Με μεγάλη πλειοψηφία οι βουλευτές της Μπούντεσταγκ ενέκριναν το δεύτερο πακέτο βοήθειας, ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, προς την Ελλάδα. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 496 από τους 591 παρόντες βουλευτές. Ενενήντα ψήφισαν κατά, ενώ 5 βουλευτές απείχαν.
Με μεγάλη πλειοψηφία οι βουλευτές της Μπούντεσταγκ ενέκριναν σήμερα το δεύτερο πακέτο βοήθειας, ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, προς την Ελλάδα.
Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 496 από τους 591 παρόντες βουλευτές.
“Η Ευρώπη θα αποτύχει, αν αποτύχει το ευρώ. Η Ευρώπη θα κερδίσει, αν κερδίσει το ευρώ”, δήλωσε η Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ζήτησε από το γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο να εγκρίνει το δεύτερο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα. Η κυρία Μέρκελ επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις για 100% επιτυχία του προγράμματος, απέρριψε ωστόσο αιτιάσεις για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και τόνισε ότι οι συνέπειες από μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας θα ήταν ανυπολόγιστες.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος, απευθυνόμενη στην ολομέλεια του γερμανικού Κοινοβουλίου κατά την έναρξη της συνεδρίασης για την βοήθεια προς την Ελλάδα, τόνισε την ανάγκη η Αθήνα να ολοκληρώσει τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές και να υλοποιήσει τις αποφάσεις που ελήφθησαν, “προκειμένου να ανοίξει μια πραγματική προοπτική για καλύτερο μέλλον”, ενώ σημείωσε ότι “δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να διορθώσουμε τα λάθη” και παραδέχθηκε ότι “ο δρόμος για την Ελλάδα θα είναι μακρύς και πραγματικά όχι χωρίς κινδύνους”.
Η κυρία Μέρκελ απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς τους ιδιώτες ομολογιούχους “να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί για την διάσωση της Ελλάδας” και υπενθύμισε ότι η κρίση χρέους θα χρειαστεί ακόμη μερικά χρόνια για να ξεπεραστεί. “Η νομισματική κρίση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία της Ευρώπης”, δήλωσε και, αναφερόμενη στα μέτρα λιτότητας που λαμβάνονται στην Ελλάδα, διευκρίνισε ότι δεν αποτελούν τη μοναδική προτεραιότητα. “Το θέμα είναι να κάνουμε την Ελλάδα και πάλι ανταγωνιστική και να δημιουργήσουμε βιώσιμη ανάπτυξη”, επισήμανε.
Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του μηχανισμού ESM, η Καγκελάριος τόνισε ότι η Γερμανία επιθυμεί να καταβάλει πιο σύντομα από ό,τι είχε προγραμματιστεί το μερίδιό της, υπό την προϋπόθεση, όπως είπε, ότι θα κάνουν το ίδιο και οι άλλες χώρες.
Στη Γερμανία η συζήτηση για το αν πρέπει να μείνει ή να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη δεν έχει τελειωμό. Τη… σκυτάλη πήρε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, που σε συνέντευξή του στην Passauer Neue Presse, τάχθηκε εκ νέου υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα έχει κάνει μέχρι στιγμής πολύ λίγα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
Ο χριστιανοκοινωνιστής (CSU) υπουργός προσθέτει επίσης ότι εντός της ευρωζώνης η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες. «Για τον λόγο αυτό τάσσομαι υπέρ μιας συντεταγμένης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη».
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις στην Bild του γενικού γραμματέα της CSU Αλεξάντερ Ντόμπριντ, ο οποίος επέκρινε την πολιτική διάσωσης της Ελλάδας που ακολουθεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. «Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει υποψήφια χώρα προς χρεοκοπία, καθώς η πτώχευση δεν μπορεί να αποκλειστεί», δήλωσε.
«Δεν καταλαβαίνω τις εικοτολογίες περί εξόδου» τονίζει από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, σε συνέντευξή του στη Die Welt.
«Αυτά που αποτέλεσαν αντικείμενο διαπραγμάτευσης και συμφωνήθηκαν θα πρέπει να τηρηθούν και μάλιστα και από τις δύο πλευρές», είπε και πρόσθεσε ότι το πακέτο βοήθειας θα μπορέσει να συμβάλει στη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μόνο όταν δεν ακυρώνεται με αρνητικές δηλώσεις.
Σε σημερινή συνέντευξη της και η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε ότι θέλει την Ελλάδα εντός του ευρώ. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ.
Την ίδια ώρα ωστόσο και μετά τη δημοσκόπηση (σε 500 άτομα) που έδειξε ότι το 63% των πολιτών δεν επιθυμεί νέα ενίσχυση της Ελλάδας και τους περισσότερους να βλέπουν έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη τόσο ο πρόεδρος της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών, όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας ανέφεραν ότι δεν τίθεται ούτε θέμα μή στήριξης της Ελλάδας, ούτε και πιθανότητα εξόδου της από τη ζώνη του ευρώ.
Διαβάστε επίσης:
Μέρκελ: Θέλω την Ελλάδα στο ευρώ
“Δεν έχουμε βγει από την επικίνδυνη ζώνη”
BILD: Δισεκατομμύρια για τους Έλληνες – STOP!
Μπαρόζο καλεί Παπαδήμο – Θα συναντηθούν την Τετάρτη