση της δίωξης του δημάρχου, με αντάλλαγμα τη δέσμευσή του ότι θα αντιμετωπίσει την παράτυπη μετανάστευση
Ο Έρικ Άνταμς